Egy hétig tartott a tábor Bobáldon
Utoljára módositva: 2014-09-04 11:31:38

Immár hatodik alkalommal szervezte meg a nagykárolyi Werdnig Hoffman Egyesület nyári táborát a Bobáldnak nevezett régészeti telepen található vendégházban. Az eltelt egy hétről, a programokról Veres Robert, az egyesület elnöke tájékoztatta portálunkat.

 

Az egész ország területéről érkeztek vendégek az idei táborba, számolt be lapunknak az eseményről Veres Robert, a Werdnig Hoffman Egyesület elnöke. Mint ismeretes, ez az egyesület a ritka genetikai betegségben szenvedők érdekképviseletét vállalta fel, évekkel ezelőtt. Azóta tagjai, kapcsolatba lépve több más — országos és külföldi — hasonló szervezettel, számos konferencián, képzésen, táborban vehettek részt. Bobáldon immár hatodik alkalommal szerveztek nyári tábort, melyre a népes Szatmár megyei küldöttségen kívül Bukarestből, Aradról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, Tordáról, Nagyváradról és még Bákóból is érkeztek vendégek.

Augusztus 25–31. között tartották meg az idei tábort, melyen 55 személy vett részt: 30 fiatal, akik valamilyen genetikai rendellenességben szenvednek, a többiek pedig önkéntes segítők voltak. Veres elmondta, a táborral idén is, mint minden évben, az a fő céljuk, hogy a résztvevők számára az élet vidámabb oldalát mutassák meg. Legyen egy hely, egy időszak, amikor felhőtlenül szórakozhatnak, erőt meríthetnek egymás életéből, történeteiből, és természetesen valami újat is tanulhatnak.

A tábor ideje alatt különböző foglalkozásokkal igyekeztek még emlékezetesebbé tenni az egyhetes vakációt. Origami, mandala, papírálarc készült a tábor keddi és pénteki napján. Szerdán a Szatmár Megyei Csendőrség képviselőit látták vendégül, akik megmutatták felszerelésüket, és beszéltek szakmájuk nehézségeiről is. A találkozás egyik legkülönlegesebb momentuma az volt, amikor a táborozók kipróbálhatták a csendőrök által hozott airsoft fegyvereket. A nap folyamán ízletes bográcsos is készült, melyet a meghívottak és táborozók közösen fogyasztottak el. Az esti program karaoke volt.

Csütörtökön megválasztották a tábor legszebb hölgyét és férfiját, ezt megelőzően a résztvevők magukra öltötték az egyenpólót a tábor betűjeleivel. Ez is, a szépségversenyhez hasonlóan, már hagyomány a Werdnig Hoffman Egyesület táborában. Szombaton egy aradi írót, költőt, Daniel Tolét látták vendégül, aki egy igazi kreatív alkotóműhelyt rendezett be a résztvevőknek. Estére megérkezett a Megyei Tanács elnöke, Adrian Ştef is, aki a helyszínen tett eleget a Facebook-on oly divatos Ice Bucket Challenge elnevezésű kihívásnak. (Bár a jeges vízzel történő nyakon öntés már kissé elbagatellizálódott, érdemes megjegyezni, hogy miért is kezdődött ez az „őrület”. Nos, a kezdeményezés jó célt szolgál, ugyanis a hidegzuhanyt kísérő adományozáson van a hangsúly — esetünkben egy idegrendszeri betegséggel foglalkozó alapítványnak szánják ezt az adományt. A legfontosabb szabály az, amit már rengetegen elfelejtettek, vagy nem is foglalkoznak vele: ne a magamutogatás legyen a cél, hanem az, hogy a videón szereplő találjon valami fontos ügyet, amire fel szeretné hívni a figyelmet, és amit szívesen támogatna adományával. Az amerikai sztárok többsége ALS-ben, vagyis egy ritka neurológiai betegségben szenvedő gyerekeket támogatta, de lehet mást is támogatni, például rákkutatással kapcsolatos alapítványokat, állatvédő szervezeteket, vagy bármi mást, amit az illető fontosnak érez. Lényegében az Ice Bucket Challenge nem arról szól, mint a többi szervezkedés, ami elterjedt a Facebook-on, hanem az adományozásról.) A szombati nap esti tábortűzzel, szalonnasütéssel ért véget, majd kiosztották a részvételt igazoló okleveleket.

A szervezők nevében Veres Robert ezúton is szeretné megköszönni minden támogatójuknak, hogy az idei tábor is létrejöhetett: Nagykároly önkormányzatának az anyagi támogatást éppúgy, mint az élelmiszer biztosítását, a Szatmár Megyei Tanácsnak azt, hogy a Megyei Múzeummal együttműködve, rendelkezésükre bocsátották a bobáldi ingatlant, valamint az anyagi támogatást. Veres kiemelte, nem lehetnek elég hálásak önkénteseiknek, szimpatizánsaiknak, akik révén minden évben megvalósul a bobáldi tábor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 18:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 18:50
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 20:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:55
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 18.
Ameddig nem tanulja meg megosztani a munkát és a feladatokat másokkal, nem lesz annyi ideje párjára és barátaira, mint amennyit szeretne.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...