Egyre népszerűbb a dizájner drog a fiatalok körében Szatmár megyében is
Utoljára módositva: 2013-03-06 15:41:29

A “dizájner drogok” példátlan terjedésére hívta fel a figyelmet az ENSZ nemzetközi kábítószer-ellenőrzési Szervezete (INCB) kedden közzétett éves jelentésében. A szervezet egyben összehangolt cselekvésre hívta fel az országokat, hogy megakadályozzák ezeknek az anyagoknak az előállítását, kereskedelmét és használatát.

 

Bár univerzális meghatározással nem rendelkezünk, a drogszakma a dizájner drogok kifejezéssel többnyire azon szerekre utal, amelyeket valamely, tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával hoznak létre abból a célból, hogy az újonnan keletkezett anyag hatásában az eredetihez hasonló maradjon, de a módosítás következtében már ne szerepeljen az illegális szerek listáján. Vagyis – a még be nem tiltott – dizájner drogok nem minősülnek kábítószernek, bár hatásuk igen hasonló lehet az egyes, tiltó listán található szerekhez. A drogpiacra dolgozó előállítók trükkjének lényege, hogy a legtöbb ország nem tud gyorsan reagálni az új szerek megjelenésére, így a vegyészek gyakran éveken keresztül gyárthatják a legálisnak minősülő, hatásaiban mégis egyes kábítószerekhez hasonlító szereket. A terjesztők pedig azzal próbálják elodázni az új szerek kockázatelemzését, hogy termékeiket növényi tápszerként, fürdősóként, füstölőként vagy egyéb, emberi fogyasztásra alkalmatlan árucikként értékesítik, ezzel megkerülve a fogyasztóvédelmi ellenőrzést.

Új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett “legális hangulatjavítók”, más néven “dizájner drogok” növekvő veszélyt jelentenek a lakosság egészségügyi állapotára – emelték ki az INCB közleményében. Ezek az új pszichoaktív anyagok könnyen beszerezhetőek az interneten keresztül, a számuk – amely máris több százra tehető – folyamatosan növekszik.

Egyre több fiatal használja ezeket a szereket

100 új szer egy hét alatt

Egyedül Európában minden héten legalább egy új szer jelenik meg a piacon. Korábban, 2000 és 2005 között még évente átlagosan öt új pszichoaktív anyagot azonosítottak be a hatóságok – állapította meg az ENSZ ellenőrző szerve. A receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés is jelentősen megnőtt a világ minden részén. Különösen aggodalomra ad okot például, hogy sok országban változatlanul nő a visszaélés a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kezelésére használt szerekkel. A receptre kapható gyógyszerek vénába fecskendezve, kábítószerként való használata különösen Dél-Ázsiában terjed. Egyes kábítószerek csökkenő előfordulása ellenére továbbra is Észak-Amerika a legnagyobb kábítószer-piac a világon, és ott a legmagasabb a kábítószer-fogyasztás okozta halálesetek aránya is. 15 és 60 éves kor között megközelítőleg minden húsz elhalálozásból egy kábítószer-fogyasztásra vezethető vissza. Európában magas szinten stabilizálódott a drogfogyasztás. Az új pszichoaktív anyagok terjedése változatlanul nagy kihívást jelent Nyugat- és Közép-Európa országai számára. Az elmúlt két évben megduplázódott az Európai Unió tagállamaiban az ilyen anyagokat forgalmazó internetes oldalak száma. 2012-ban 690 ilyen honlap működött az INCB ismeretei szerint.

 

Szatmár megyében is

 

A szatmári fiatalok körében elvégzett legutolsó (2011-es) felmérés arra is rámutat, hogy a Szatmár megyei ifjúság ismeri a drogokat és kábítószereket, tisztában vannak azzal, hogy mit, hol és mennyiért lehet beszerezni, mint ahogy azt is tudják, hogy milyen következményei lehetnek a drogozásnak. A válaszadók állítása alapján a fiatalok 11 százaléka kipróbálta a marihuánát, az etnobotanikus növényeket (szintetikus anyagok keveréke) 5,8 százalék, az Ecstasyt 1,9 százalék, hallucinogén gombákat 1,3 százalék, míg kokaint 1 százalék. Hasonló tanulmány négy évvel ezelőtt a felmérés előtt készült, ahhoz hasonlítva kiderül, hogy a marihuána fogyasztás 6,7 százalékkal nőtt, de a többi kábítószer fogyasztása is megemelkedett. Celia Tincau, a CPECA szakorvosa elmondta, négy év leforgása alatt nagy teret hódítottak az etnobotanikus növények, melyek két éve terjedtek el a drogpiacon. Az etnobotanikus növények nagy veszélyt jelentenek a fogyasztókra, mely abban is érezhető, hogy sokan kérnek segítséget a CPECA–tól, miután kipróbálták ezeket a kábítószereket. A szakemberek szerint a mai fiatalokra nagy veszély leselkedik, de a legtöbb probléma előidézője maga a szülő, aki mindent megtesz gyermekéért, annyi zsebpénzt ad a gyereknek, amennyit az akar, de időközben elfelejti a gyerek lelkét ápolni .

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...