Egy lakás, két parkolóhely
Utoljára módositva: 2019-09-26 17:24:14

Változnak az idők, változtat a tanács is: a Szatmárnémetiben épülő társasházak udvarán lakásonként két autónak kell helyet biztosítani. Van alsó határa a zöldterületnek és a játszótereknek is.

Módosította a helyi városrendezési szabályozást tegnapi ülésén a szatmárnémeti tanács, a lakásonként eddigi kötelező egy parkoló helyett kettőnek kell helyet biztosítaniuk az ezentúl társasházat építő ingatlanfejlesztőknek a megyeszékhelyen. A módosító szavazást megelőző vitán felszólaló Octavian Ardelean (PSD) szerint a városvezetés túlzottan befeszül, amikor parkolóhelyekről van szó, elég lett volna csak a kettőnél több szobás lakások esetén kötelezővé tenni a két parkolóhely meglétét és összpontosítani kellene a társasházak közötti zöldövezetekre és játszóterekre is. Kereskényi Gábor polgármester szót kérve elmondta, a városvezetés sok parkolóhely iránti igénye nem múló szeszély, hiszen az utóbbi tíz évben több mint tizenötezerrel nőtt a városban bejegyzett személyautók száma. Ha nem nő a parkolóhelyek száma legalább ott, ahol ez megoldható, a városlakók élete lesz nehezebb. A komoly ingatlan-vállalkozók meg fogják tudni oldani ezt a problémát. Mint ahogy azt is meg fogják tudni oldani, hogy megfeleljenek a zöldövezetek kialakítására vonatkozó szabályoknak, amelyik ezek talajon és vízszintesen való kialakításáról szólnak és szintén van egy minimum felület, aminek meg kell lennie. Játszótér nélkül sem építhető mostantól társasház, a lakások alapterületéhez viszonyított lakók számaként minimum 1,3 négyzetméternyi játszótér kialakítása kell az építkezési engedély megszerzéséhez.

Megszavazták a tanácsosok azt is, hogy a Romana tér közelében Augustin Ferenţiu nevét vegye fel az egyik utca. Ferenţiu a város román közigazgatási rendszerbe kerülése után Szatmárnémeti első polgármester volt 1922 és 1929 között, kultúremberként és a kisebbségek jogait tiszteletben tartó elöljáróként maradt meg emléke a köztudatban, a Poesis kulturális központ javasolta, hogy utcát nevezzenek el róla a városban.

A napirend végén Octavian Ardelean azt kérte a városvezetéstől, gyakorítsa a zebrák számát a Lucian Blaga úton, mert a Dorobanţilor utcai kereszteződéstől a Floarea de Colţ utcai kereszteződésig egyetlen gyalogátkelő sincs az úton, buszmegálló viszont több is. A polgármester biztosította a tanácsost, hogy a városi közlekedési bizottság következő ülésén elemezni fogja az ügyet, és amennyiben megoldhatónak látja, lesznek zebrák felrajzolva az érintett szakaszon.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...