Egyeztetések az iskolai vezetőkről
Utoljára módositva: 2014-08-12 08:45:56

 

Kereskényi Gábor

Egyelőre nem nyilvános, milyen változásokat hoz a következő tanév a Szatmár megyei iskolák élén és a tanfelügyelőség berkeiben.
Az iskolaigazgatói állások megpályázására 2008 óta nem írtak ki versenyvizsgát, ezért a tanfelügyelőségek az érvényben levő törvénykezés értelmében az intézményvezetőket egy-egy tanévre nevezték ki, ez a határozat pedig a 2014/2015-ös iskolai évben is érvényben marad. A 2011/1-es tanügyi törvény értelmében a kisebbségi iskolákban történő kinevezéseket megelőzően a tanfelügyelőségeknek konzultálniuk kell a kisebbségek parlamenti képviseletét ellátó szervezetekkel. Az egyeztetések Szatmár megyében már hetek óta zajlanak, vélhetően szerdán dől el az, hogy milyen tanintézményekben lesznek igazgatócserék, illetve hogy a politikai egyeztetéssel sikerül-e megoldani, hogy magyar intézményvezetők kerüljenek olyan iskolák élére, ahol amúgy a törvény szavatolná a jelenlétüket. „Egyelőre nem végleges a Szatmár megyei magyar iskolaigazgatók és aligazgatók kérdése. Azon vagyunk, hogy minden iskolában, ahol vannak magyar osztályok, magyar diákok, ott a vezetőségben is legyen szavunk” — mondta érdeklődésünkre Kereskényi Gábor képviselő. A honatya fontosnak tartja, hogy a szakiskolákban legalább aligazgatói szinten képviselni tudják a magyarságot, de magyar tanfelügyelőkből is kevés van a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen. Nem csak a megyeközpontban, hanem vidéken is akadnak problémák: a prioritások között szerepel, hogy az aranyosmeggyesi iskola magyar aligazgatót kapjon a következő tanévre. „Az előző évhez képest valamivel rugalmasabban viszonyulnak a kinevezésekhez a tárgyalópartnereink, bízom benne, hogy sikerül a törvényi előírásokat betartatni. Sajnos, ennek figyelmen kívül hagyását semmilyen szankcióval nem büntetik, így elég nehéz dolgunk van. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk” — tudtuk meg Kereskényi Gábortól, aki azt is hozzátette, a vitatott kérdések 80 százalékában már sikerült megegyezniük, de egyelőre ezekről nem számolhat be lapunknak.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...