Egyre később önállósodnak
Utoljára módositva: 2019-07-28 20:01:45

A fiatal nők jóval hamarabb elhagyják a családi fészket, mint a fiatalemberek, akik jobban ragaszkodnak a „mamahotelhez” — derül ki az Eurostat nemrég közzétett adataiból.

Manapság egyre hosszabb ideig maradnak a gyerekek felnőtt korukban a szülői háznál. A szűkös anyagi lehetőségek, a növekvő lakásbérleti díjak, a fizetetlen gyakornoki vagy alacsony fizetéssel járó kezdő állásban dolgozók nehezen engedhetik meg maguknak a különköltözést. Másfelől kimutathatóan egyre inkább kitolódik a gyerekkor, és a fiatal felnőttek közül sokan nehezen hagyják maguk mögött a szülői gondoskodást és szülőotthonukat. Sok esetben nehéz eldönteni, hogy kényszerből, szabad akaratból vagy sokkal inkább kényelemből költöznek el otthonról később a fiatalok, mint korábban, de az tény, hogy összehasonlítva a mostani fiatalok szüleinek generációjával jóval később állnak saját lábukra.

Az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrég közzétett, de 2017-re vonatkozó adatai szerint a fiatal nők valamivel hamarabb önállósodnak, mint a fiatalemberek, ez az állítás pedig majdnem minden európai uniós államra igaz, de a legnagyobb különbséget a nemek között Romániában regisztrálták. Az egyedüli kivétel egyébként Svédország, ahol a fiúk átlagosan 18,4 évesen függetlenednek a szüleiktől, míg a lányok 18,5 éves korukban. Romániában ezzel szemben a fiatal nők átlagosan 25,6 évesen költöznek el otthonról, míg a fiatalemberek 30,5 évesen, Bulgáriában pedig még idősebbek az erősebb nem képviselői, ha különköltözésről van szó, itt a fiatalemberek átlagosan 31,7 évesen, míg a nők 27,5 évesen önállósodnak, de hasonlóak a helyzet Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Litvániában is. A szomszédos Magyarországon a fiatal nők átlagosan 25,8 évesen repülnek ki a családi fészekből, míg a fiatalemberek 28,3 évesen.

Az Európai Unióban több államban is 10% alatti azoknak a 25–34 év közöttieknek az aránya, akik még otthon élnek: Dániában 3,2%, Finnországban 4,7%, Svédországban pedig 6%. Ezzel szemben a horvátországi fiatalok 59,7%-a, a szlovákiaiaknak az 57%-a, míg a görögöknek az 56,3%-a él a szüleivel. Uniós szinten egyébként átlagosan 26 éves korukra önállósodnak a fiatalok, és költöznek külön a szüleiktől.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...