Egyre kevesebb egyetemista
Utoljára módositva: 2019-10-01 13:18:52

377 ezer egyetemista kezdte meg tegnap a hallgatói évet. Az elmúlt húsz évben soha nem volt még ilyen alacsony a továbbtanulók száma.

Egyre fogy a lakosság, ugyanakkor rengeteg fiatal tanul tovább vagy telepedik le külföldön, valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy igencsak megcsappant a felsőoktatásban részt vevő hallgatók száma: a 2019/2020-as tanévet 377 370 hallgató kezdte meg Romániában, ez a legalacsonyabb létszám az elmúlt húsz évben. A 2010-es hallgatói évhez viszonyítva a felére esett vissza a továbbtanulók száma, akkor ugyanis 761 541 fiatallal kezdődött a hallgatói év. A tavalyi esztendőhöz képest is csökkent egyébként az egyetemisták száma, 2018 őszén ugyanis 383 364 egyetemistát regisztráltak.

Ebben az évben 406 állami és 148 magánintézményben kezdődött meg a tanév, 36 megyében, köztük Szatmárban és a fővárosban. Botoşani, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea és Vaslui megye nem rendelkezik felsőoktatási intézménnyel. A legtöbb egyetem a fővárosban van, az intézmények 31 százaléka, majd az északnyugati régió következik 18 százalékkal, a dobogó harmadik fokán pedig az északkeleti régiót találjuk. A legszerényebb kínálat Munténiában van, ott a felsőoktatási intézmények alig 4 százaléka van.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...