Egyre korszerűbb lesz Sárközújlak
Utoljára módositva: 2014-10-25 20:13:36

Utcákat aszfaltoznak, hidat építenek, ivó- és szennyvízhálózatot fektetnek le, kultúrházat korszerűsítenek – zajlik az élet Sárközújlakon, Adorjánban, Kissárközön és Meggyesgombáson, s a munkálatok jelentős részét önerőből valósítja meg az önkormányzat.

 

Modern műút köti most már össze Sárközt Újlakkal

A két napja befejezett Vásártér utca felújítása apropóján kerestük meg Piricsi Arthur sárközújlaki polgármestert, s már beszélgetésünk első mondataiból kiderült: a kisváros és a hozzá tartozó települések modernizálási munkálatai cseppet sem lankadtak, ugyanolyan gőzerővel folytatódnak, mint eddig. A Sárközt Újlakkal összekötő öt méter széles, 880 méter hosszú földút felújítását október elején kezdték el: megerősítették az alapot, 6,5 méteres új hidat építettek az utcát átszelő Éger patakon a régi, beszakadozott betonú helyett, végül aszfaltköpeny került az egészre az ott lakók, az arra közlekedők örömére. A 360 000 lejbe kerülő munkálatokat a polgármesteri hivatal önerőből finanszírozta — mint sok egyéb fejlesztést is az idén: a rendezvényterem felújításától a 110 000 lejes kamion vagy a 6000 eurós, dupla kabinos, platformos Mercedes haszonjármű megvásárlásáig, amelyre nagyon nagy szükség volt már. Óhatatlanul felmerül a kérdés: hogyan sikerül önerőből, honnan van minderre pénz? „A tavalyi évet 380 000 plusszal zártuk, a napelemes parknak köszönhetőn — adja meg a választ Piricsi —, s mivel Sárközújlak, kisvárosként, hátrányban van a pályázatok terén, valamiképpen rá is vagyunk kényszerítve arra, és saját pénzünket igyekszünk is úgy befektetni, hogy a legmegfelelőbb legyen.”

A csodagép, amely sokkal hatékonyabban és „tisztábban” dolgozik, mint egy hagyományos markoló

Természetesen az önerő mellett támogatást is kapnak, legutóbb a megyei tanácstól 40 000 lejt, amelyet teljes egészében az adorjáni kultúrotthon felújítására fordítanak. „Nagyon rossz állapotban van az az épület, a tetőszerkezet több helyen beázik, emiatt tönkrement a mennyezet. Lépni kellett, de gyorsan, mielőtt még beszakadna az egész. A betonpadló is eléggé rossz állapotban van, megérett már ott minden a teljes körű felújításra.” S mivel a faanyag már megérkezett és érkezik a 4000 darab vadonatúj cserép is, kedden neki is kezdenek a tető bontásának, az ajtók, ablakok cseréjének. A betonpadló cseréjére és az épület falainak felújítására tavasszal kerül sor. De az adorjáni munkálatoknak ezzel még nincs vége, hiszen folyamatban van az ivóvízhálózat kiépítése is. Az önkormányzat saját forrásaiból 40 000 lejt fordít a hálózat kialakítására, a fennmaradó összeget a szolgáltató, azaz az Apaserv finanszírozza. A lakosoknak csak az aknát kell megépíteniük és onnan továbbvezetniük a vizet, minden egyebet (beleértve a vízórát is) a szolgáltató biztosít. A hálózat kiásását jelentősen meggyorsította az az önkormányzat által bérelt a szuper-földvágó gép, amely egy nap alatt 700–800 méternyi, 1,2 méteres árkot vágott a földbe, sokkal gyorsabban és kevesebb földkitermeléssel, mint egy hagyományos markológép. Ha minden a tervek szerint halad, az adorjániak jövő ősszel már vízcsapból ihatják az ivóvizet — ekkorra készül el ugyanis az Apaserv közel százmillió eurós master planjának keretein belül az új sárközújlaki vízmű. Sárközújlakon 18 kilométer vízhálózat, 13 kilométer kanalizálási rendszer, továbbá egy vízmű, egy szennyvíztisztító állomás és négy szivattyúállomás épül majd, amelyeknek jövő év végéig el kell készülniük. „Ezt a projektet elődömtől, Sebesi Jánostól örököltük és mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne álljon le, hanem folytatódjon. Viszont az, hogy folytatódik, és pár héttel ezelőtt sor kerülhetett a kivitelezési munkálatok aláírására, az kimondottan Korodi Attila környezetvédelmi miniszter közbenjárásának köszönhető” — mondta a polgármester. Majd hozzátette: a sárközújlakiaknak meg kell érteniük, hogy amíg az ivóvíz és kanalizálási munkálatok nem fejeződnek be, addig nem kezdhetik meg a központ és több utca aszfaltozását. „Gombáson az utcák 60–70%-a, Kissárközön több mint 50%-a le van már aszfaltozva. Sárközön is meglesz, de csak miután lefektették a teljes ivóvízhálózatot. Hiszen annak semmi értelme nincs, hogy a friss aszfaltot egy-két hónap múlva felvágják.”

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...