Egykori BEK–győztes lenne az elnök
Utoljára módositva: 2014-01-23 09:01:41

Az FC Barcelonával háromszoros BEK–győztes Alexandru Dedu lehet a legesélyesebb jelölt a Román Kézilabda Szövetség elnöki tisztségére. A honi föderáció jövő hétfőn tartja tisztújító közgyűlését, hárman pályáznak az elnöki székre. Dedu szerdán Szatmáron járt.

Alexandru Dedu

Három elnökjelölt van a Román Kézilabda Szövetség (FRH) január 27-i tisztújító közgyűlésén, közülük csak egyik, Alexandru Dedu látogatott el Szatmárnémetibe, hogy bemutassa terveit.

A FC Barcelonával háromszoros BEK–győztes egykori kézilabdázó szerdán látogatott a megyeszékhelyre, ahol találkozott Eugeniu Avram prefektussal, Adrian Şteffel, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, majd a sajtó képviselőivel is. A 42 éves ploieşti-i születésű Dedu elmondta, a fő célja, hogy a kézilabdát közelebb hozza a közönséghez. Erre vonatkozó első kísérletei tavaly sikerhez vezettek, hiszen a Kézilabda Profi Liga (LPH) megalapítását követően megszervezte a Ligakupát, amelyről négy nap alatt 102 hír szólt a központi médiában. „Üzletet kell csinálni a kézilabdából is. Vonzóvá kell tenni a közönségnek, hogy jól érezze magát a kézilabda–eseményeken és kellemes emlékekkel menjen haza. Követni kell a fejlett államok tendenciáját, ahol valóságos show-t rendeznek egy sportesemény körül. Így több magántőkét is be lehet vonni ebben a sportágba” – folytatta az elnökjelölt. Elismeri, hosszútávon nem jó, hogy a romániai klubcsapatok mintegy 98 százaléka az állami költségvetésből tartja fenn magát. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a csapatok többsége rengeteg pénzt szór el értéktelen idegenlégiósokra. „Nem hiszem, hogy gátat kell szabni az idegenlégiósok számának. Viszont a külföldiek játékereje legyen egyenes arányban a fizetésükkel. Tudok esetet, ahol több mint 4000 eurót keres egy olyan idegenlégiós, amelynek teljesítménye gyenge. Ugyan azért az összegért világbajnok kézilabdázót lehetne hozni” – véli Dedu.

A 232-szeres válogatott változtatásokat tervez a nemzeti együttesek háza táján is. Elmondta, olyan rutinos szövetségi kapitányokat szeretne a női és férfi együttesek kispadjára, akik csak a válogatott irányításával és felkészítésével foglalkozzanak.

Újságírói kérdésére elismerte, vannak gondok a romániai bíráskodásban, de ezek is megoldhatók. „Sajnos a hazai sípmesterek iskoláztatása nagyon alacsony szinten van. Fel kell neveljük bíróinkat, egészen fiatal korban fel kell karolni őket. Külföldi mintát kell használni ebben az esetben is, hogy felzárkózzunk” – nyilatkozta a II-es kategóriával rendelkező edző, aki végül azt is hozzátette, megválasztása esetén első határozatainak egyike lesz, hogy tiszteletbeli elnökké nevezi ki a FRH jelenlegi vezetőjét, Cristian Gaţut, aki 1996 óta áll a szövetség élén. A 68 éves, kétszeres világbajnok egykori kézilabdázó Gaţu is pályázik egy újabb mandátumra, de szakértők szerint idén Dedunak nagy esélye van, hogy átvegye a FRH irányítását. „Kevés az a megye, ahol nem támogatnak” – állítja Dedu. Úgy tűnik, hogy Szatmárról három szavazata lesz, hiszen értesüléseink szerint a Szatmárnémeti VSK, a Szatmárnémeti Sportlíceum és a Szatmárnémeti ADEP SK is mellette áll.

Dedu egyébként aktív sportolóként háromszor nyert hazai bajnokságot a Temesvári Poli, majd a Steaua játékosaként, az FC Barcelonával és az FC Portóval egyaránt lett háromszoros spanyol– illetve portugál–bajnok, a katalán együttessel pedig háromszor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, és kétszer az Európai Szuperkupát. 232 válogatott mérkőzésén 399 gólt dobott.

Dedu és Gaţu mellett az elnöki tisztségre pályázik még a föderáció jelenlegi alelnöke, Remus Drăgănescu is. A tisztújító közgyűlést hétfőn 11 órától rendezik Bukarestben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 18:50
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...