Egyházmegyei kórustalálkozó hatodszor
Utoljára módositva: 2017-06-13 09:18:57

Nyolc szatmári református egyházközség tizennégy énekkara vett részt vasárnap Szatmárnémetiben a Láncos-templomban hatodik alkalommal megrendezett egyházmegyei kórustalálkozón.

A Szatmári Református Egyházmegye Szentháromság-vasárnapján hatodik alkalommal szervezte meg a református egyházi kórusok találkozóját. Mikola, Szatmár-Németi, Sárközújlak, Vetés és Szatmárhegy után a Láncos-templom adott otthont a találkozónak.

Király Lajos esperes igehirdetésében az ének gyógyító hatásairól beszélt. Kutatási eredmények igazolják, hogy az ember ötszázezer éve énekel és csak nyolcvanezer éve beszél. Sault Dávid zenével segítette a gyógyuláshoz, Amikor Odüsszeuszt megsebezte a vad, énekszóval állították meg a vér folyását. A közös éneklés az összetartozás áldását erősíti, hangsúlyozta az esperes, majd felsorolta, hogy milyen gyógyító hatásai vannak az éneklésnek.

„Erős vár a mi Istenünk” — Luther Márton egyik legismertebb énekének szavaival nyitotta meg Higyed Gyöngyi karnagy, a Szatmár Megyei Református Egyházmegye zenei előadója a hatodik egyházmegyei kórustalálkozót. Az idei év jubileumi év. A reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, amikor az Istenhez való visszafordulás fontosságát hangsúlyozzuk. Fontos volt ez 500 évvel ezelőtt, de fontos kell hogy legyen ma is. Sok a rossz értelemben vett „világfelforgató”, ezért az egyházban nem szabad helyet adni a „felforgatóknak”, mondta Higyed Gyöngyi, kiemelve: azt, ami érték, értékrend az anyaszentegyházban, nem engedhetjük, hogy felcseréljék a világ által szabott „renddel”. Az anyaszentegyház értékrendjét maga Isten szabta meg azért, hogy legyen mihez, kihez igazodnunk. Az Ő oltalmában kell a jó ügyet szolgálni. A karnagy elmondta, hiszi, hogy ennek az értékrendnek a képviselőiként vannak jelen ezen az egyházmegyei kórustalálkozón. Szívből énekelni, imádkozni egyfajta tartásra kötelez, amelyet soha senki nem vehet el tőlünk. Ezt feladhatjuk, de ettől Isten őrizzen meg, mert ez egyben önfeladás is. Az idei kórustalálkozót az Erős vár a mi Istenünk című ének közös eléneklésével nyitották meg. Mielőtt elkezdődött a kórusok fellépése, Kánya Réka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója énekelt, aki iskolai évei alatt számtalan rendezvényen fellépett.

A részt vevő kórusok: Szatmár-Németi Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Nevezi Dobosi Csilla tanárnő; Apai Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Badar Andrea; Mikolai Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Gerő Anikó; Szatmár-Láncos Református Egyházközség, egyesített vegyeskar, karvezető: Orosz Márta tanárnő; Patóházi Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Tolnai Zelma tanárnő; Szatmárhegyi Református Egyházközség, kórus, karvezető: Kovács József lelkipásztor; Vetési Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Pop Szováti Imelda tanárnő; Szárazberki Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Ilonczai Zsombor lelkipásztor; Vetési Református Egyházközség, szépkorúak kórusa, karvezető: Pop Szováti Imelda tanárnő; a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa, karvezető: Higyed Gyöngyi tanárnő.

A Szatmári Református Egyházmegye gyülekezeteiben mindig nagy hagyománya volt a kóruséneklésnek; sajnos több olyan közösségben szűnt meg a kórus, ahol egykoron épp a kórusról volt híres a település. A találkozó nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...