Egyházmegyei napot tartottak a Kossuth-kertben
Utoljára módositva: 2016-07-24 18:05:48

Finom bográcsos készült a sátraknál

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye minden esperességéből érkeztek hívek, lelkiségi- és szeretetszolgálati csoportok, plébániaközösségek az első alkalommal megrendezett egyházmegyei napra.

A csaknem egyéves szervezés eredményeként, szombaton több, mint ezer ember vett részt a Kossuth-kertben megrendezett találkozón. Lehetőség volt megismerni az egyházmegye plébániái, azok területén működő szerzetesrendek, a különböző intézmények és csoportok életét, tevékenységét. A bemutatkozó-sátrakban kiadványokkal, képekkel és más érdekességekkel várták az egyházi élet iránt érdeklődőket. Külön programokat szerveztek a gyerekeknek, hogy azok játékosan töltsék a napot.

11 órakor Schönberger Jenő püspök mondott köszöntőt: ,,Advent első vasárnapjától kezdve a Szentatya jóvoltából az Isten Irgalmasság Éve és a Krisztus Közösség Éve van. A Krisztus Közösség Éve nevében benne van, hogy mi nem olyan közösséget szeretnénk a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében, amelyek elzárkóznak egymástól, nem az a cél, hogy legyenek máramarosszigeti, túrterebesi, nagykárolyi közösségek és így tovább, hanem krisztusi közösségek legyenek. ,,Jézus Krisztus tegnap és ma mindörökké ugyanaz” – mondta Szent Pál apostol. Krisztus az, akinek átadjuk magunkat és Krisztus az, aki minket összefog. Egy testvéri közösségként akar minket átölelni. Ennek az egyházmegyei napnak az a szerepe, hogy megmutassuk ennek a közösségnek a sokszínűségét. Hála Istennek, nincs két egyforma plébániánk, de minden plébániának ugyanaz a Krisztus az alapköve. Minden plébániát ugyanaz a Krisztus iránti szeretet motivált és hozott el ide, erre a mai napra, hogy egymást még jobban megismerve, még szorosabbra tudjuk fűzni a kapcsolatot, legalább itt lélekben, hogy tudjuk hova tartozunk. Krisztushoz tartozunk, Krisztusban egyek vagyunk. Jó, hogy ha néha erre gondolunk. Néha nehéz az élet, amikor küzdenünk kell a mindennapok problémáival, ilyenkor jó ha sokan vagyunk Krisztusban testvérek. Mi nem csak összetartozunk, hanem együtt, egymásért imádkozunk” – hangsúlyozta a püspök.

Gyerekcsoportok is felléptek a hétvégén tartott ünnepségen

A továbbiakban kórusfellépések, táncelőadások, gyerekcsoportok produkciója, ének és vers, fúvószenekar fellépése segítette elő a résztvevők lelki feltöltődését. Déli tizenkettőtől Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja tett tanúságot, beszélt hitéről, Isten-kapcsolatáról, valamint a nemzet és a család jelentőségéről. A tevékeny szeretet jegyében körülbelül ezer résztvevőt kínáltak étellel: volt gulyás, töltött káposzta, strudli, csöröge, fánk és más ételek.

Együtt készítették a kürtőskalácsot a legfiatalabb résztvevők

A keresztény rock-ot játszó, magyarországi Eucharist zenekar ad koncertet. A legszentebb áldozatot Schönberger Jenő püspök a jelenlevő papokkal együtt mutatta be, hálát adva a napért: „Hála Istennek, hogy megértették a paptestvérek és a hívek, hogy a közösségért mindig tudni kell áldozatot hozni. Az is áldozat, hogy nem egy más programot választottunk a mai napra, hanem itt vagyunk, megmutatjuk, egy közösséghez tartozunk – örömmel tesszük. De leginkább a szentmisével mutatjuk meg egységünket, mert mi Krisztus közösségéhez tartozunk. Itt most mindenki Krisztussal van és Krisztusban, együtt. Ezért a közösségért érdemes dolgozni és áldozatot hozni. Ezt az munkát és áldozatot megáldja az Isten.” Az egyházmegye napján lehetőség nyílt lelki beszélgetésre, gyónásra a ,,Meghallgat-Lak” sátorban, és nem utolsó sorban egész napos szentségimádás volt a kert melletti Szent József templomban.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...