×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Egy évet halasztják az olimpiát

2020.03.24 - 20:01
Megosztas :
 • Egy évet halasztják az olimpiát

  Nem született meglepő döntés: idén nem rendeznek nyári olimpiai játékokat. Erről már a hét elején is beszámoltunk, hogy NOB-ra egyre több ország gyakorolt nyomást, így ez volt az egyetlen elfogadható döntés, amit Thomas Bach kedd késő délután bejelentett.

  Abe Sinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke közös közleményben jelentették be, hogy a világon végigsöprő koronavírus-világjárvány miatt idén nem rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát, legkésőbb egy évre elhalasztják, azaz 2021 nyarán kerítenek majd rá sort.

  A NOB hivatalos közleménye szerint Thomas Bach és Abe Sinzo kedden reggel konferencia-beszélgetést tartott, amelyen a koronavírus-világjárvány miatt folyamatosan változó helyzet és a nyári olimpia megrendezésének lehetőségeiről egyeztettek.

  A megbeszélésbe bekapcsolódott Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko olimpiáért felelős miniszter, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint John Coates, a NOB koordinációs testületének vezetője, Christophe De Kepper főigazgató és Christophe Dubi sportigazgató.

  Ezen a megbeszélésen úgy döntöttek, hogy „a jelenlegi körülmények és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi alapján az ötkarikás játékokat 2020 nyaráról áthelyezik egy későbbi időpontra, és nem később, mint 2021 nyarán fogják megrendezni” – áll a NOB honlapján megjelent közleményben.

  Az elmúlt napokban egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-világjárvány miatt kialakult helyzetben. Kanada volt az első ország, amely azt is közölte hétfőn, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, akkor bojkottálja az eseményt. Ezt követte Ausztrália, amely arra biztatta atlétáit, úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna.

  Kedden aztán az Egyesült Államok és Új-Zéland is a halasztás mellé állt, fokozva a nyomást a NOB-on és a japán rendezőkön.

  Covaliu számított rá

  A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke, Mihai Covaliu az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, hogy nem lepte meg a NOB döntése, várható volt a halasztás, csak a bejelentés napja volt kérdéses. „Erre számítottunk, már csak napok, órák kérdése volt, hogy mikor lesz ez bejelentve. Szerintem időben történt a bejelentés, mert így a sportolóknak és edzőiknek is van idejük átszervezni a felkészülési programot” — nyilatkozta a 2000-ben olimpiai bajnok kardvívó.

  MOB: óriási munka vár

  „Felmérhetetlen munka áll most a szervezőbizottság, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzetközi sportági szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok előtt, hogy a halasztás minden részletét kidolgozzák – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi közleményében. – Bizonyosan hónapok, és nem hetek fognak ezzel eltelni, úgyhogy mindenki türelmére szükség lesz ahhoz, hogy a példátlan feladat elvégzéséhez szükséges idő rendelkezésre álljon.”

  A MOB szerint a keddi döntéssel lehetőség nyílt arra, hogy az olimpiai eseményekre való felkészülés körülményei kiegyenlítődjenek, és a magyar sport az egészségügyi helyzet rendeződése után minél hamarabb visszatérhessen a szokott kerékvágásba, hogy „jövőre többen és erősebben legyünk ott Tokióban, mint azt idén képzeltük".

  Amerika: „a szívem szakad meg”

  A világ legeredményesebb ötkarikás szervezetének, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának ügyvezetője, Sarah Hirshland a sportolóknak üzent. Kiemelte, noha mindenki felkészült arra az eshetőségre, hogy halasztani kell az olimpiát, most mégis a szíve szakad meg, és együtt érez a versenyzőkkel, a szervezőkkel, a japán emberekkel és mindenkivel, aki érintett a halasztásban.

  Andy Andson, a Brit Olimpiai Bizottság ügyvezetője elmondta: mély szomorúsággal fogadják el a halasztást, de mindenki tudja, ez az egyetlen helyes és támogatandó döntés a világjárvány miatt.

  Alfons Hormann, a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke úgy véli, a NOB döntése megerősíti a világ lakosságának, hogy a sportvilágban hozott döntéseket annak érdekében hozták, hogy a világjárvány a lehető legjobban és leghamarabb ellenőrzés alatt álljon.

  Mikor lesz a vizes-vb?

  A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) közleményében kiemelte: a sportolók is a halasztás mellett voltak, és úgy gondolják, ezzel a döntéssel minden érintett érezheti, hogy figyelnek rá. Ezzel együtt a szervezet a NOB-bal együttműködve áttekinti a kvalifikációs rendszert, hogy a sportolók tudják, pontosan miként állnak.

  A Nemzetközi Úszószövetség (FINA), amely a 2021. július 16. és augusztus 1. közötti vizes világbajnokság miatt különösen érintett az olimpia egy évvel történő halasztása miatt, ugyancsak közleményben jelezte: mostantól szorosan együttműködik a fukuokai vb szervezőbizottságával, a Japán Úszószövetséggel és a japán kormányzattal a rugalmasabb rendezés érdekében, majd ennek tükrében keresnek megfelelő időpontot a NOB-bal egyetértésben.

  Történelmet írunk

  Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, ám hogy pontosan mikor kerül így sor rá, egyelőre korai megmondani, most csupán annyi biztos, hogy „az olimpiai láng Japánban marad, és az ötkarikás játékok is megtartják hivatalos nevüket: Olimpiai és Paralimpiai Játékok, Tokió 2020” – zárul a NOB hivatalos közleménye.

  A modern kori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra. Törlés már volt, mégpedig ötször: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el, majd a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt, valamint az 1944-es londoni nyári, továbbá az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d’Ampezzó-i téli olimpiát nem rendezték meg.

  (Nemzeti Sport, hírösszefoglaló)

  Cookie