×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Egyelőre nincs ok aggodalomra

2020.02.24 - 09:36
Megosztas :
 • Egyelőre nincs ok aggodalomra

  A koronavírus-járvány miatti riadalom Szatmár megyében is felütötte fejét: egyre-másra jelennek meg az álhírek a különböző portálokon, de félinformációk és félretájékoztatások jelennek meg a közösségi médiában is.

  Az egyik szatmárnémeti székhelyű helyi televízió például azt közölte, hogy vörös riasztás lépett érvénybe Szatmár megyében: két busznyi máramarosi, Olaszországból hazatért lakost vizsgálnak a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban és 14 napos karantén alá helyezik őket a megyeközpontban, a strand melletti ifjúsági tábor területén.

  Dr. Macrina Mihai, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság vezérigazgatója szerkesztőségünk érdeklődésére közölte, a hír kacsa. „A határátkelőknél szigorított ellenőrzés van, egyelőre nem tudunk olyan esetről, hogy koronavírussal fertőzött személy lépett volna be az országba Szatmár megyén keresztül. Az érkező utasok közül senki nem mutatta eddig a fertőzés jeleit, a kórházban sem vizsgáltak meg egy gyanús esetet sem” — magyarázta a DSP-igazgató. Azt is hozzátette, ha mégis megtörténne, akkor minden lakost a saját megyéjében helyeznek karanténba, így még véletlenül sem történhet meg az, hogy Szatmár „gyűjtőmegye” lesz.

  Amint arról már beszámoltunk, az Egészségügyi Minisztérium szerint valóban egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Románia területén jelennek meg koronavírus esetek, mivel az Olaszországban élő román állampolgárok gyakran utaznak haza, és közöttük vannak olyanok, akik Kínában jártak. Az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik Olaszország Veneto és Lombardia tartományából érkeznek Romániába. Az egészségügyi intézmények pedig kötelesek azonnal jelenteni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak minden olyan esetet, amelyben felmerül a fertőzöttség gyanúja.

  Cookie