Egyre később önállósodnak
Utoljára módositva: 2019-07-28 20:01:45

A fiatal nők jóval hamarabb elhagyják a családi fészket, mint a fiatalemberek, akik jobban ragaszkodnak a „mamahotelhez” — derül ki az Eurostat nemrég közzétett adataiból.

Manapság egyre hosszabb ideig maradnak a gyerekek felnőtt korukban a szülői háznál. A szűkös anyagi lehetőségek, a növekvő lakásbérleti díjak, a fizetetlen gyakornoki vagy alacsony fizetéssel járó kezdő állásban dolgozók nehezen engedhetik meg maguknak a különköltözést. Másfelől kimutathatóan egyre inkább kitolódik a gyerekkor, és a fiatal felnőttek közül sokan nehezen hagyják maguk mögött a szülői gondoskodást és szülőotthonukat. Sok esetben nehéz eldönteni, hogy kényszerből, szabad akaratból vagy sokkal inkább kényelemből költöznek el otthonról később a fiatalok, mint korábban, de az tény, hogy összehasonlítva a mostani fiatalok szüleinek generációjával jóval később állnak saját lábukra.

Az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég közzétett, de 2017-re vonatkozó adatai szerint a fiatal nők valamivel hamarabb önállósodnak, mint a fiatalemberek, ez az állítás pedig majdnem minden európai uniós államra igaz, de a legnagyobb különbséget a nemek között Romániában regisztrálták. Az egyedüli kivétel egyébként Svédország, ahol a fiúk átlagosan 18,4 évesen függetlenednek a szüleiktől, míg a lányok 18,5 éves korukban. Romániában ezzel szemben a fiatal nők átlagosan 25,6 évesen költöznek el otthonról, míg a fiatalemberek 30,5 évesen, Bulgáriában pedig még idősebbek az erősebb nem képviselői, ha különköltözésről van szó, itt a fiatalemberek átlagosan 31,7 évesen, míg a nők 27,5 évesen önállósodnak, de hasonlóak a helyzet Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Litvániában is. A szomszédos Magyarországon a fiatal nők átlagosan 25,8 évesen repülnek ki a családi fészekből, míg a fiatalemberek 28,3 évesen.

Az Európai Unióban több államban is 10% alatti azoknak a 25–34 év közöttieknek az aránya, akik még otthon élnek: Dániában 3,2%, Finnországban 4,7%, Svédországban pedig 6%. Ezzel szemben a horvátországi fiatalok 59,7%-a, a szlovákiaiaknak az 57%-a, míg a görögöknek az 56,3%-a él a szüleivel. Uniós szinten egyébként átlagosan 26 éves korukra önállósodnak a fiatalok, és költöznek külön a szüleiktől.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...