Egyetem — érettségi nélkül
Utoljára módositva: 2014-09-12 14:05:51

Az érettségi vizsgán megbukott diákok is jelentkezhetnek az egyetemi kollégiumokba — minisztériumi rendelettel hagyták jóvá ugyanis, hogy a sikertelenek is folytathassák a tanulmányaikat.

 

A Hivatalos Közlönyben jelent meg az egyetemi kollégiumok létrehozásának módszertana, amely lehetővé teszi, hogy azok a diákok is folytathassák tanulmányaikat, akiknek nem sikerült az érettségije, vagy nem jelentkeztek érettségire. A 2014/4542-es számú miniszteri rendelet a „nem-egyetemi szintű, középiskola utáni oktatás szervezését és működését” szabályozza az akkreditált felsőfokú intézmények keretében, a 2014/2015-ös tanévben. Az egyetemi kollégiumok által kínált oktatás 1-től 3 évig terjedhet, a szakképzés összetettsége és a megszerezhető kreditpontok függvényében. Az érettségi nélküli kollégiumi tanulmányok végén szerzett szakképzés szintje viszont még nem tisztázott.

Egyes romániai magánegyetemek álláspontja az, hogy azok a diákok, akik elvégzik a kollégiumi tanulmányaikat, majd (vagy közben) sikeresen leérettségiznek, egyből az egyetemi oktatás másodévére iratkozhatnak be, ugyanarra a szakra, amelyen a főiskolai képzést elkezdték. Más egyetemek kifogásolják a rendelkezést, mondván, hogy az tovább rontja a már amúgy is csapnivaló oktatási szintet.

A szatmári pedagógusok szerint sem jó az, ha mindenki egyetemre fog jelentkezni. Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója szerint ez egy rossz döntés, amely az oktatás minőségének rovására megy. „Ezzel a lépéssel elvész az érettségi komolysága, nem lesz tétje a tanulók számára. Nem tisztességes ugyanakkor azokkal szemben sem, akik keményen tanultak, készültek az érettségire és sikeresek voltak, hiszen így az ő munkájuk gyümölcse leértékelődik. Azt sem tudom, hogy fognak így labdába rúgni az európai egyetemek sorában a hazaiak, valamint a végzőseik” — magyarázta lapunk megkeresésére az igazgatónő.

Az pedig, hogy szinte bárkiből lehet egyetemista, azt jelenti, hogy a romániai tudományegyetemek színvonala jelentősen romlani fog.

 

Még kevesebb szakmunkás

 

Az elkövetkező években, ha nem lesz tétje az érettséginek, a maturandusok vélhetően még annyit sem fognak készülni, mint eddig, hiszen nem lesz érdemes azon aggódni, hogy vajon milyenek lesznek az érettségi eredmények, csökken a rajtuk lévő szülői, társadalmi nyomás.

Mivel bárki járhat majd egyetemre, nagy valószínűséggel még kevesebben fognak jelentkezni a szakmunkásképzőkbe, ahol talán valóban megállhatnák a helyüket, az adottságaikhoz megfelelő képzésben részesülhetnének a fiatalok. Jelenleg számos mesterség számít hiányszakmának sok divatos egyetemi képzéssel ellentétben, ráadásul, ha a diákok az adottságaiknak megfelelő szakmát sajátítanának el, nagyobb eséllyel kaphatnának állást is. Jó szakemberekre pedig évek óta óriási szükség van — ezt Szász Piroska helyettes főtanfelügyelő sem győzi eleget hangsúlyozni.

A szakiskolát végző diákok, amellett, hogy havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek, tizenegyedikes korukra egy kitanult szakmával rendelkezhetnek, és persze folytathatják a tanulmányaikat.

A legnagyobb igény térségünkben nem a divatos egyetemi szakokat végzett oklevelesekre, hanem a jó mesteremberekre van, az olyan fiatal munkaerőket keresik a piacon, akik energikusak és valóban értenek a szakmájukhoz — ezt egybehangzóan állítják a vállalkozók is.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...