Egyházmegyei napot tartottak a Kossuth-kertben
Utoljára módositva: 2016-07-24 18:05:48

Finom bográcsos készült a sátraknál

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye minden esperességéből érkeztek hívek, lelkiségi- és szeretetszolgálati csoportok, plébániaközösségek az első alkalommal megrendezett egyházmegyei napra.

A csaknem egyéves szervezés eredményeként, szombaton több, mint ezer ember vett részt a Kossuth-kertben megrendezett találkozón. Lehetőség volt megismerni az egyházmegye plébániái, azok területén működő szerzetesrendek, a különböző intézmények és csoportok életét, tevékenységét. A bemutatkozó-sátrakban kiadványokkal, képekkel és más érdekességekkel várták az egyházi élet iránt érdeklődőket. Külön programokat szerveztek a gyerekeknek, hogy azok játékosan töltsék a napot.

11 órakor Schönberger Jenő püspök mondott köszöntőt: ,,Advent első vasárnapjától kezdve a Szentatya jóvoltából az Isten Irgalmasság Éve és a Krisztus Közösség Éve van. A Krisztus Közösség Éve nevében benne van, hogy mi nem olyan közösséget szeretnénk a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében, amelyek elzárkóznak egymástól, nem az a cél, hogy legyenek máramarosszigeti, túrterebesi, nagykárolyi közösségek és így tovább, hanem krisztusi közösségek legyenek. ,,Jézus Krisztus tegnap és ma mindörökké ugyanaz” – mondta Szent Pál apostol. Krisztus az, akinek átadjuk magunkat és Krisztus az, aki minket összefog. Egy testvéri közösségként akar minket átölelni. Ennek az egyházmegyei napnak az a szerepe, hogy megmutassuk ennek a közösségnek a sokszínűségét. Hála Istennek, nincs két egyforma plébániánk, de minden plébániának ugyanaz a Krisztus az alapköve. Minden plébániát ugyanaz a Krisztus iránti szeretet motivált és hozott el ide, erre a mai napra, hogy egymást még jobban megismerve, még szorosabbra tudjuk fűzni a kapcsolatot, legalább itt lélekben, hogy tudjuk hova tartozunk. Krisztushoz tartozunk, Krisztusban egyek vagyunk. Jó, hogy ha néha erre gondolunk. Néha nehéz az élet, amikor küzdenünk kell a mindennapok problémáival, ilyenkor jó ha sokan vagyunk Krisztusban testvérek. Mi nem csak összetartozunk, hanem együtt, egymásért imádkozunk” – hangsúlyozta a püspök.

Gyerekcsoportok is felléptek a hétvégén tartott ünnepségen

A továbbiakban kórusfellépések, táncelőadások, gyerekcsoportok produkciója, ének és vers, fúvószenekar fellépése segítette elő a résztvevők lelki feltöltődését. Déli tizenkettőtől Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja tett tanúságot, beszélt hitéről, Isten-kapcsolatáról, valamint a nemzet és a család jelentőségéről. A tevékeny szeretet jegyében körülbelül ezer résztvevőt kínáltak étellel: volt gulyás, töltött káposzta, strudli, csöröge, fánk és más ételek.

Együtt készítették a kürtőskalácsot a legfiatalabb résztvevők

A keresztény rock-ot játszó, magyarországi Eucharist zenekar ad koncertet. A legszentebb áldozatot Schönberger Jenő püspök a jelenlevő papokkal együtt mutatta be, hálát adva a napért: „Hála Istennek, hogy megértették a paptestvérek és a hívek, hogy a közösségért mindig tudni kell áldozatot hozni. Az is áldozat, hogy nem egy más programot választottunk a mai napra, hanem itt vagyunk, megmutatjuk, egy közösséghez tartozunk – örömmel tesszük. De leginkább a szentmisével mutatjuk meg egységünket, mert mi Krisztus közösségéhez tartozunk. Itt most mindenki Krisztussal van és Krisztusban, együtt. Ezért a közösségért érdemes dolgozni és áldozatot hozni. Ezt az munkát és áldozatot megáldja az Isten.” Az egyházmegye napján lehetőség nyílt lelki beszélgetésre, gyónásra a ,,Meghallgat-Lak” sátorban, és nem utolsó sorban egész napos szentségimádás volt a kert melletti Szent József templomban.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...