Egyetemi fokú óvodapedagógus- és tanítóképzés
Utoljára módositva: 2014-05-09 08:53:32

Tegnap megalakulásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara szatmárnémeti kihelyezett tagozata. A megnyitó után előadások hangzottak el, majd a résztvevők műhelymunkákon vettek részt.

 

Végh Balázs Béla, az intézmény vezető tanára köszöntőjében elmondta, hogy vannak olyan tanintézmények, amelyek már az ötvenedik vagy századik évfordulóhoz is eljutottak, a szatmáriak számára ennek a tizenöt évnek a küzdelme viszont száz évvel is felér. Hogy valóban mit jelent ez a tizenöt év, azt bizonyítja az a sok végzős, aki itt szerzett diplomát, akik közül sokan a megyében tanítanak, mások a világ számos más helyén végzik küldetésszerű munkájukat. A mai tanítóképzés sok-sok kihívással jár: a hagyományos oktatást össze kell hangolni a modern módszerekkel. A mai pedagógusok állandó versenyhelyzetben vannak — önmagukkal és a világgal. Naponta meg kell újulni ahhoz, hogy eleget tudjanak tenni az elvárásoknak. A megnyitóünnepséget az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum kisiskolásainak (Nikita Sulyok Viktória, Miklovics Anna Pálma és Kétte Tímea) verses-énekes műsora tette színesebbé.

 

A pedagógusi hivatásról

 

Az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum tanulói műsort mutattak be

Demény Piroska a kolozsvári Pszichológia és Neveléstudományok Kar keretében működő Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet vezetője beszédében hangsúlyozta:„Ha a fenntartó, a BBTE képviselőjeként a 15 éves szatmári kirendeltségre gondolok, akkor az első érzés, ami eltölt, az a büszkeség. Büszkeség azért, mert a folyamatos változások kereszttüzében Szatmárnémetiben minőségi munka folyik, komoly szaktudományos tevékenység, s ugyanakkor a gyakorlati oktatás minőségi megvalósulása. Bízom benne, hogy a közeljövőben a változások kiteljesednek, és mindannyian azt érezhetjük: a tanító és oktatásképzés is a felsőoktatás szerves része. Ma már elmondhatjuk, hogy az óvó- és tanítóképzés nem csak jogilag, szervezetileg, hanem belső szakmai kultúráját, értékorientációját és eredményeit tekintve is szerves része a felsőfokú oktatásnak. A nálunk végzett hallgatók az oktatási folyamat legszebb, leghatásosabb szakaszának mentorai leszünk. Mert mi lehetne felemelőbb és szentebb hivatás, mint kézen fogni sok aprócska gyermeket és elindítani őket a megismerés, az örök kíváncsiság, a tanulás és a tudás útján. De aki erre a hivatásra szánja el magát, azt is tudnia kell, hogy a pedagógusi lét örök tanulást, nyitottságot, kutatást és a szakmában való állandó tájékozottságot feltételez. Mert a kisgyermekekkel csak alapos és hiteles tudással, igényes éberséggel és nagy szeretettel lehet és szabd foglalkozni. Ez sajátos szemléletet és lelkületet feltételez. Hiszem, hogy azok a hallgatók, akik a szatmári kirendeltségen tanulnak, felismerik a vállalt hivatás felelősségét, és az itt eltöltött évek alatt sikerült olyan óriássá növekedniük, akik képesek lesznek lekuporodni a kíváncsi gyerekekhez.”

Bura László bemutatta a Látlelet – téridőben című kötetét

Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a szombathelyi székhelyű Nyugat-Magyarország Egyetem docense meghívottként szintén üdvözölte a jelenlévőket, mint mondta nem igazán van olyan ember, aki ne emlékezne első tanító nénijére vagy tanító bácsijára. Ezért fontos, hogy jó tanítók nevelkedjenek a tanítóképzőben, hogy majd nagyon sok gyerek szívesen emlékezzen vissza rájuk. Köszöntőt mondott még Jenei Teréz, a nyíregyházi tanítóképző főiskola részéről, illetve a mátészalkai Fülöp István, a Reformátusokért Közhasznú Egyesület elnöke. Miután Bura László bemutatta a Látlelet – téridőben című kötetét, az erre alkalomra készített ünnepi tortán is meggyújtották a tűzijátékot. Délután a résztvevők csoportos foglalkozásokon vettek részt és előadásokat hallgattak.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...