Egy tonna hal került a kökényesdi tóba
Utoljára módositva: 2014-11-25 17:34:13

Az adorjáni és a szamosdarai telepítések után a hatáskörébe tartozó tavak közül utolsóként a kökényesdi tóba telepített kárászt és pontyot a Megyei Sporthorgász Egyesület. Nagy Levente igazgatóval és Czumbil Tibor elnökkel terveikről is elbeszélgettünk.

A telepítendő halmennyiséget a munkások kosarakkal hordták át a kökényesdi tó vizébe

Nem sokat tétlenkedett a Megyei Sporthorgász Egyesület elmúlt hétfőn hivatalba lépett új igazgatója, Nagy Levente, aki pár nap múlva Czumbil Tibor elnökkel már le is vezényelte első akcióját, ami haltelepítést jelentett a kökényesdi tóba. Az eseményt végigkövettük az elejétől a végéig, az akció az újberki, magánkézben lévő tavaknál kezdődött, ahonnan az egyikből leengedték a vizet, és kosarakkal kimertek 650 kilogramm egy-, két- és háromnyaras apró kárászt, amik között voltak nagyobbacska pontyok is. Aztán egy másik tóból kihálóztak mintegy 350 kg pontyot, ezek átlagosan 1 és 3 kilogramm közöttiek voltak, de láthattunk néhány „királypéldányt” is. A halmennyiséget aztán ezerliteres tartályokban szállították a kökényesdi tóhoz, ahol a munkások a vödrökkel kimerve kosaranként hordták át a töltésen keresztül a tó vizébe. Közben elbeszélgetve az igazgatóval és az elnökkel több dolgot is megtudhattunk az egyesületről és a közeljövő terveiről, ami a tagságot is érdekli. A két vezető először is kihangsúlyozta, hogy december 4-én, csütörtökön, 17 órától a strand melletti diáktábor területén tartják meg az egyesület közgyűlését, melyre várják a tagokat. „A taglétszám az utóbbi években megcsappant, jelenleg 600 körül van, míg öt esztendővel ezelőtt 2800 volt, és ha az utóbbi két évtizedet nézzük, akkor is 1700 körül volt az éves átlag. A célunk, hogy visszahozzuk az egyesületből kiiratkozott tagokat” — jegyezte meg Czumbil. A nagy lendülettel munkához látó új igazgató mindent meg is akar ezért tenni, például a közgyűlésnek javasolni fogják a jelenlegi 450 lejes éves bérletdíj csökkentését, a javaslat szerint ez gyerekek, nyugdíjasok és egyetemisták esetében 150 lej lenne, a felnőtteknek pedig 180 lej, és mivel a telepített tavakon nincs horgászati tilalom, a horgászok egész évben hódolhatnak szenvedélyüknek a kökényesdi mellett az adorjáni és szamosdarai tavon, utóbbit kivéve éjjel-nappal.

Czumbil Tibor elnök és Nagy Levente igazgató

A három mesterséges tó mellett az egyesület hatáskörébe tartoznak még a folyóvizek is, a Szamos, a Túr és a Kraszna. Az egyesület ebben az esztendőben a másik két tóba már telepített halat, az adorjániba 600 kg, a szamosdaraiba pedig 200 kg pontyot. A kökényesdi tóban a ponty és a kárász mellett süllő található még, de fellelhető a törpe harcsa is, ami amolyan „nemkívánatos személy”, ugyanis megeszi az ikrát. A 17 hektáros kökényesdi tóba két éve telepítettek utoljára 500 kilogramm pontyot, a mostani után még vannak más tennivalók is. „Egy sürgető probléma a vízpótlás, ugyanis most nagyon alacsony a szint. Van két fúrt kutunk, csak egy szivattyút kell szereznünk” — jegyezte meg Nagy. Jelenleg egy méter körül van a vízszint, az optimális 1,40 méter körül lenne. A telepítés mellett más munkálat is zajlott a tó körül, ugyanis néhány kamion követ szórtak a tavat körülvevő sáros útra, így autóval is könnyebben lehet majd közlekedni esős idő esetén. Az útkövezés mellett a szemétgyűjtés is zajlott, Filep István halőr egy jó szekérnyi szemetet gyűjtött össze, de mint mondta, még lesz ugyanennyi. A telepített rész mellett van egy 10 hektáros nevelőtó is, csak éppen a víz hiányzik belőle, és a területét az elburjánzott növényzet uralja, immár 4 éve. „Ezt is rendbe szeretnénk tenni, és feltölteni vízzel, emellett van itt egy nem működő hínárvágó gépünk is, amit próbálunk megjavíttatni. Tervek vannak, de egyik napról a másikra nem lehet mindent megcsinálni, azonban lassanként haladunk” — mondta az igazgató, akinek tervei között szerepel még videokamera felszerelése a tó töltésére.

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...