Egyre több a fiatal cukorbeteg
Utoljára módositva: 2017-11-15 08:56:44

Szatmár megyében jelenleg 22 ezer cukorbeteget tartanak számon a Diabétesz Központban, ám riasztó adat, hogy a fiatalok, gyerekek körében egyre több a 2-es típusú diabéteszes beteg.

Rövid időn belül immár a második ingyenes szűrési akciót szervezte meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház. Amíg az elmúlt héten ingyenes mammográfiai vizsgálatot végeztek, addig tegnap a cukorbetegség világnapja alkalmából ingyenes vércukorszint-, vérnyomás- és testtömegindex-mérésre volt lehetősége a lakosságnak. A szűrési akció iránt nagy volt az érdeklődés, amit az a tény bizonyít, hogy már kapunyitás előtt sorban álltak azok a szatmáriak, akik szerették volna kihasználni az ingyenes szűrővizsgálat adta lehetőséget, és meg szerették volna tudni, hogyan állnak egészségügyi állapotukkal. „Remélem, a jövőben sikerül még hasonló szűrővizsgálatokat szerveznünk, hiszen elsősorban a megelőzésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, s csak aztán a gyógyításra, kezelésre. Sajnos megyénkben mintegy 22 ezer diabéteszes beteg van, ami a lakosság számához viszonyítva elég nagy szám. A mai rendezvény fő célja, hogy az emberek megértsék a megelőzés fontosságát, a cukorbetegség kezelésének fontosságát. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy országos viszonylatban megyénk az elsők között van a diabétesz által okozott elhalálozások tekintetében. A diabétesz egy lassan dolgozó betegség, hosszú idő elteltével derül fény a problémára, melynek komoly, életveszélyes következményei vannak. Bízom benne, hogy a lakosság megérti, hogy amennyiben a cukorbetegség jeleit vélik felfedezni magukon, fontos, hogy forduljanak családorvosukhoz vagy szakorvoshoz segítségért” — mondta Adrian Marc megbízott kórházigazgató, aki ugyanakkor megköszönte a partnerek segítségét az akció lebonyolításában, amely így nem került pénzbe a kórháznak, a logisztikai hátteret és a szakszemélyzetet kellett biztosítania, az anyagi hátteret a támogatói fedezték.

Dr. Szilágyi József belgyógyász-diabetológus elmondta, hogy folyamatosan növekszik a cukorbetegek száma, a tendencia pedig már évek óta tart. Most annyi változás történt, hogy hazánkban és Szatmár megyében is növekedett a várt élettartam, azonban ezzel párhuzamosan azt tapasztalják a szakemberek, hogy folyamatosan öregszik a lakosság, ami hozzájárul ahhoz, hogy növekszik a krónikus betegek, például a cukorbetegek száma. „A diabétesz elsősorban a 60 évnél idősebbek körében jelenik meg gyakrabban, de elszomorító tény, hogy a fiatalok, gyerekek körében világviszonylatban egyre többször fordul elő a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Ez elsősorban a megváltozott életmód, a sok ülés és a helytelen táplálkozás következménye” — fogalmazott a szakorvos. Szilágyi doktor rávilágított arra is, hogy megyénkben mintegy 22 ezer cukorbeteg szerepel a Diabétesz Központ adatbázisában, ám mintegy hétezerrel kevesebb azok száma, akik rendszeresen igénylik a kezelést és felíratják a gyógyszereiket. A statisztikai adatokból kiderül, hogy vészesen növekszik a cukorbetegek száma, hisz míg 1999-ben 2300 beteget tartottak nyilván megyénkben, 2013-ban 17 ezer diabéteszesről tudtak, mostanra pedig 22 ezerre nőtt a számuk.

 

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...