Egy nap a Kastélylakókról
Utoljára módositva: 2014-08-27 08:30:09

A korábbi tervektől eltérően módosult a Kastélylakók — Castelanii — könnyűzene-együttes megalapítása 50. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepség időtartama: egynaposra rövidült.

 

Bogdan Georgescu, Karácsonyi Péter és Szűcs József egy zenei fesztiválon, 1990-ben

„Egy mozgalom, egy zenei forradalom. Egy megtiszteltetés, egy életérzés. Ezt jelentette Castelanii–Kastélylakók-tagnak lenni” — vallja a félszáz éves születésnapját ünneplő együttesről az egyik aktív résztvevő, Szűcs József zenetanár, kulturális referens. Szűcs, aki főszervezője a szeptember 6-i Kastélylakók Napnak, nem kis feladatot vállalt magára: megpróbálta könyvbe sűríteni mindazt az ötven évet, ami a mozgalom elindítása óta történt.

„Már önmagában az a tény, hogy az eltelt fél évszázadban több mint háromszáz személy mondhatta el magáról, hogy bizonyos időszakban tagja volt a Kastélylakók közösségének, mutatja, hogy milyen meghatározó mozgalom volt ez. Nem könnyű feladat mindenkivel felvenni a kapcsolatot, igyekezni teret, lehetőséget nyújtani, hogy elmondja élményeit, s majd mindezt visszaadni a könyvben. Sokakkal sikerült beszélnem, sokan küldték el nekem saját maguk az emlékeiket. Azt tudom mondani, még legalább egy terjedelmes kötetet meg lehetne tölteni azokkal a sztorikkal, történetekkel, amik nem fértek bele a szeptember 6-án bemutatásra kerülő könyvbe. A hatalmas információmennyiségen kívül rengeteg fotó került elő. Sajnos, nagyon sok olyan is, amelyen nem minden szereplőt sikerült beazonosítani” — mondja Szűcs József. Hozzáteszi, hogy a legnagyobb közösségi portál révén nagyon sok személlyel sikerült felvenni a kapcsolatot. „Létrehoztunk egy Castelanii Carei profilt, melyen számtalan kép található, s ott olvashatók a legfrissebb információk is a Kastélylakók Nap-ot illetően. Ide várjuk az észrevételeket is az érintettektől” — magyarázza.

Szeptember 6-án a Károlyi-kastélyban zajlik majd a rendezvény első része, hiszen az együttes négy évtizeden keresztül itt működött. 11 órától kiállítás-megnyitóra kerül sor, ahol több beszéd is elhangzik, és zenei része is lesz az eseménynek: Kerestély Zsolt zeneszerző Bukarestből érkezik az alkalomra, aki hosszú évekig volt munkatársa a Kastélylakók formációnak. Bemutatásra kerül a Szűcs József által összeállított román nyelvű könyv, valamint két zenei CD is.

A nap folyamán kerül leleplezésre — ha sikerül a szükséges pénzalapot összegyűjteniük — Karácsonyi Péter zenetanár, az együttes zenei vezetőjének (a tanítványok által csak Péter bácsinak nevezett) mellszobra. „Nagyon nehezen gyűl össze a szükséges pénzösszeg, melyből a szobor elkészítését finanszíroznánk. Ez azért is megdöbbentő, mert több százan voltunk Kastélylakók, és szerintem úgy illene, hogy mi ki tudjunk fizetni egy mellszobrot, mert legalább ennyit megérdemel Péter bácsi. Bízom benne, hogy sikerül megvalósítani ezt az elképzelést” — mondta Szűcs. Karácsonyi nevét viseli majd az idén átadásra kerülő Kulturális Központ is. A Kastélylakóknak szentelt nap a Szent László Közösségi Házban sorra kerülő koncerttel ér véget, melyen fellépnek a Kastélylakók. Hogy pontosan kik, még nem lehet tudni, a fellépők végleges névsora feltehetően csak a helyszínen áll össze. Annyit lehet tudni, hogy mivel a Közösségi Ház nagytermében is korlátozott a helyek száma, csak meghívóval lehet részt venni ezen a gálaműsoron.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...