Egy-null az ANI javára
Utoljára módositva: 2014-03-21 09:01:09

Két polgármester esetében állapított meg eddig összeférhetetlenséget a bíróság. Ha marad az ítélet, 23 elöljárót meneszthetnek.

 

Bartók Gurzău Ioan

Összesen 23 Szatmár megyei polgármestert meneszthetnek, amennyiben a bíróságok megalapozottnak tartják az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) döntését, melyben összeférhetetlenséget állapított meg az elöljárók kapcsán. A legtöbb esetben azt kifogásolták, hogy a polgármesterek tagjai a regionális vízszolgáltató vállalatot, az Apaserv Rt.-t irányító részvényesek közgyűlésének. Bár az ANI határozatát korábban többen titulálták megalapozatlannak, a Nagyváradi Fellebviteli Bíróság — azt követően, hogy az elöljárók megtámadták az ANI döntését — úgy határozott, hogy igazat ad az ügynökségnek két polgármester — Bartók Gurzău Ioan (Krasznabéltek) és Silviu Gelu Zetea (Aranyosmeggyes) — esetében.

Silviu Gelu Zetea

A döntés egyelőre nem jogerős, megfellebbezhető a Legfelsőbb Bíróságon. „Ez egy óriási baromság, az ANI a törvény szellemével ellentétes döntést hozott — háborgott lapunk érdeklődése nyomán Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, aki szintén rajta van az ügynökség listáján. — Nem érzem azt, hogy hibáztam volna, és nem engedhetem meg pusztán erkölcsi szempontból sem, hogy emiatt váltsanak le.” Kifejtette: a hivatkozott törvény a magánérdek és a közérdek ütközésével kapcsolatosan fogalmaz meg tiltásokat, az Apaserv esetében viszont nem magáncégről van szó, hanem egy— 23 helyi önkormányzat tulajdonában levő — szolgáltatóról. „Ki képviselje a helyi közösségeket egy vállalatban, ha nem a saját, választott polgármesterük? — tette fel a kérdést Kovács Jenő, hozzátéve, hogy azoktól várja a megoldást, akik „megkavarták ezt az ügyet”. Arról van ugyanis szó, hogy — számos más esethez hasonlóan — a törvényhozók úgy alkották meg a jogszabályt, hogy az többféle értelmezésre ad lehetőséget, egy civil szervezet pedig — kihasználva azt, hogy nem rendelkezik egyértelműen a törvény — feljelentette az elöljárókat, ami miatt hosszadalmas jogi hercehurcának néznek elébe. A feddhetetlenségi ügynökség „feketelistáján” egyébként Dorel Coica szatmárnémeti polgármester is szerepel. Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság is az ANI-nak ad igazat, a polgármestereket meneszti a prefektus és új helyhatósági választásokat írnak ki az érintett településeken.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...