Egykori BEK–győztes lenne az elnök
Utoljára módositva: 2014-01-23 09:01:41

Az FC Barcelonával háromszoros BEK–győztes Alexandru Dedu lehet a legesélyesebb jelölt a Román Kézilabda Szövetség elnöki tisztségére. A honi föderáció jövő hétfőn tartja tisztújító közgyűlését, hárman pályáznak az elnöki székre. Dedu szerdán Szatmáron járt.

Alexandru Dedu

Három elnökjelölt van a Román Kézilabda Szövetség (FRH) január 27-i tisztújító közgyűlésén, közülük csak egyik, Alexandru Dedu látogatott el Szatmárnémetibe, hogy bemutassa terveit.

A FC Barcelonával háromszoros BEK–győztes egykori kézilabdázó szerdán látogatott a megyeszékhelyre, ahol találkozott Eugeniu Avram prefektussal, Adrian Şteffel, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, majd a sajtó képviselőivel is. A 42 éves ploieşti-i születésű Dedu elmondta, a fő célja, hogy a kézilabdát közelebb hozza a közönséghez. Erre vonatkozó első kísérletei tavaly sikerhez vezettek, hiszen a Kézilabda Profi Liga (LPH) megalapítását követően megszervezte a Ligakupát, amelyről négy nap alatt 102 hír szólt a központi médiában. „Üzletet kell csinálni a kézilabdából is. Vonzóvá kell tenni a közönségnek, hogy jól érezze magát a kézilabda–eseményeken és kellemes emlékekkel menjen haza. Követni kell a fejlett államok tendenciáját, ahol valóságos show-t rendeznek egy sportesemény körül. Így több magántőkét is be lehet vonni ebben a sportágba” – folytatta az elnökjelölt. Elismeri, hosszútávon nem jó, hogy a romániai klubcsapatok mintegy 98 százaléka az állami költségvetésből tartja fenn magát. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a csapatok többsége rengeteg pénzt szór el értéktelen idegenlégiósokra. „Nem hiszem, hogy gátat kell szabni az idegenlégiósok számának. Viszont a külföldiek játékereje legyen egyenes arányban a fizetésükkel. Tudok esetet, ahol több mint 4000 eurót keres egy olyan idegenlégiós, amelynek teljesítménye gyenge. Ugyan azért az összegért világbajnok kézilabdázót lehetne hozni” – véli Dedu.

A 232-szeres válogatott változtatásokat tervez a nemzeti együttesek háza táján is. Elmondta, olyan rutinos szövetségi kapitányokat szeretne a női és férfi együttesek kispadjára, akik csak a válogatott irányításával és felkészítésével foglalkozzanak.

Újságírói kérdésére elismerte, vannak gondok a romániai bíráskodásban, de ezek is megoldhatók. „Sajnos a hazai sípmesterek iskoláztatása nagyon alacsony szinten van. Fel kell neveljük bíróinkat, egészen fiatal korban fel kell karolni őket. Külföldi mintát kell használni ebben az esetben is, hogy felzárkózzunk” – nyilatkozta a II-es kategóriával rendelkező edző, aki végül azt is hozzátette, megválasztása esetén első határozatainak egyike lesz, hogy tiszteletbeli elnökké nevezi ki a FRH jelenlegi vezetőjét, Cristian Gaţut, aki 1996 óta áll a szövetség élén. A 68 éves, kétszeres világbajnok egykori kézilabdázó Gaţu is pályázik egy újabb mandátumra, de szakértők szerint idén Dedunak nagy esélye van, hogy átvegye a FRH irányítását. „Kevés az a megye, ahol nem támogatnak” – állítja Dedu. Úgy tűnik, hogy Szatmárról három szavazata lesz, hiszen értesüléseink szerint a Szatmárnémeti VSK, a Szatmárnémeti Sportlíceum és a Szatmárnémeti ADEP SK is mellette áll.

Dedu egyébként aktív sportolóként háromszor nyert hazai bajnokságot a Temesvári Poli, majd a Steaua játékosaként, az FC Barcelonával és az FC Portóval egyaránt lett háromszoros spanyol– illetve portugál–bajnok, a katalán együttessel pedig háromszor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, és kétszer az Európai Szuperkupát. 232 válogatott mérkőzésén 399 gólt dobott.

Dedu és Gaţu mellett az elnöki tisztségre pályázik még a föderáció jelenlegi alelnöke, Remus Drăgănescu is. A tisztújító közgyűlést hétfőn 11 órától rendezik Bukarestben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...