Egyedülálló eredmények, nemzetközi szereplés
Utoljára módositva: 2018-04-17 13:27:33

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai számos tantárgyverseny megyei és országos szakaszán remekelnek, ezúttal is kimagasló eredményekről számoltak be az iskola diákjai. A XI. osztályos Kegyes Dávid a német olvasóverseny nemzetközi szakaszán képviselheti Romániát.

A megyei és országos tantárgyversenyeken részt vevő diákok sikereiről rendszeresen beszámolunk, kimagasló eredményeikért nem csak az iskolájuk büszkeségei ők, hanem a tágabb közösség elismerését is megérdemlik.

Kegyes Dávid és Koroknai Klarissza, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai kimagasló eredményeket értek el az elmúlt hétvégén a német olvasóverseny országos szakaszán, Dávid esetében pedig egészen hosszúra nyúlik a tantárgyversenyeken elért eredmények lajstroma.

Mindkét XI. osztályos tanuló rendszeres résztvevője a német tantárgyversenyeknek, ezúttal az országos szakaszra is eljutottak, miután kimagasló teljesítményt nyújtottak a megyei fordulóban.

Kegyes Dávid első helyen végzett a megyei fordulóban, míg az országos szakaszon egyéni dicséretet, illetve a csoportos projektmunkában második helyet szerzett csapatával. Koroknai Klarissza a megyei szakaszon második helyen zárt, majd az országos döntőn egyéniben II. helyezést ért el, csapatával dicséretben részesült.

A német nyelven kívül Kegyes Dávid számos más tantárgyban is megmutatta tehetségét a tanév során. Mint elmondta, kilencedikes kora óta intenzíven versenyez, főleg biológiából, kémiából és németből, de időnként fizikából is.

Mivel orvosi pályára készül, biológiából és kémiából érthető a buzgalma, viszont németből is igyekszik nagyon jól teljesíteni, ugyanis az innsbrucki orvosi egyetemen tervezi a továbbtanulást.

Ami az idei tantárgyversenyeket illeti, a német tantárgyverseny országos szakaszán elért eredmények mellett első helyen végzett a biológia- és kémiaversenyek megyei szakaszán is, ami feljogosította az országos döntőn való részvételre, de mivel egy időben rendezték meg a két versenyt, csak a biológiamegmérettetésen jelent csak meg.

Ugyanakkor az Irinyi János kémiaversenyen is kitűnő eredményeket ért el, az erdélyi fordulóban I. helyezést érdemelt ki, így kvalifikálta magát a nemzetközi, Kárpát-medencei fordulóba, amelyet éppen múlt hétvégén rendeztek meg Szegeden. Onnan dicsérettel tért haza Dávid.

Az iskola történetében elsőként vett részt a Szegedi Tudományegyetem által középiskolásoknak rendezett Herba Medica biológia- és kémiaversenyen. Ennek levelező fordulóján első díjat ért el, így április 20-án, pénteken Szegeden a szóbeli finálén versenyezhet.

Idei legjobb eredménye pedig az, hogy múlt pénteken megnyerte az országos Lesefüchse német olvasóverseny országos szakaszát, aminek köszönhetően szeptemberben a berlini döntőben képviselheti Romániát Európa és Ázsia számos országának diákjaival szemben.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehet összehangolni a tanulást a szabadidővel, elmondta: „Versenyidőszakban nem igen ismerem a szabadidő fogalmát, de mivel szabadidőmben szívesen végzek önkéntes munkát, ilyenkor tudok a legjobban kikapcsolódni. A Noé Partium Szervezetnél önkéntes koordinátor vagyok. Van Mikolában egy olyan foglalkoztató műhelyünk, ahol fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkozunk, ugyanakkor a Harag György Társulatnál is önkénteskedem, de gyakran veszek részt a Caritas akcióiban is.”

Ha mindemellett mégis jut ideje mással is foglalkozni, akkor nyáron szívesen kajakozik és kerékpározik, illetve olvas, sőt, időnként egy szájsebészeti rendelőben is segédkezik.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 16.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...