Egy hét múlva lesz halmi eper
Utoljára módositva: 2012-05-07 20:13:14

Fazekas József és családja Halmiban tíz éve foglalkozik epertermesztéssel. A sok munkát és nagy befektetést igénylő foglalkozás nem mindig garancia, hogy megélhetést biztosít a család számára.

Az áprilisi meleg jót tesz az epertermesztőknek, megy is a munka Halmi környékén, ahol az eperföldeken csoportokban végzik a szalmázást, a kapálást és minden időszerű munkát, amit az eperföld megkövetel. Fazekas József tíz éve foglalkozik epertermesztéssel 3,5 hektáron. Eddig minden évben nyereséggel zárta a szezont, az idei év viszont nem igazán ígéretes számára.
— Kora tavasszal volt egy kis fagy, majd jött a meleg, amire nagy szükség volt, most viszont az a baj, hogy nagyon száraz az eper — meséli Fazekas József. — Nem a vízhiány miatt, hiszen ki van alakítva a csepegtető rendszer, az a gond, hogy van egy betegség, amit nem tudunk felismerni és kezelni. Vittem már mintát a növényvédelmi felügyelőségre, elvégezték az analízist, de nem találják az okot. Véleményem szerint az lehet a magyarázat, hogy egy reggel volt egy savas eső vagy egy lisztharmat. A levél egy–egy helyen megszárad, mintha meg lenne égetve, pedig még a környéken se permetezett senki. Az elmúlt években káposzta és paprika termett ezen a helyen, tehát nem lehet azt mondani, hogy több évben egymást követően eper vagy olyan növény volt itt termesztve, ami vírust okozott.

A palánták

Fazekas József végigvezetett az eperföldön, megmutatta, hogy minden a legmodernebb módszerek szerint működik: nincs gond a csepegtetővel, a leveleket és az apró eperszemeket süti a nap, mégis elkeseredetten találgatja, hogy mi az, ami a szárazságot okozza.
— A palántákat a zilahi kutatóállomástól hozzuk — folytatja a gazda. — Sokkal jobb, mint az, amit régebben Magyarországról hoztunk, mert abból is szép eper termett, de nem lehetett tárolni egy–két napig sem, meglágyult és összeesett a ládába. A zilahi palántának viszont az a hátránya, hogy kétévenként cserélni kell, harmadik évben a nyolcvan százaléka kipusztul. Ez most első éves, de úgy néz ki, mint máskor a harmadéves. Azon töröm a fejem, hogy ősszel megpróbálok saját palántát nevelni.

Bizonytalan befektetés

— Nem olcsó mulatság az epertermesztés — mutat rá Fazekas. — Egy hektár beültetéséhez ötven-ötvenöt ezer palánta kell, egy palánta ára harminc-harmincöt bani. Kiadásként jön még a csepegtető, a fólia és a trágya. Összesen tíz ezer euró a befektetés. No meg a napszámosok. Egy napszám negyven–ötven lej, napi három étkezés és a szállás, mert a napszámosok nem halmiak. Az epertermesztés egy olyan foglalkozás, hogy befektetjük a pénzt, de bizonytalan a termés és az értékesítés. Tavaly egy hektáron hét-nyolc tonna eper termett, az ár kezdetkor kilónként öt lej volt, később 2,5 lej. Az elmúlt évben még jöttek a viszonteladók, de az lenne jó, ha olyan felvásárló jönne, akivel szerződést kötnénk kilónként 3-3,5 lejért és úgy vinné az egész szezonban. Ilyen felvásárló viszont nincs, mert neki az a célja, hogy minél olcsóbban vásárolja fel.

A társulás sem megoldás

— Évekig arra ösztönözték az epertermesztőket, hogy hozzanak létre egy társulást, mert akkor lehet szerződést kötni a nagy bevásárlóközpontokkal, és azoknak szállítani. 2006–ban meg is alakult a társulás harminchat taggal, tagsági díjat fizettünk, hogy alkalmazhassunk könyvelőt és legyen pénzünk a közös költségekre, de már csak huszonöt tag maradt, lehetséges, hogy őszre megszűnik a társulás, mert semmilyen előnyét nem tapasztaljuk. Továbbra is gond az értékesítés, amire jelenleg nem látunk megoldást — panaszolja az epertermesztő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...