Egy betonmonstrum lesz a híd
Utoljára módositva: 2019-04-22 17:26:07

Hihetetlen mennyiségű betont öntenek bele a körgyűrűn épülő hídtestbe és a tartópillérekbe, a vasalata is olyan a vízi átkelőnek, amit ritkán látni romániai közúti létesítményeknél.

A helyben formázható beton legerősebbike kerül a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán épülő Szamos-híd tartólábaiba, mondták el lapunknak a hídépítésen dolgozó építőmérnökök. Az ott használt C3-as jelűnél erősebb keverék csak akkor kerülhetne ki a földbe, ha a telepen öntött oszlopokat és betongerendákat szállítanának ki az ártérbe, azonban akkora súlya lenne egy-egy ilyennek, hogy nem létezik daru, amelyik a helyére bírná tenni. Nyolc tartólába készül a hídnak, amelyek mind két méter mélyről indulnak ki a föld alól, és ezekbe egyenként hatszáz köbméter betont borítanak be, mindig egy-egy nap alatt. Kivételt képeznek ez alól a mennyiségi mutató alól a híd vízben lévő tartólábai, ezeknek a zsalui közé ugyanis majdnem 1300 köbméter betont fognak beönteni az építők szintén egyetlen nap leforgása alatt úgy, hogy közben egy folyékony betont szállító keverőautó kapacitása 9 köbméter. Egy olyan összefüggő betonmonolitot állítanak fel a körgyűrű hídja alá ezekben a napokban az építők és a betonozók, amelyik betonköbméterenként 2,4 tonna anyag megmozgatását jelenti. Ahhoz, hogy tartani tudják a tempót, óránként ötvenhat köbméter betont kellett kikeverniük az anyagot a hídhoz szállító Tarr Beton embereinek, amikor a most már álló hídlábak készültek, és úgy kellett ezt a mennyiséget előállítani, hogy össze kellett hangolni a bányából érkező homok és a másfelől érkező cement szállítását is.

A vassal sem fukarkodnak: két méter vastag, acélból készült tartógerendák gondoskodnak majd a híd teherbírásáról; hatvan és negyven tonna súly közötti, hatalmas, élükre állított, három méter magas darabok tartják majd alulról a betonalapot és majd az arra öntött aszfaltot meg persze a hídon közlekedő járműveket.

Három fontos eleme kell elkészüljön ez év novemberére a körgyűrűnek. Készen kell hogy legyen a híd és a két legfontosabb felüljáró: a Károlyi úti és a petei úti. Az irdatlan mennyiségű vasat és betont feltételező munka eddig még nem látott biztonsági előírásokat is feltételez: azt mondják a mérnökök, hogy még az ellenőr ellenőrét is ellenőrzi valaki, nehogy a legkisebb hiba is megtörténjen; hiába van szó óriási mennyiségű betonról, vasról és kőről, javítani kell, ha milliméternyi eltérés is van.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...