Egyeztetések az iskolai vezetőkről
Utoljára módositva: 2014-08-12 08:45:56

 

Kereskényi Gábor

Egyelőre nem nyilvános, milyen változásokat hoz a következő tanév a Szatmár megyei iskolák élén és a tanfelügyelőség berkeiben.
Az iskolaigazgatói állások megpályázására 2008 óta nem írtak ki versenyvizsgát, ezért a tanfelügyelőségek az érvényben levő törvénykezés értelmében az intézményvezetőket egy-egy tanévre nevezték ki, ez a határozat pedig a 2014/2015-ös iskolai évben is érvényben marad. A 2011/1-es tanügyi törvény értelmében a kisebbségi iskolákban történő kinevezéseket megelőzően a tanfelügyelőségeknek konzultálniuk kell a kisebbségek parlamenti képviseletét ellátó szervezetekkel. Az egyeztetések Szatmár megyében már hetek óta zajlanak, vélhetően szerdán dől el az, hogy milyen tanintézményekben lesznek igazgatócserék, illetve hogy a politikai egyeztetéssel sikerül-e megoldani, hogy magyar intézményvezetők kerüljenek olyan iskolák élére, ahol amúgy a törvény szavatolná a jelenlétüket. „Egyelőre nem végleges a Szatmár megyei magyar iskolaigazgatók és aligazgatók kérdése. Azon vagyunk, hogy minden iskolában, ahol vannak magyar osztályok, magyar diákok, ott a vezetőségben is legyen szavunk” — mondta érdeklődésünkre Kereskényi Gábor képviselő. A honatya fontosnak tartja, hogy a szakiskolákban legalább aligazgatói szinten képviselni tudják a magyarságot, de magyar tanfelügyelőkből is kevés van a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen. Nem csak a megyeközpontban, hanem vidéken is akadnak problémák: a prioritások között szerepel, hogy az aranyosmeggyesi iskola magyar aligazgatót kapjon a következő tanévre. „Az előző évhez képest valamivel rugalmasabban viszonyulnak a kinevezésekhez a tárgyalópartnereink, bízom benne, hogy sikerül a törvényi előírásokat betartatni. Sajnos, ennek figyelmen kívül hagyását semmilyen szankcióval nem büntetik, így elég nehéz dolgunk van. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk” — tudtuk meg Kereskényi Gábortól, aki azt is hozzátette, a vitatott kérdések 80 százalékában már sikerült megegyezniük, de egyelőre ezekről nem számolhat be lapunknak.

 Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...