Egyedülálló eredmények, nemzetközi szereplés
Utoljára módositva: 2018-04-17 13:27:33

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai számos tantárgyverseny megyei és országos szakaszán remekelnek, ezúttal is kimagasló eredményekről számoltak be az iskola diákjai. A XI. osztályos Kegyes Dávid a német olvasóverseny nemzetközi szakaszán képviselheti Romániát.

A megyei és országos tantárgyversenyeken részt vevő diákok sikereiről rendszeresen beszámolunk, kimagasló eredményeikért nem csak az iskolájuk büszkeségei ők, hanem a tágabb közösség elismerését is megérdemlik.

Kegyes Dávid és Koroknai Klarissza, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai kimagasló eredményeket értek el az elmúlt hétvégén a német olvasóverseny országos szakaszán, Dávid esetében pedig egészen hosszúra nyúlik a tantárgyversenyeken elért eredmények lajstroma.

Mindkét XI. osztályos tanuló rendszeres résztvevője a német tantárgyversenyeknek, ezúttal az országos szakaszra is eljutottak, miután kimagasló teljesítményt nyújtottak a megyei fordulóban.

Kegyes Dávid első helyen végzett a megyei fordulóban, míg az országos szakaszon egyéni dicséretet, illetve a csoportos projektmunkában második helyet szerzett csapatával. Koroknai Klarissza a megyei szakaszon második helyen zárt, majd az országos döntőn egyéniben II. helyezést ért el, csapatával dicséretben részesült.

A német nyelven kívül Kegyes Dávid számos más tantárgyban is megmutatta tehetségét a tanév során. Mint elmondta, kilencedikes kora óta intenzíven versenyez, főleg biológiából, kémiából és németből, de időnként fizikából is.

Mivel orvosi pályára készül, biológiából és kémiából érthető a buzgalma, viszont németből is igyekszik nagyon jól teljesíteni, ugyanis az innsbrucki orvosi egyetemen tervezi a továbbtanulást.

Ami az idei tantárgyversenyeket illeti, a német tantárgyverseny országos szakaszán elért eredmények mellett első helyen végzett a biológia- és kémiaversenyek megyei szakaszán is, ami feljogosította az országos döntőn való részvételre, de mivel egy időben rendezték meg a két versenyt, csak a biológiamegmérettetésen jelent csak meg.

Ugyanakkor az Irinyi János kémiaversenyen is kitűnő eredményeket ért el, az erdélyi fordulóban I. helyezést érdemelt ki, így kvalifikálta magát a nemzetközi, Kárpát-medencei fordulóba, amelyet éppen múlt hétvégén rendeztek meg Szegeden. Onnan dicsérettel tért haza Dávid.

Az iskola történetében elsőként vett részt a Szegedi Tudományegyetem által középiskolásoknak rendezett Herba Medica biológia- és kémiaversenyen. Ennek levelező fordulóján első díjat ért el, így április 20-án, pénteken Szegeden a szóbeli finálén versenyezhet.

Idei legjobb eredménye pedig az, hogy múlt pénteken megnyerte az országos Lesefüchse német olvasóverseny országos szakaszát, aminek köszönhetően szeptemberben a berlini döntőben képviselheti Romániát Európa és Ázsia számos országának diákjaival szemben.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehet összehangolni a tanulást a szabadidővel, elmondta: „Versenyidőszakban nem igen ismerem a szabadidő fogalmát, de mivel szabadidőmben szívesen végzek önkéntes munkát, ilyenkor tudok a legjobban kikapcsolódni. A Noé Partium Szervezetnél önkéntes koordinátor vagyok. Van Mikolában egy olyan foglalkoztató műhelyünk, ahol fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkozunk, ugyanakkor a Harag György Társulatnál is önkénteskedem, de gyakran veszek részt a Caritas akcióiban is.”

Ha mindemellett mégis jut ideje mással is foglalkozni, akkor nyáron szívesen kajakozik és kerékpározik, illetve olvas, sőt, időnként egy szájsebészeti rendelőben is segédkezik.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...