Egyházmegyei kórustalálkozó hatodszor
Utoljára módositva: 2017-06-13 09:18:57

Nyolc szatmári református egyházközség tizennégy énekkara vett részt vasárnap Szatmárnémetiben a Láncos-templomban hatodik alkalommal megrendezett egyházmegyei kórustalálkozón.

A Szatmári Református Egyházmegye Szentháromság-vasárnapján hatodik alkalommal szervezte meg a református egyházi kórusok találkozóját. Mikola, Szatmár-Németi, Sárközújlak, Vetés és Szatmárhegy után a Láncos-templom adott otthont a találkozónak.

Király Lajos esperes igehirdetésében az ének gyógyító hatásairól beszélt. Kutatási eredmények igazolják, hogy az ember ötszázezer éve énekel és csak nyolcvanezer éve beszél. Sault Dávid zenével segítette a gyógyuláshoz, Amikor Odüsszeuszt megsebezte a vad, énekszóval állították meg a vér folyását. A közös éneklés az összetartozás áldását erősíti, hangsúlyozta az esperes, majd felsorolta, hogy milyen gyógyító hatásai vannak az éneklésnek.

„Erős vár a mi Istenünk” — Luther Márton egyik legismertebb énekének szavaival nyitotta meg Higyed Gyöngyi karnagy, a Szatmár Megyei Református Egyházmegye zenei előadója a hatodik egyházmegyei kórustalálkozót. Az idei év jubileumi év. A reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, amikor az Istenhez való visszafordulás fontosságát hangsúlyozzuk. Fontos volt ez 500 évvel ezelőtt, de fontos kell hogy legyen ma is. Sok a rossz értelemben vett „világfelforgató”, ezért az egyházban nem szabad helyet adni a „felforgatóknak”, mondta Higyed Gyöngyi, kiemelve: azt, ami érték, értékrend az anyaszentegyházban, nem engedhetjük, hogy felcseréljék a világ által szabott „renddel”. Az anyaszentegyház értékrendjét maga Isten szabta meg azért, hogy legyen mihez, kihez igazodnunk. Az Ő oltalmában kell a jó ügyet szolgálni. A karnagy elmondta, hiszi, hogy ennek az értékrendnek a képviselőiként vannak jelen ezen az egyházmegyei kórustalálkozón. Szívből énekelni, imádkozni egyfajta tartásra kötelez, amelyet soha senki nem vehet el tőlünk. Ezt feladhatjuk, de ettől Isten őrizzen meg, mert ez egyben önfeladás is. Az idei kórustalálkozót az Erős vár a mi Istenünk című ének közös eléneklésével nyitották meg. Mielőtt elkezdődött a kórusok fellépése, Kánya Réka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója énekelt, aki iskolai évei alatt számtalan rendezvényen fellépett.

A részt vevő kórusok: Szatmár-Németi Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Nevezi Dobosi Csilla tanárnő; Apai Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Badar Andrea; Mikolai Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Gerő Anikó; Szatmár-Láncos Református Egyházközség, egyesített vegyeskar, karvezető: Orosz Márta tanárnő; Patóházi Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Tolnai Zelma tanárnő; Szatmárhegyi Református Egyházközség, kórus, karvezető: Kovács József lelkipásztor; Vetési Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Pop Szováti Imelda tanárnő; Szárazberki Református Egyházközség, vegyeskar, karvezető: Ilonczai Zsombor lelkipásztor; Vetési Református Egyházközség, szépkorúak kórusa, karvezető: Pop Szováti Imelda tanárnő; a Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa, karvezető: Higyed Gyöngyi tanárnő.

A Szatmári Református Egyházmegye gyülekezeteiben mindig nagy hagyománya volt a kóruséneklésnek; sajnos több olyan közösségben szűnt meg a kórus, ahol egykoron épp a kórusról volt híres a település. A találkozó nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...