Egy nép ismét nemzetté vált
Utoljára módositva: 2016-10-31 09:32:04

A Szatmári Híd Egyesület rendezvénysorozatának részeként szombaton 1956 – 60 év után címmel tartott előadást dr. Szakály Sándor, a budapesti Veritas Történelemkutató Intézet igazgatója.

 

Szatmári Boróka és Szakály Sándor

A résztvevőket Krakkó Rudolf, a Szatmári Híd Egyesület elnöke köszöntötte. Szökőcs Zsófia, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja József Attila Pogányos hitvallás magyarul című versét mondta el, Szatmári Boróka Ákos ’56 című dalát énekelte el. Thoroczkay Sándor történelemtanár felvezetője után dr. Szakály Sándor tartott előadást.

Mi volt ’56, hol kezdődött? — tette fel a kérdést dr. Szakály Sándor. Véleménye szerint egy háromlépcsős folyamatról kell beszélni: népfelkelés, forradalom és szabadságharc. 1945-ben elindult egy demokratikus folyamat, de Magyarországon nem az történt, amit a választók akartak, hanem amit a szovjet vezetés. Az első választáson hiába nyert a kisgazdapárt több mint ötven százalékkal a húszszázalékos munkáspárttal szemben, és a minisztériumokat is előre leosztották. Gyorsan elindult a demokratikus kibontakozás felszámolása, a Sztálin–Rákosi-hatalom gazdaságilag a mélybe sodorta az országot. 1956-ban elindult az értelmiségi mozgolódás (Bessenyei, Petőfi Kör). Sztálin halála után az egyik jó tanítványa, Hrustyov került hatalomra, aki bírálta elődjét, de ő is ugyanolyan bűnös volt. Magyarországon kialakult egy párttól független szervezet, de nem lehetett eredményes, mert egy olyan rendszert akart megreformálni, amit gyökeresen meg kellett szüntetni. Az ország lakossága elégedetlen volt, az ’56-os követelésekkel szinte mindenki egyetértett. Rákositól megvált ugyan a Szovjetunió, de nála rosszabbat, Gerő Ernőt állította a helyére. Nagy Imre megmaradt kommunistának, de rájött, hogy a nép mást akar, nem ment szembe a nép akaratával.

Szökőcs Zsófia

Amikor választania kellett a nemzet és az eszme között, a nemzetet választotta. Nagy Imrét október 28-ig sodorták az események, de nem állt a forradalom élére. Ekkor döbbent rá, hogy nem ellenforradalom van, hanem forradalom, aminek a két jelszava: „ruszkik haza!” és „aki magyar, velünk tart”. A történész a továbbiakban a szabadságharc következményeiről beszélt. A szovjetek nem tartózkodtak legitimen Magyarország területén. Arra viszont nem lehetett számítani, hogy a Nyugat segít a magyaroknak, ugyanis a II. világháború után kialakult nemzetközi világrenden nem akartak változtatni, Magyarországot továbbra is a keleti tömbben akarták megtartani. 1956 a magyar nép forradalma volt, nem Nagy Imre és nem Maléter Pál forradalma — mutatott rá az előadó. A forradalom hősei a 301-es parcellában és nagyon sok vidéki temetőben nyugszanak. ’56 történelme egy fényes lapra van írva, s vigyázni kell, hogy ezt a lapot ne firkálhassa össze senki — hangsúlyozta dr. Szakály Sándor.

A továbbiakban kérdéseket lehetett intézni az előadóhoz. Kereskényi Sándor muzeológus bírálta azokat a szatmári történészeket és értelmiségieket, akik nem járnak el ilyen eseményekre.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...