Egy-null az ANI javára
Utoljára módositva: 2014-03-21 09:01:09

Két polgármester esetében állapított meg eddig összeférhetetlenséget a bíróság. Ha marad az ítélet, 23 elöljárót meneszthetnek.

 

Bartók Gurzău Ioan

Összesen 23 Szatmár megyei polgármestert meneszthetnek, amennyiben a bíróságok megalapozottnak tartják az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) döntését, melyben összeférhetetlenséget állapított meg az elöljárók kapcsán. A legtöbb esetben azt kifogásolták, hogy a polgármesterek tagjai a regionális vízszolgáltató vállalatot, az Apaserv Rt.-t irányító részvényesek közgyűlésének. Bár az ANI határozatát korábban többen titulálták megalapozatlannak, a Nagyváradi Fellebviteli Bíróság — azt követően, hogy az elöljárók megtámadták az ANI döntését — úgy határozott, hogy igazat ad az ügynökségnek két polgármester — Bartók Gurzău Ioan (Krasznabéltek) és Silviu Gelu Zetea (Aranyosmeggyes) — esetében.

Silviu Gelu Zetea

A döntés egyelőre nem jogerős, megfellebbezhető a Legfelsőbb Bíróságon. „Ez egy óriási baromság, az ANI a törvény szellemével ellentétes döntést hozott — háborgott lapunk érdeklődése nyomán Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, aki szintén rajta van az ügynökség listáján. — Nem érzem azt, hogy hibáztam volna, és nem engedhetem meg pusztán erkölcsi szempontból sem, hogy emiatt váltsanak le.” Kifejtette: a hivatkozott törvény a magánérdek és a közérdek ütközésével kapcsolatosan fogalmaz meg tiltásokat, az Apaserv esetében viszont nem magáncégről van szó, hanem egy— 23 helyi önkormányzat tulajdonában levő — szolgáltatóról. „Ki képviselje a helyi közösségeket egy vállalatban, ha nem a saját, választott polgármesterük? — tette fel a kérdést Kovács Jenő, hozzátéve, hogy azoktól várja a megoldást, akik „megkavarták ezt az ügyet”. Arról van ugyanis szó, hogy — számos más esethez hasonlóan — a törvényhozók úgy alkották meg a jogszabályt, hogy az többféle értelmezésre ad lehetőséget, egy civil szervezet pedig — kihasználva azt, hogy nem rendelkezik egyértelműen a törvény — feljelentette az elöljárókat, ami miatt hosszadalmas jogi hercehurcának néznek elébe. A feddhetetlenségi ügynökség „feketelistáján” egyébként Dorel Coica szatmárnémeti polgármester is szerepel. Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság is az ANI-nak ad igazat, a polgármestereket meneszti a prefektus és új helyhatósági választásokat írnak ki az érintett településeken.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...