Egy betonmonstrum lesz a híd
Utoljára módositva: 2019-04-22 17:26:07

Hihetetlen mennyiségű betont öntenek bele a körgyűrűn épülő hídtestbe és a tartópillérekbe, a vasalata is olyan a vízi átkelőnek, amit ritkán látni romániai közúti létesítményeknél.

A helyben formázható beton legerősebbike kerül a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán épülő Szamos-híd tartólábaiba, mondták el lapunknak a hídépítésen dolgozó építőmérnökök. Az ott használt C3-as jelűnél erősebb keverék csak akkor kerülhetne ki a földbe, ha a telepen öntött oszlopokat és betongerendákat szállítanának ki az ártérbe, azonban akkora súlya lenne egy-egy ilyennek, hogy nem létezik daru, amelyik a helyére bírná tenni. Nyolc tartólába készül a hídnak, amelyek mind két méter mélyről indulnak ki a föld alól, és ezekbe egyenként hatszáz köbméter betont borítanak be, mindig egy-egy nap alatt. Kivételt képeznek ez alól a mennyiségi mutató alól a híd vízben lévő tartólábai, ezeknek a zsalui közé ugyanis majdnem 1300 köbméter betont fognak beönteni az építők szintén egyetlen nap leforgása alatt úgy, hogy közben egy folyékony betont szállító keverőautó kapacitása 9 köbméter. Egy olyan összefüggő betonmonolitot állítanak fel a körgyűrű hídja alá ezekben a napokban az építők és a betonozók, amelyik betonköbméterenként 2,4 tonna anyag megmozgatását jelenti. Ahhoz, hogy tartani tudják a tempót, óránként ötvenhat köbméter betont kellett kikeverniük az anyagot a hídhoz szállító Tarr Beton embereinek, amikor a most már álló hídlábak készültek, és úgy kellett ezt a mennyiséget előállítani, hogy össze kellett hangolni a bányából érkező homok és a másfelől érkező cement szállítását is.

A vassal sem fukarkodnak: két méter vastag, acélból készült tartógerendák gondoskodnak majd a híd teherbírásáról; hatvan és negyven tonna súly közötti, hatalmas, élükre állított, három méter magas darabok tartják majd alulról a betonalapot és majd az arra öntött aszfaltot meg persze a hídon közlekedő járműveket.

Három fontos eleme kell elkészüljön ez év novemberére a körgyűrűnek. Készen kell hogy legyen a híd és a két legfontosabb felüljáró: a Károlyi úti és a petei úti. Az irdatlan mennyiségű vasat és betont feltételező munka eddig még nem látott biztonsági előírásokat is feltételez: azt mondják a mérnökök, hogy még az ellenőr ellenőrét is ellenőrzi valaki, nehogy a legkisebb hiba is megtörténjen; hiába van szó óriási mennyiségű betonról, vasról és kőről, javítani kell, ha milliméternyi eltérés is van.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...