Egy nap a Kastélylakókról
Utoljára módositva: 2014-08-27 08:30:09

A korábbi tervektől eltérően módosult a Kastélylakók — Castelanii — könnyűzene-együttes megalapítása 50. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepség időtartama: egynaposra rövidült.

 

Bogdan Georgescu, Karácsonyi Péter és Szűcs József egy zenei fesztiválon, 1990-ben

„Egy mozgalom, egy zenei forradalom. Egy megtiszteltetés, egy életérzés. Ezt jelentette Castelanii–Kastélylakók-tagnak lenni” — vallja a félszáz éves születésnapját ünneplő együttesről az egyik aktív résztvevő, Szűcs József zenetanár, kulturális referens. Szűcs, aki főszervezője a szeptember 6-i Kastélylakók Napnak, nem kis feladatot vállalt magára: megpróbálta könyvbe sűríteni mindazt az ötven évet, ami a mozgalom elindítása óta történt.

„Már önmagában az a tény, hogy az eltelt fél évszázadban több mint háromszáz személy mondhatta el magáról, hogy bizonyos időszakban tagja volt a Kastélylakók közösségének, mutatja, hogy milyen meghatározó mozgalom volt ez. Nem könnyű feladat mindenkivel felvenni a kapcsolatot, igyekezni teret, lehetőséget nyújtani, hogy elmondja élményeit, s majd mindezt visszaadni a könyvben. Sokakkal sikerült beszélnem, sokan küldték el nekem saját maguk az emlékeiket. Azt tudom mondani, még legalább egy terjedelmes kötetet meg lehetne tölteni azokkal a sztorikkal, történetekkel, amik nem fértek bele a szeptember 6-án bemutatásra kerülő könyvbe. A hatalmas információmennyiségen kívül rengeteg fotó került elő. Sajnos, nagyon sok olyan is, amelyen nem minden szereplőt sikerült beazonosítani” — mondja Szűcs József. Hozzáteszi, hogy a legnagyobb közösségi portál révén nagyon sok személlyel sikerült felvenni a kapcsolatot. „Létrehoztunk egy Castelanii Carei profilt, melyen számtalan kép található, s ott olvashatók a legfrissebb információk is a Kastélylakók Nap-ot illetően. Ide várjuk az észrevételeket is az érintettektől” — magyarázza.

Szeptember 6-án a Károlyi-kastélyban zajlik majd a rendezvény első része, hiszen az együttes négy évtizeden keresztül itt működött. 11 órától kiállítás-megnyitóra kerül sor, ahol több beszéd is elhangzik, és zenei része is lesz az eseménynek: Kerestély Zsolt zeneszerző Bukarestből érkezik az alkalomra, aki hosszú évekig volt munkatársa a Kastélylakók formációnak. Bemutatásra kerül a Szűcs József által összeállított román nyelvű könyv, valamint két zenei CD is.

A nap folyamán kerül leleplezésre — ha sikerül a szükséges pénzalapot összegyűjteniük — Karácsonyi Péter zenetanár, az együttes zenei vezetőjének (a tanítványok által csak Péter bácsinak nevezett) mellszobra. „Nagyon nehezen gyűl össze a szükséges pénzösszeg, melyből a szobor elkészítését finanszíroznánk. Ez azért is megdöbbentő, mert több százan voltunk Kastélylakók, és szerintem úgy illene, hogy mi ki tudjunk fizetni egy mellszobrot, mert legalább ennyit megérdemel Péter bácsi. Bízom benne, hogy sikerül megvalósítani ezt az elképzelést” — mondta Szűcs. Karácsonyi nevét viseli majd az idén átadásra kerülő Kulturális Központ is. A Kastélylakóknak szentelt nap a Szent László Közösségi Házban sorra kerülő koncerttel ér véget, melyen fellépnek a Kastélylakók. Hogy pontosan kik, még nem lehet tudni, a fellépők végleges névsora feltehetően csak a helyszínen áll össze. Annyit lehet tudni, hogy mivel a Közösségi Ház nagytermében is korlátozott a helyek száma, csak meghívóval lehet részt venni ezen a gálaműsoron.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...