Egyházmegyei kórustalálkozó hatodszor
Utoljára módositva: 2017-06-13 09:18:57

Nyolc szatmári református egyházközség tizennégy énekkara vett részt vasárnap Szatmárnémetiben a Láncos-templomban hatodik alkalommal megrendezett egyházmegyei kórustalálkozón.

A Szatmári Református Egyházmegye Szentháromság-vasárnapján hatodik alkalommal szervezte meg a református egyházi kórusok találkozóját. Mikola, Szatmár-Németi, Sárközújlak, Vetés és Szatmárhegy után a Láncos-templom adott otthont a találkozónak.

Király Lajos esperes igehirdetésében az ének gyógyító hatásairól beszélt. Kutatási eredmények igazolják, hogy az ember ötszázezer éve énekel és csak nyolcvanezer éve beszél. Sault Dávid zenével segítette a gyógyuláshoz, Amikor Odüsszeuszt megsebezte a vad, énekszóval állították meg a vér folyását. A közös éneklés az összetartozás áldását erősíti, hangsúlyozta az esperes, majd felsorolta, hogy milyen gyógyító hatásai vannak az éneklésnek.

„Erős vár a mi Istenünk” — Luther Márton egyik legismertebb énekének szavaival nyitotta meg Higyed Gyöngyi karnagy, a Szatmár Megyei Református Egyházmegye zenei előadója a hatodik egyházmegyei kórustalálkozót. Az idei év jubileumi év. A reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, amikor az Istenhez való visszafordulás fontosságát hangsúlyozzuk. Fontos volt ez 500 évvel ezelőtt, de fontos kell hogy legyen ma is. Sok a rossz értelemben vett „világfelforgató”, ezért az egyházban nem szabad helyet adni a „felforgatóknak”, mondta Higyed Gyöngyi, kiemelve: azt, ami érték, értékrend az anyaszentegyházban, nem engedhetjük, hogy felcseréljék a világ által szabott „renddel”. Az anyaszentegyház értékrendjét maga Isten szabta meg azért, hogy legyen mihez, kihez igazodnunk. Az Ő oltalmában kell a jó ügyet szolgálni. A karnagy elmondta, hiszi, hogy ennek az értékrendnek a képviselőiként vannak jelen ezen az egyházmegyei kórustalálkozón. Szívből énekelni, imádkozni egyfajta tartásra kötelez, amelyet soha senki nem vehet el tőlünk. Ezt feladhatjuk, de ettől Isten őrizzen meg, mert ez egyben önfeladás is. Az idei kórustalálkozót az Erős vár a mi Istenünk című ének közös eléneklésével nyitották meg. Mielőtt elkezdődött a kórusok fellépése, Kánya Réka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója énekelt, aki iskolai évei alatt számtalan rendezvényen fellépett.

A részt vevő kórusok: Szatmár-Németi Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Nevezi Dobosi Csilla tanárnő; Apai Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Badar Andrea; Mikolai Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Gerő Anikó; Szatmár-Láncos Református Egyházközség, egyesített vegyeskar, karvezető: Orosz Márta tanárnő; Patóházi Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Tolnai Zelma tanárnő; Szatmárhegyi Református Egyházközség, kórus, karvezető: Kovács József lelkipásztor; Vetési Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Pop Szováti Imelda tanárnő; Szárazberki Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Ilonczai Zsombor lelkipásztor; Vetési Református Egyházközség, szépkorúak kórusa, karvezető: Pop Szováti Imelda tanárnő; a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa, karvezető: Higyed Gyöngyi tanárnő.

A Szatmári Református Egyházmegye gyülekezeteiben mindig nagy hagyománya volt a kóruséneklésnek; sajnos több olyan közösségben szűnt meg a kórus, ahol egykoron épp a kórusról volt híres a település. A találkozó nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...