Egyre több a beteg tanuló
Utoljára módositva: 2019-08-27 16:23:13

Hatalmas méreteket öltött a diákság körében a krónikus betegségek előfordulása, háromból egy városi diák krónikus betegségben szenved — hívja fel a figyelmet az Országos Közegészségügyi Hatóság keretén belül működő Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja.

Soha nem látott arányokat öltött a romániai diákság körében a krónikus betegségek előfordulása: a 2017/2018-as tanévben az előzőhöz viszonyítva 28,1 százalékkal több beteget regisztrált az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja (CNEPSS). Egyre több a látásproblémákkal küszködő vagy éppen az elhízott romániai tanuló.

A tanév során országszerte — így Szatmárban is — összesen 592 551 tanuló vett részt egészségügyi felmérésen, és mint kiderült, közülük 166 768-an szenvedtek krónikus betegségben. Városon kétszer több a beteg diák, mint vidéken: míg a vidéki diákság esetében 14,6 százalék a krónikus betegségben szenvedő tanulók aránya, addig városon 31 százalék, ugyanakkor a lányok körében magasabb a különböző betegségek előfordulása.

A legtöbb krónikus beteg a városi nyolcadikosok körében van, a tanulók 41,8 százaléka szenved valamilyen megbetegedésben, míg a vidéki végzős XII. osztályosok körében a legalacsonyabb ez az arány, 24,2 százalék.

 

Mik a gyakori krónikus betegségek?

 

A CNEPSS egészségügyi vizsgálata kiderítette, hogy a szemészeti problémák fordulnak elő a legnagyobb arányban a diákság körében: a városi diákok 25,2 százalékának és a vidékiek 13,2 százalékának vannak látásproblémái.

A jó látás nem csak a távoli látásélességről szól, épp ilyen fontos a közelre fókuszálás képessége, a két szem együttműködése, a szemmozgató izmok működése és a szem-, valamint a kézmozgások összehangolása is. Éppen ezért érdemes mindezeket szemész, gyermekszemész szakorvossal megvizsgáltatni, különösen az előkészítő osztályba lépőknek, hogy még az iskolakezdés előtt korrigálni lehessen az esetleges hibákat. Mivel a gyerekek maguktól nem veszik észre, hogy nem látnak jól, illetve nem gondolják, hogy mások esetleg másként látnak, mint ők maguk, a szülők felelőssége a probléma időben történő felfedezése. Iskolás korú gyermekek szüleinek érdemes szemésszel konzultálniuk akkor is, ha az alábbi tünetek bármelyike visszatérő módon jelentkezik: a gyermek olvasáskor nyugtalan, közelebb tartja az olvasott szöveget a normálisnál, gyakran felcseréli a betűket írásban vagy olvasáskor, az olvasni már jól tudó gyerek ujjával követi az olvasott szöveget, olvasáskor kihagyja vagy elvéti a rövid szavakat, illetve rendszeresen az általános képességei alatt teljesít. Egy átfogó látásvizsgálat felfedi a fénytörési hibákat, a rövidlátást, a távollátást és a szemtengelyferdülést, és megfelelő szemüveggel a gyerek a jól látó társaival egyenlő eséllyel indulhat a tanulásban.

A szemészeti problémák mellett a másik nagyon gyakori probléma a nem endokrin eredetű elhízás — ez azonban nagyjából ugyanolyan arányban fordul elő a városi (11,7 százalék) és a vidéki (11,2 százalék) tanulók esetében. A gyermekkori túlsúly és elhízás viszont számos veszélyt vetít előre: a gyermekkorukban elhízott személyek nagy valószínűséggel felnőttként is túlsúlyosak lesznek, ennek következményeként pedig számos megbetegedés, így például cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések alakulhatnak ki náluk. A gyermekkori elhízás és következményeinek a megelőzése érdekében a szakemberek szerint nagyon fontos a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozási szokások kialakítása már kisgyermekkorban.

Bármilyen meglepő, de sok diák szenved mozgásszervi megbetegedésekben is, városon a tanulók 7,65 százalékánál, vidéken 10,3 százalékuknál fedeztek fel ilyen jellegű problémákat. A gerinc- és más mozgásszervi betegségek jó része — például a lúdtalp, a gerincferdülés vagy a hanyag tartás — azonban jellemzően gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, és időben elkezdett kezelés nélkül igen komoly problémákhoz vezethet.

Az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központjának szakemberei szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a gyerekek, diákok egészségmegőrzésére, harmonikus fizikai fejlődésére. Azt javasolják a tanintézmények vezetőségeinek, hogy szánjanak időt arra, hogy az iskolák berkein belül számba vegyék, melyek azok a tényezők, amelyek mindezt negatívan befolyásolhatják. Sok tanteremben például a diákok korának nem megfelelő a berendezés, kényelmetlenek a padok, de a fényforrások sem megfelelők.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...