Egy felmérés szerint Dancila lehet Iohannis ellenfele a második fordulóban
Utoljára módositva: 2019-09-27 16:18:09

A novemberi romániai elnökválasztáson induló jelöltek népszerűségi rangsorának átrendeződését jelzi egy friss felmérés: a Socio Data közvélemény-kutató intézet szeptember közepén gyűjtött adatai szerint csökkent Klaus Iohannis jobboldali államfő támogatottsága, a második fordulóban pedig Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök lehet az ellenfele.

 

Az Adevarul hírportál által pénteken ismertetett felmérés szerint a szeptember elején mért adatokhoz képest hat százalékponttal, 40 százalékra esett vissza azok aránya, akik a második mandátumra pályázó Iohannisra voksolnának. Második helyen – a nyáron még egyszámjegyű bizalmi indexszel rendelkező – Dancila szerepel, akire a szeptember 16-20. között megkérdezett választók 19 százaléka adná szavazatát.

A harmadik helyre a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania párt áltatal támogatott Mircea Diaconu színművész, volt EP-képviselő jött fel, akire a megkérdezettek 16 százaléka voksolna.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke – akit Iohannis lehetséges második fordulós kihívójaként emlegetett a román média, főleg az USR-PLUS jobbközép pártszövetségnek az európai parlamenti választásokon elért meglepően jó, 22 százalék feletti eredménye miatt – a negyedik helyre szorult 15 százalékkal.

Theodor Paleologunak, a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelöltjének 5, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek pedig 3 százalékot jósol a felmérés.

A pártpreferenciákra vonatkozó adatok szerint is úgy tűnik, hogy a kormányon lévő Szociáldemokrata Pártnak (PSD) sikerült megfékeznie hanyatlását.

Továbbra is a Iohannist támogató, európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Pártra (PNL) voksolnának a legtöbben (28 százalék), de a PSD visszakapaszkodott a második helyre (25 százalék), az USR-PLUS választási szövetség pedig a harmadik legnagyobb frakciót alakíthatná meg (22 százalék), ha most rendeznének parlamenti választásokat Romániában.

A felmérés a Pro Romania pártnak (9 százalék), a PMP-nek (5 százalék) és az RMDSZ-nek (5 százalék) jósol még parlamenti képviseletet.

A közvélemény-kutatást telefonos módszerrel, több mint ezer választó bevonásával végezték, a hibahatár háromszázalékos.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...