Egy élhető községért dolgoznak Mezőfényen
Utoljára módositva: 2018-04-16 13:06:52

Az infrastruktúra és a kulturális élet fellendítését tűzte ki célul a mezőfényi községvezetés. Ezt a célt szem előtt tartva igyekeznek egy élhető települést fenntartani a lakosság számára. Brém László polgármester nyilatkozott lapunknak a mezőfényi tervekről.

Optimistán látják a jövőt Mezőfényen, miután az üresen álló, eladó házak többsége is elkelt az utóbbi hónapokban. A községvezetés szerint ez is azt mutatja, hogy jó úton jár a falu, hiszen nem csupán a külföldön dolgozók közül terveznek többen hazajönni és itthon jövőt teremteni önmaguk számára, hanem a környékről is többen Mezőfényt választják családi fészek létrehozása céljából.

„Betartottuk, amiről 2016-ban, a választási kampányban beszéltünk: járható a Nagykároly–Mezőfény közötti út, a község modernizálódik, van kulturális élet, a közhangulat pedig jónak mondható. Ezeknek köszönhetően az elmúlt hónapok leforgása alatt az üresen álló házak nagyjából 70%-a gazdára talált. Biztosak voltunk abban, hogy ha fejlesztjük az infrastruktúrát és előremozdítjuk a kulturális életet, és a fiatalok látni fogják, hogy Mezőfény egy élhető település, a vezetőségnek pedig egy működő jövőképe van, az üres házak megtelnek, a lakosság lélekszáma nőni fog, és a kivándorlás is megfékezhető lesz. Ezek pedig elengedhetetlenek az óvoda és az iskola működtetéséhez. Optimista vagyok, hiszen látom, hogy az eladó házak többsége elkelt, az érdeklődés pedig még mindig nagy, családok költöznek be, mi pedig azon dolgozunk, hogy a lakosság jól érezze magát itthon” — nyilatkozta lapunknak Brém László polgármester.

A községvezető beszámolt az idei év önkormányzati beruházásairól és azokról a tervekről, amelyeket a közeljövőben szeretnének megvalósítani.

Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) egyik pályázati kiírásán tavaly 10,8 millió lejt nyert a település, amely révén komoly infrastrukturális fejlesztést kezdenek idén. Még karácsony előtt alá is írták a finanszírozási szerződést, jelen pillanatban pedig a közbeszerzés zajlik, majd a licit után a munkálatok is megkezdődhetnek. Konkrétan a falu minden utcájában felújítják a járdákat, a vízelvezető árkokat, valamint a kocsibejárókat is, illetve a főút mentén a 110 centi széles járda mellé egy 90 centis kerékpárút épül, sőt, a Csanálos felé vezető, 1,8 km-es út is új aszfaltréteget kap a beruházás végéig.

Brém László polgármester elmondta, hogy amíg a Nagykároly–Mezőfény út járhatatlan volt, a legtöbben Csanálos felől közelítették meg a községet, s a megnövekedett forgalom miatt eléggé tönkrement az aszfaltréteg, így ráfér a felújítás.

A kiírás két évet szabott meg a pályázat befejezésére, így 2020-ra minden munkálat elkészül. A beruházás részleteiről egy falugyűlés keretében is szeretne a közeljövőben beszámolni a községvezetés, hiszen a munkálatok, mint minden építési folyamat, némi kellemetlenséget vonnak majd maguk után, s ezt a lakosságnak is meg kell értenie és el kell fogadnia, hisz a köz javára zajlik a munkálat.

Ezzel párhuzamosan nemsokára véglegessé válnak a régi kultúrotthon felújítási tervei is, teljes felújításon esik majd át az épület: lesz tetőcsere, új vakolatot, festést, új padlózatot kap az épület, a nyílászárókat is cserélik, és új bútor kerül a régi kultúrotthonba, sőt, a régi, kinti mellékhelyiségeket modern, benti mosdók váltják majd fel. A munkálatokat a tél beköszönte előtt szeretnék megvalósítani.

A beruházással kapcsolatban a fiatalság igényeiről beszélt a polgármester: „Szeretnénk szórakozási lehetőséget biztosítani fiataljainknak, hogy érezzék, törődünk velük, ne kelljen Nagykárolyba vagy máshová menniük, ha közösségi szórakozásra vágynak” — hangsúlyozta a polgármester.

Jól működik a Fröhlich Sport- és Kulturális Egyesület: kéthetente vannak kulturális rendezvények, amelyek általában telt házasak, 250–300-an vesznek részt ezeken. Ezeket a nagy kultúrotthonban szervezik meg, amelyet nemrég szintén felújítottak, így még jobb körülmények között bonyolíthatóak le ezek az események.

 

Birtokba vették a gördeszkapályát

 

A tavalyi év egyik legjelentősebb megvalósítása a megyében egyedülálló extrémsport-pálya volt. Ennek használatba vétele csak az idei évtől volt megvalósítható. A szabadidőközpontban tovább folytatódik a területrendezés: az önkormányzat öltözőt fog építtetni a műfüves sportpálya és az új extrémsport-pálya közé, illetve parkosítaná, járdákkal és padokkal látná el a szabadidős övezetet.

„Amennyiben a költségvetés megengedi, minél hamarabb szeretnénk megvalósítani ezt a beruházást is, hiszen nagyon sok gyerek és fiatal látogatja a szabadidőközpontot, nem csak Mezőfényről, hanem Nagykárolyból és a környező településekről egyaránt” — fogalmazott Brém László polgármester.

Szintén az idei év tervei közt szerepel egy traktor megvásárlása, amelyet egy LEADER-pályázat révén szerezne be a községvezetés, ugyanakkor a régi, feltöltött szemétlerakó helyét szeretnék parkosítani.

„Egyelőre nem szeretnénk ennél több beruházásba kezdeni, hiszen az idei költségvetés kisebb a vártnál, az új törvényeknek köszönhetően 600 000 lejjel kevesebb pénzzel kezdhettük meg a 2018-as évet, éppen ezért sorban, lépésről lépésre fogunk haladni, nem kockáztatva, hogy bármilyen beruházásba is belebukjunk. Amit elterveztünk, szeretnénk megvalósítani, majd ezek után kezdünk új beruházásokba” — részletezte az önkormányzat terveit Brém.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...