Egyedülálló eredmények, nemzetközi szereplés
Utoljára módositva: 2018-04-17 13:27:33

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai számos tantárgyverseny megyei és országos szakaszán remekelnek, ezúttal is kimagasló eredményekről számoltak be az iskola diákjai. A XI. osztályos Kegyes Dávid a német olvasóverseny nemzetközi szakaszán képviselheti Romániát.

A megyei és országos tantárgyversenyeken részt vevő diákok sikereiről rendszeresen beszámolunk, kimagasló eredményeikért nem csak az iskolájuk büszkeségei ők, hanem a tágabb közösség elismerését is megérdemlik.

Kegyes Dávid és Koroknai Klarissza, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai kimagasló eredményeket értek el az elmúlt hétvégén a német olvasóverseny országos szakaszán, Dávid esetében pedig egészen hosszúra nyúlik a tantárgyversenyeken elért eredmények lajstroma.

Mindkét XI. osztályos tanuló rendszeres résztvevője a német tantárgyversenyeknek, ezúttal az országos szakaszra is eljutottak, miután kimagasló teljesítményt nyújtottak a megyei fordulóban.

Kegyes Dávid első helyen végzett a megyei fordulóban, míg az országos szakaszon egyéni dicséretet, illetve a csoportos projektmunkában második helyet szerzett csapatával. Koroknai Klarissza a megyei szakaszon második helyen zárt, majd az országos döntőn egyéniben II. helyezést ért el, csapatával dicséretben részesült.

A német nyelven kívül Kegyes Dávid számos más tantárgyban is megmutatta tehetségét a tanév során. Mint elmondta, kilencedikes kora óta intenzíven versenyez, főleg biológiából, kémiából és németből, de időnként fizikából is.

Mivel orvosi pályára készül, biológiából és kémiából érthető a buzgalma, viszont németből is igyekszik nagyon jól teljesíteni, ugyanis az innsbrucki orvosi egyetemen tervezi a továbbtanulást.

Ami az idei tantárgyversenyeket illeti, a német tantárgyverseny országos szakaszán elért eredmények mellett első helyen végzett a biológia- és kémiaversenyek megyei szakaszán is, ami feljogosította az országos döntőn való részvételre, de mivel egy időben rendezték meg a két versenyt, csak a biológiamegmérettetésen jelent csak meg.

Ugyanakkor az Irinyi János kémiaversenyen is kitűnő eredményeket ért el, az erdélyi fordulóban I. helyezést érdemelt ki, így kvalifikálta magát a nemzetközi, Kárpát-medencei fordulóba, amelyet éppen múlt hétvégén rendeztek meg Szegeden. Onnan dicsérettel tért haza Dávid.

Az iskola történetében elsőként vett részt a Szegedi Tudományegyetem által középiskolásoknak rendezett Herba Medica biológia- és kémiaversenyen. Ennek levelező fordulóján első díjat ért el, így április 20-án, pénteken Szegeden a szóbeli finálén versenyezhet.

Idei legjobb eredménye pedig az, hogy múlt pénteken megnyerte az országos Lesefüchse német olvasóverseny országos szakaszát, aminek köszönhetően szeptemberben a berlini döntőben képviselheti Romániát Európa és Ázsia számos országának diákjaival szemben.

Kérdésünkre, hogy hogyan lehet összehangolni a tanulást a szabadidővel, elmondta: „Versenyidőszakban nem igen ismerem a szabadidő fogalmát, de mivel szabadidőmben szívesen végzek önkéntes munkát, ilyenkor tudok a legjobban kikapcsolódni. A Noé Partium Szervezetnél önkéntes koordinátor vagyok. Van Mikolában egy olyan foglalkoztató műhelyünk, ahol fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkozunk, ugyanakkor a Harag György Társulatnál is önkénteskedem, de gyakran veszek részt a Caritas akcióiban is.”

Ha mindemellett mégis jut ideje mással is foglalkozni, akkor nyáron szívesen kajakozik és kerékpározik, illetve olvas, sőt, időnként egy szájsebészeti rendelőben is segédkezik.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...