Egyháztörténeti vetélkedő és ifjúsági találkozó
Utoljára módositva: 2014-05-12 13:52:16

Több mint száz fiatal vett részt az Erdődön megszervezett III. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő és Ifjúsági Találkozó változatos programjain. A versenyre aradi, bihari, érmelléki, szilágysági és szatmári református gyülekezetekből érkeztek csapatok.

 

Szombaton szervezték meg a III. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedőt és Ifjúsági Találkozót Erdődön. A megmérettetésre 13 csapat érkezett a vezetőivel: Kispereg (Arad), Hegyközkovácsi, Jákóhódos (Bihar), Érsemjén, Székelyhíd, Érmihályfalva, Jankafalva (Érmellék), Kraszna, Sarmaság-Bányatelep (Szilágy), Mikola, Ombod, Szatmár-Láncos és a házigazda Erdőd (Szatmár). Az említetteken kívül más gyülekezetekből is érkeztek fiatalok az ifjúsági találkozóra. A nyitóáhítatot Kánya Zsolt-Attila KRISZ-elnök tartotta, ézsaiási biztatással buzdítva a versenyzőket: „ne félj, mert megváltottak”. Ezután Nagy Szabolcs parlamenti képviselőjelölt szólt a fiatalokhoz, s megköszönte mindazt, amit a református tanintézményben elsajátított, hálát adva azért, hogy eddig is a Mindenható vezette életét. Továbbá Kálvin Jánost idézve elmondta: „nincs oly elvadult nép, melyben ne lakozna az a meggyőződés, hogy van Isten.” Vannak olyanok, akik szerint baj az, ha valaki magyar, de aki megéli, annak nagy áldás és ajándék. A megnyitóbeszédek zárásaként Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is buzdította a fiatalokat. A köszöntőbeszédek után kezdődött a vetélkedő, melynek első fordulójában írásbeli feladatlapot kaptak megoldásra a csapatok, a szünet után pedig az izgalmas Játszma nevű játék mérte fel a jelentkezők tudását. A vetélkedő anyaga Kálvin János és Bocskai István élete volt. Ebédszünet után a lelki-szellemi feltöltődés következett Erdőd református templomában, az ifjúsági istentiszteleten. Orbán László szentjobbi lelkipásztor hirdetett igét a nap mottója alapján: „ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért”. (Fil 3,14) Az igazán fiatalos, tartalmas, történetekkel teletűzdelt prédikációban olyan céltudatosságra nevelt az igehirdető, amelyben megtalálhatjuk mindannyian életünk értelmét és feladatait. Kovács Sándor esperes igei köszöntése után dr. Buzogány Dezső, a Protestáns Teológiai Intézet egyháztörténet tanára tartott előadást a reformációról és az első erdődi zsinatról. Miután abbéli örömét fejezte ki, hogy részt vehet egy Erdélyben és Partiumban egyedinek számító vetélkedőn, tisztázta: a reformáció nem hitújítás, hanem igehirdetés. Ahol van igehirdetés, ott van reformáció. 29 lelkész 1545-ben Kopácsi István vezérletével éppen ezt cselekedte: igét hirdetett, szóval és tettel.

Díjazottak

Az eredményhirdetésre visszasereglettek a fiatalok a rendezvényterembe, ahol megtudták: Érsemjén nyert, visszaszerezve a tavaly elveszített trónt. 2012-ben Mikolával holtversenyben végeztek az első helyen, 2013-ban Kraszna nyert, az érmelléki alakulat idén ismét felállhatott a képzeletbeli dobogó tetejére. A második hely szintén Érmelléké: Székelyhíd csapata lett az ezüstérmes, a szilágysági Kraszna pedig a harmadik helyet érte el. A Molnár Total különdíját a negyedik Mikola, az erdődi RMDSZ-szervezet különdíját pedig az ötödik Szatmár-Láncos csapata kapta meg.

Az ifitalálkozó tovább folytatódott, a Sófár dicsőítő csapat vezetésével, akik több órát utaztak Szászrégenből azért, hogy hangjuk megnyissa az eget, így az imák könnyebben eljuthassanak Istenhez. Kása Zsolt és Kása Melinda a néptánc világában merített a tiszta forrásból, Jobb Domokos pedig íjászbemutatóval nevelte szemmel látható módon céltudatosságra a fiatalokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...