Egyetlen nyugdíj sem csökkenhet
Utoljára módositva: 2018-10-12 12:08:45

Elfogadta a kormány az új nyugdíjtörvény tervezetét, a juttatások rendszerét szabályozó jogszabályjavaslat, a hazai nyugdíjasok sorsa így átkerült a parlament kezébe. A törvény kihangsúlyozza, hogy egyetlen már meglévő nyugdíj összege sem csökkenhet.

Jóváhagyta a kormány az új nyugdíjtörvény tervezetét, melynek lényegi pontjait Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter foglalta össze. A tervezet négy alapelvre épül: a hozzájárulás, az egyenlőség, a társadalmi szolidaritás és az elévülhetetlenség elvére. Ez azt jelenti, hogy a kifizetés a hozzájárulás függvényében történik, az egyenlőség elve alapján azok a nyugdíjasok, akik ugyanannyit dolgoztak, de eltérő időpontban mentek nyugdíjba, azonos pénzösszeget kapnak; a társadalmi szolidaritás elve szerint az aktív dolgozók a nyugdíjalaphoz való hozzájárulásukkal tartják fenn a nyugalomba vonult generációt, a nyugdíjhoz való jog pedig nem évül el. A törvény kihangsúlyozza, hogy egyetlen már meglévő nyugdíj összege sem csökkenhet: ha az újraszámolás alapján kisebb összeg jön ki, mint amennyit jelenleg folyósítanak a nyugalomba vonult személynek, ettől függetlenül továbbra is a jelenlegi nyugdíját kapja majd kézhez.

 

Szakaszosan nőnek

 

Az első lényeges változás, hogy 2021-ig szakaszosan nőnek majd a nyugdíjak, 2022-től pedig új módszerrel fogják kiszámolni a nyugdíjpont értékét. A nyugdíjpont értéke 2019-ben 1265 lej, 2020-ban 1775 lej, 2021-ben pedig 1875 lej lesz. 2022-től évente az inflációs rátával arányosan indexáljáka referencia-nyugdíjpont értékét (VPR). A számítások alapján ennek gyakorlatba ültetése 2022-ig több mint 80 milliárd lejt von majd el az állami költségvetésből, ha a tervezetet a meglévő formájában fogadja majd el a parlament.

Az új tervezet szerint ugyanakkor a nyugdíjkorhatár, a minimális és a teljes hozzájárulási időtartam nem változik. Azok a nyugállományba vonult személyek, akik ugyanannyit dolgoztak, de más időpontban mentek nyugdíjba, azonos járulékot kapnak.

A hozzájárulási időtartamba egyúttal újdonságként bele fog számítani a már meglévők mellett a főiskolát, egyetemet végzettek esetében a mesterképzés és a doktorátusi periódus is, a többi személyzeti kategória esetében a katonai szolgálat, akárcsak a rokkantsági nyugdíj, a betegszabadság, a gyermekgondozási szabadság, az illetményezett munkanélküliség, a deportálás, a fogság, valamint a politikai elítéltség időtartama. Azért, hogy a hozzájárulás nélküli időszakok elismerhetőek legyenek, 15 éves minimális hozzájárulási időszak szükséges.

Szintén beszámítják a nyugdíjba a pótlékokat, 13. havi fizetést, bónuszokat, díjakat és túlórákat, amelyek után társadalombiztosítási járulék volt fizetve.

 

Négy típusú nyugdíj

 

Négy típusú nyugdíjat határoz meg a törvény: korhatáros vagy öregségi, korhatár előtti, rokkantsági és özvegyi járulékot. A törvény bevezetésével a jelenlegi korhatár előtti nyugdíj korhatárossá fog válni, és a korhatár előtt 5 évvel kérhetik a nyugdíjazásukat azok a személyek, akik a teljes hozzájárulási időtartamon túl még 8 évet dolgoztak, de ebbe beszámítják az asszimilált időszakokat is (például mesteri, katonai szolgálat).

Szintén újdonságnak számít, hogy azok a nők, akik legkevesebb 15 évet dolgoztak, és legalább három gyermeket szültek és neveltek fel legalább 16 éves korukig, kérhetik a nyugdíjkorhatáruk csökkentését 6 évvel, ha pedig négy, öt vagy több gyermeket szültek és neveltek, akkor minden gyermek után hozzáadódik a korkedvezményhez egy-egy plusz év.

Változik a minimális nyugdíj kiszámítása is. Azon személyek számára, akik legkevesebb 15 éves hozzájárulási időtartammal rendelkeznek, a nyugdíjkorhatár betöltését követően a minimális juttatás az országos bruttó bér 45 százaléka lesz, de minden plusz évért hozzáadódik a minimálbér egy százalékának megfelelő összeg.

A kormány által már elfogadott nyugdíjtörvény-tervezet újrafogalmazza a különböző rokkantsági szinteket, az I-es és II-es fokú rokkantságot már nem a munkaképesség teljes elvesztésével jellemzi, azért, hogy meglegyen a lehetőségük az ezekbe besorolt személyeknek valamilyen szintű szakmai tevékenység folytatására.

 

Lehet választani

 

Szintén újdonsága a nyugdíjtörvénynek, hogy bevezetik a 15 év hozzájárulási időnél kevesebbel rendelkezők számára a választási lehetőséget a minimális nyugdíj és a minimális szociális segély között. A döntést postán, a nyugdíjpénztártól kapott felbélyegzett borítékban kell majd közölni, hogy elkerülhetők legyenek a helyi kirendeltségeknél kialakuló hosszú sorok.

Kivételt csak azok a nyugdíjasok képeznek, akik a törvény életbe lépésekor már elérték az öregségi korhatárt, és kapják a járulékot, valamint rendelkeznek a minimális, 10 és 15 év közötti hozzájárulási idővel, ami akkor volt érvényben, amikor nyugdíjukat megállapították.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 14:49
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 17:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 21:20
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...