Egyre több a fiatal cukorbeteg
Utoljára módositva: 2017-11-15 08:56:44

Szatmár megyében jelenleg 22 ezer cukorbeteget tartanak számon a Diabétesz Központban, ám riasztó adat, hogy a fiatalok, gyerekek körében egyre több a 2-es típusú diabéteszes beteg.

Rövid időn belül immár a második ingyenes szűrési akciót szervezte meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház. Amíg az elmúlt héten ingyenes mammográfiai vizsgálatot végeztek, addig tegnap a cukorbetegség világnapja alkalmából ingyenes vércukorszint-, vérnyomás- és testtömegindex-mérésre volt lehetősége a lakosságnak. A szűrési akció iránt nagy volt az érdeklődés, amit az a tény bizonyít, hogy már kapunyitás előtt sorban álltak azok a szatmáriak, akik szerették volna kihasználni az ingyenes szűrővizsgálat adta lehetőséget, és meg szerették volna tudni, hogyan állnak egészségügyi állapotukkal. „Remélem, a jövőben sikerül még hasonló szűrővizsgálatokat szerveznünk, hiszen elsősorban a megelőzésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, s csak aztán a gyógyításra, kezelésre. Sajnos megyénkben mintegy 22 ezer diabéteszes beteg van, ami a lakosság számához viszonyítva elég nagy szám. A mai rendezvény fő célja, hogy az emberek megértsék a megelőzés fontosságát, a cukorbetegség kezelésének fontosságát. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy országos viszonylatban megyénk az elsők között van a diabétesz által okozott elhalálozások tekintetében. A diabétesz egy lassan dolgozó betegség, hosszú idő elteltével derül fény a problémára, melynek komoly, életveszélyes következményei vannak. Bízom benne, hogy a lakosság megérti, hogy amennyiben a cukorbetegség jeleit vélik felfedezni magukon, fontos, hogy forduljanak családorvosukhoz vagy szakorvoshoz segítségért” — mondta Adrian Marc megbízott kórházigazgató, aki ugyanakkor megköszönte a partnerek segítségét az akció lebonyolításában, amely így nem került pénzbe a kórháznak, a logisztikai hátteret és a szakszemélyzetet kellett biztosítania, az anyagi hátteret a támogatói fedezték.

Dr. Szilágyi József belgyógyász-diabetológus elmondta, hogy folyamatosan növekszik a cukorbetegek száma, a tendencia pedig már évek óta tart. Most annyi változás történt, hogy hazánkban és Szatmár megyében is növekedett a várt élettartam, azonban ezzel párhuzamosan azt tapasztalják a szakemberek, hogy folyamatosan öregszik a lakosság, ami hozzájárul ahhoz, hogy növekszik a krónikus betegek, például a cukorbetegek száma. „A diabétesz elsősorban a 60 évnél idősebbek körében jelenik meg gyakrabban, de elszomorító tény, hogy a fiatalok, gyerekek körében világviszonylatban egyre többször fordul elő a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Ez elsősorban a megváltozott életmód, a sok ülés és a helytelen táplálkozás következménye” — fogalmazott a szakorvos. Szilágyi doktor rávilágított arra is, hogy megyénkben mintegy 22 ezer cukorbeteg szerepel a Diabétesz Központ adatbázisában, ám mintegy hétezerrel kevesebb azok száma, akik rendszeresen igénylik a kezelést és felíratják a gyógyszereiket. A statisztikai adatokból kiderül, hogy vészesen növekszik a cukorbetegek száma, hisz míg 1999-ben 2300 beteget tartottak nyilván megyénkben, 2013-ban 17 ezer diabéteszesről tudtak, mostanra pedig 22 ezerre nőtt a számuk.

 

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...