×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Egyre biztosabb az olimpia halasztása?

2020.03.23 - 13:10
Megosztas :
 • Egyre biztosabb az olimpia halasztása?

  Először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról Abe Sindzo, Japán miniszterelnöke. A Nemzetköz Atlétikai-szövetség elnöke, de legendás atléták is megszólaltak ügyben, a kanadaiak és ausztrálok pedig nem utaznak.

  Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is, Japán kormányfője, Abe Sindzo hétfőn a parlamentben is erről beszélt. Ahogy fogalmazott: ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.

  „A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb” – mondta Abe Sindzo. A végleges döntést a NOB-nak kell majd meghoznia.

  Arról már beszámoltunk, hogy a legeredményesebb atlétikai csapat, az Egyesült Államok szakági szövetsége kérte a halasztást. Tegnap a Nemzeti Sport már arról is beszámolt, hogy a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (WA) elnöke, Sebastian Coe levélben kérte Thomas Bachtól, a NOB első emberétől a tokiói olimpia halasztását.

  Coe azt írta, hogy a koronavírus-világjárvány miatt a játékok július-augusztusi megrendezése „nem lehetséges és nem kívánatos”. A brit sportvezető három érvet sorakoztatott fel levelében: szerinte a kialakult helyzetben a sportszerűség sérül, a vírus terjedése okán bevezetett rendelkezések negatív hatással vannak a sportolók edzéslehetőségeire és a nehézségek miatt megnövekszik a versenyzők sérülésveszélye. Külön hangsúlyozta, hogy az atlétikai kontinentális szövetségek vezetői is úgy érzik: nem várható egyenlő küzdelem, mivel több országban az atlétáknak nehézségekbe ütközik, hogy megfelelően edzeni tudjanak.

  Az 1500 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka az insidethegames.biz oldalon is olvasható levelében felajánlotta szövetsége segítségét egy új, megfelelő időpont keresésében.

  „Senki nem szeretné az olimpia halasztását látni, de – amint már korábban is mondtam – nem rendezhetjük meg minden áron, a sportolók biztonságának kockáztatása mellett semmiképpen sem. Az olimpiával kapcsolatos döntésnek egyértelműen nagyon gyorsnak kell lennie” – hangsúlyozta a WA elnöke.

  A legendás amerikai sprinter és távolugró, Carl Lewis a Reuters hírügynökségnek beszélt arról, hogy a legjobb megoldás a teljes idei év törlése lenne. A sportvilág több képviselője beszélt már korábban arról, hogy 2021-re tolják el az eseményt, ám a nyolcszoros világbajnok szerint 2022-ben lenne a legjobb helye az olimpiának.

  Lewis szerint jövőre az eredeti terveknek megfelelően a szabadtéri világbajnokságot tartsák meg – melynek a sportág történetében először lesz az Egyesült Államok a házigazdája –, majd rá egy évre kerülhetne sor a nyári játékokra a téli játékokkal egy évben, ahogy korábban is volt. A Houstoni Egyetemen edzőként dolgozó kilencszeres olimpiai bajnok azt is megjegyezte, hogy a labdarúgó-világbajnokságot nem zavarná a tokiói olimpia, mivel azt novemberben és decemberben tartják majd Katarban.

  Az Ausztrál Olimpiai Bizottság hétfői ülésén úgy döntött, hogy nem vesz részt a 2020-as tokiói olimpián a koronavírus-járvány miatt, és arra biztatja atlétáit, hogy úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna – írta a Nemzeti Sport. Matt Carroll az AOB főtitkára szerint a végrehajtó-bizottság anélkül döntött így, hogy megvárta volna a NOB tanácsát az ügyben.

  „Most kellett döntenünk az Ausztráliában és a világ más pontjain jelenleg uralkodó helyzet miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont még dolgozik a végleges döntésén” – idézi a Reuters az AOB főtitkárát. Ausztrália küldöttsége 2016-ban, Rio de Janeiróban a 10. helyen zárt az éremtáblázatban nyolc olimpiai bajnoki címmel.

  Carroll bejelentése röviddel azt követően történt, hogy Kanada is hasonló bejelentést tett.

  A kanadai bizottság (COC) ezzel kapcsolatban úgy határozott, hogyha a tokiói játékokat meg is tartják a tervezett időpontban, biztonsági okokból sem olimpikonjait, sem paralimpikonjait nem engedi el a japán fővárosba.

  Thomas Bach, a NOB elnöke a múlt héten még úgy fogalmazott: a halasztás nem lenne tisztességes. Most viszont megváltoztatta álláspontját, és várhatóan meghozza a történelmi döntést, ami óriási hatást gyakorol majd az egész sportéletre.

  A tokiói olimpia az eredeti tervek szerint július 24-én kezdődne.

  Cookie