Egy lakás, két parkolóhely
Utoljára módositva: 2019-09-26 17:24:14

Változnak az idők, változtat a tanács is: a Szatmárnémetiben épülő társasházak udvarán lakásonként két autónak kell helyet biztosítani. Van alsó határa a zöldterületnek és a játszótereknek is.

Módosította a helyi városrendezési szabályozást tegnapi ülésén a szatmárnémeti tanács, a lakásonként eddigi kötelező egy parkoló helyett kettőnek kell helyet biztosítaniuk az ezentúl társasházat építő ingatlanfejlesztőknek a megyeszékhelyen. A módosító szavazást megelőző vitán felszólaló Octavian Ardelean (PSD) szerint a városvezetés túlzottan befeszül, amikor parkolóhelyekről van szó, elég lett volna csak a kettőnél több szobás lakások esetén kötelezővé tenni a két parkolóhely meglétét és összpontosítani kellene a társasházak közötti zöldövezetekre és játszóterekre is. Kereskényi Gábor polgármester szót kérve elmondta, a városvezetés sok parkolóhely iránti igénye nem múló szeszély, hiszen az utóbbi tíz évben több mint tizenötezerrel nőtt a városban bejegyzett személyautók száma. Ha nem nő a parkolóhelyek száma legalább ott, ahol ez megoldható, a városlakók élete lesz nehezebb. A komoly ingatlan-vállalkozók meg fogják tudni oldani ezt a problémát. Mint ahogy azt is meg fogják tudni oldani, hogy megfeleljenek a zöldövezetek kialakítására vonatkozó szabályoknak, amelyik ezek talajon és vízszintesen való kialakításáról szólnak és szintén van egy minimum felület, aminek meg kell lennie. Játszótér nélkül sem építhető mostantól társasház, a lakások alapterületéhez viszonyított lakók számaként minimum 1,3 négyzetméternyi játszótér kialakítása kell az építkezési engedély megszerzéséhez.

Megszavazták a tanácsosok azt is, hogy a Romana tér közelében Augustin Ferenţiu nevét vegye fel az egyik utca. Ferenţiu a város román közigazgatási rendszerbe kerülése után Szatmárnémeti első polgármester volt 1922 és 1929 között, kultúremberként és a kisebbségek jogait tiszteletben tartó elöljáróként maradt meg emléke a köztudatban, a Poesis kulturális központ javasolta, hogy utcát nevezzenek el róla a városban.

A napirend végén Octavian Ardelean azt kérte a városvezetéstől, gyakorítsa a zebrák számát a Lucian Blaga úton, mert a Dorobanţilor utcai kereszteződéstől a Floarea de Colţ utcai kereszteződésig egyetlen gyalogátkelő sincs az úton, buszmegálló viszont több is. A polgármester biztosította a tanácsost, hogy a városi közlekedési bizottság következő ülésén elemezni fogja az ügyet, és amennyiben megoldhatónak látja, lesznek zebrák felrajzolva az érintett szakaszon.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...