Egyöntetűen szavazták meg a költségvetést
Utoljára módositva: 2019-08-30 08:45:19

A megyei tanács — csepp a tengerben — 750 000 lejt kapott költségvetés-kiegészítésként, amit különböző összegátcsoportosításokkal 4 millió lejre bővített, hogy elvégezhessék a járhatatlan Amaci út javítását-kátyúzását, amíg a törvény (még) engedi.

A fölösleges szószaporítás és oda nem figyelés is elmaradt a megyei grémium tegnapi ülésén — igaz, a napirendre tűzött határozattervezetek az örök hozzászóló szociáldemokraták számára nem biztosítottak kommentálási lehetőséget. Annál kevésbé, mivel az első határozattervezet a költségvetés-kiegészítésre vonatkozott: Szatmár megye 6,2 millió lejt kapott — ebből 750 000 lejt a megyei tanács, a fennmaradó 5,45 millió lejt pedig a kormány osztotta szét a megye önkormányzatai között, semmiféle „beleszólást” nem biztosítva a tanács számára. „A megyei önkormányzat a költségvetés-kiegészítésként kapott 750 000 lejt különböző összegátcsoportosításokkal feltornázta 4 millió lejre, amit útfelújításokra fordítunk — célirányosan arra ugyanis egy banit sem kaptunk a kormánytól. A 4 millió zömét a 193-as megyei út (Amaci út) javítására-kátyúzására fordítjuk, pontosabban a városhatártól Amac falu túlvégéig vezető szakaszra, ami egyrészt járhatatlan, másrészt az ott közlekedő gépkocsik szinte homokviharszerű porfelhőbe burkolják az egész települést. A javítási munkálatok elkezdésével sietnünk kell — nem kimondottan azért, mert lassan véget ér a nyár, hanem mert jelen pillanatban (már? még?) jogilag lehetőségünk van az útjavítás elvégzésére. Mint köztudott, a teljes útszakasz felújítási jogát elnyert Tehnic Asist cég fizetésképtelenséget jelentett, elkezdődött a bírósági ügyintézés, amelynek egyik furcsasága, hogy volt egy rövid időszak, amikor a csődbiztosok és bírák megengedték a megyei tanácsnak, hogy javítást végezzen a kivitelezőnek átadott, építőtelepnek minősülő úton, aztán visszavonták ezt a jogot, most pedig újra megadták, de senki nem tudja, meddig lesz rá jogunk, így mielőbb nekikezdünk a javításnak-kátyúzásnak” — magyarázta Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke.

Ezt követően a tanácsosok minden ellenvetés nélkül, egyöntetűen szavazták most meg a megye helyi költségvetésének, a közintézmények, valamint a teljesen vagy részben saját bevételekből finanszírozott (helyi alárendeltségű) tevékenységek költségvetésének a 2019. június 30-i végrehajtásának jóváhagyását (az előző tanácsülésen a szociáldemokrata frakció tartózkodott a szavazástól, ezért nem ment át). Rábólintottak a Szatmár megyei területi-közigazgatási egységek által közpénzből, közhasznúság céljára megvásárolt ingatlanok beszerzésének szabályzatára is — a júliusi ülésen ez volt az a határozattervezet, amely fölött bő órán át cseréltek eszmét a megyei tanács szakapparátusának jogászai és a tanács jogi bizottságának tagjai, valamint a joghoz jottányit sem értő tanácsosok, most azonban már senkinek nem volt hozzászólni valója, mint ahogy teljes egyetértésben szavazták meg a megyei múzeum, az avasfelsőfalui kórház és a gyermekvédelem működési és szerkezeti szabályzatának a módosításait is.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...