Egy hétig tartott a tábor Bobáldon
Utoljára módositva: 2014-09-04 11:31:38

Immár hatodik alkalommal szervezte meg a nagykárolyi Werdnig Hoffman Egyesület nyári táborát a Bobáldnak nevezett régészeti telepen található vendégházban. Az eltelt egy hétről, a programokról Veres Robert, az egyesület elnöke tájékoztatta portálunkat.

 

Az egész ország területéről érkeztek vendégek az idei táborba, számolt be lapunknak az eseményről Veres Robert, a Werdnig Hoffman Egyesület elnöke. Mint ismeretes, ez az egyesület a ritka genetikai betegségben szenvedők érdekképviseletét vállalta fel, évekkel ezelőtt. Azóta tagjai, kapcsolatba lépve több más — országos és külföldi — hasonló szervezettel, számos konferencián, képzésen, táborban vehettek részt. Bobáldon immár hatodik alkalommal szerveztek nyári tábort, melyre a népes Szatmár megyei küldöttségen kívül Bukarestből, Aradról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, Tordáról, Nagyváradról és még Bákóból is érkeztek vendégek.

Augusztus 25–31. között tartották meg az idei tábort, melyen 55 személy vett részt: 30 fiatal, akik valamilyen genetikai rendellenességben szenvednek, a többiek pedig önkéntes segítők voltak. Veres elmondta, a táborral idén is, mint minden évben, az a fő céljuk, hogy a résztvevők számára az élet vidámabb oldalát mutassák meg. Legyen egy hely, egy időszak, amikor felhőtlenül szórakozhatnak, erőt meríthetnek egymás életéből, történeteiből, és természetesen valami újat is tanulhatnak.

A tábor ideje alatt különböző foglalkozásokkal igyekeztek még emlékezetesebbé tenni az egyhetes vakációt. Origami, mandala, papírálarc készült a tábor keddi és pénteki napján. Szerdán a Szatmár Megyei Csendőrség képviselőit látták vendégül, akik megmutatták felszerelésüket, és beszéltek szakmájuk nehézségeiről is. A találkozás egyik legkülönlegesebb momentuma az volt, amikor a táborozók kipróbálhatták a csendőrök által hozott airsoft fegyvereket. A nap folyamán ízletes bográcsos is készült, melyet a meghívottak és táborozók közösen fogyasztottak el. Az esti program karaoke volt.

Csütörtökön megválasztották a tábor legszebb hölgyét és férfiját, ezt megelőzően a résztvevők magukra öltötték az egyenpólót a tábor betűjeleivel. Ez is, a szépségversenyhez hasonlóan, már hagyomány a Werdnig Hoffman Egyesület táborában. Szombaton egy aradi írót, költőt, Daniel Tolét látták vendégül, aki egy igazi kreatív alkotóműhelyt rendezett be a résztvevőknek. Estére megérkezett a Megyei Tanács elnöke, Adrian Ştef is, aki a helyszínen tett eleget a Facebook-on oly divatos Ice Bucket Challenge elnevezésű kihívásnak. (Bár a jeges vízzel történő nyakon öntés már kissé elbagatellizálódott, érdemes megjegyezni, hogy miért is kezdődött ez az „őrület”. Nos, a kezdeményezés jó célt szolgál, ugyanis a hidegzuhanyt kísérő adományozáson van a hangsúly — esetünkben egy idegrendszeri betegséggel foglalkozó alapítványnak szánják ezt az adományt. A legfontosabb szabály az, amit már rengetegen elfelejtettek, vagy nem is foglalkoznak vele: ne a magamutogatás legyen a cél, hanem az, hogy a videón szereplő találjon valami fontos ügyet, amire fel szeretné hívni a figyelmet, és amit szívesen támogatna adományával. Az amerikai sztárok többsége ALS-ben, vagyis egy ritka neurológiai betegségben szenvedő gyerekeket támogatta, de lehet mást is támogatni, például rákkutatással kapcsolatos alapítványokat, állatvédő szervezeteket, vagy bármi mást, amit az illető fontosnak érez. Lényegében az Ice Bucket Challenge nem arról szól, mint a többi szervezkedés, ami elterjedt a Facebook-on, hanem az adományozásról.) A szombati nap esti tábortűzzel, szalonnasütéssel ért véget, majd kiosztották a részvételt igazoló okleveleket.

A szervezők nevében Veres Robert ezúton is szeretné megköszönni minden támogatójuknak, hogy az idei tábor is létrejöhetett: Nagykároly önkormányzatának az anyagi támogatást éppúgy, mint az élelmiszer biztosítását, a Szatmár Megyei Tanácsnak azt, hogy a Megyei Múzeummal együttműködve, rendelkezésükre bocsátották a bobáldi ingatlant, valamint az anyagi támogatást. Veres kiemelte, nem lehetnek elég hálásak önkénteseiknek, szimpatizánsaiknak, akik révén minden évben megvalósul a bobáldi tábor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...