Egyre több a kígyó, jó lesz vigyázni!
Utoljára módositva: 2014-05-29 08:32:43

Vészesen elszaporodtak a kígyók a Szatmár megyei településeken. Nem csak a falvak házai között fordul elő feltűnően sok, de a megyeszékhely kertes házainál is egyre többet látnak a lakók. Nincs olyan közhivatal, amelyik kezelné a felmerült problémát.

 

Márk-Nagy János

Az enyhe télnek és a csapadékos időjárásnak tudják be a szatmári állatorvosok és környezetvédők, hogy a megszokottnál több a kígyó Szatmár megyében, lapunkat több településről és Szatmárnémeti több részéről is értesítették a lakosok: kígyó látogatja udvarukat.

 

Sikló, vagy vipera?

 

Márk-Nagy János, az EKE – Szatmárnémeti ügyvezetője szerint szinte biztosra vehető, hogy ártalmatlan, nem a mérges kígyók családjába tartozó példányokról van szó, és bár sokan tartanak attól, hogy viperával van dolguk, elmondható, hogy a viperák túl óvatosak ahhoz, hogy lakóházak közelébe merészkedjenek. A vipera nagyon kis számban fordul elő egyébként is Szatmár megyében, ennek a fajnak a példányai ráadásul nem mennek lakott települések környékére, kerülik az ember közelségét, a nagyon óvatos állatok legfeljebb hétvégi házak, elhagyatottabb tanyák közelében bukkanhatnak fel. Ráadásul a vipera csak a legritkább esetben, sarokba szorított helyzetben támad, a konfliktust igyekszik elkerülni, inkább visszavonul.

A lakóházak közelébe — főleg a burjánzó, bozótos növényzet és a nagyobb számban előforduló kistestű rágcsálók vagy rovarok miatt — a vízisikló (natrix natrix), merészkedik, ez pedig egy ártalmatlan kígyófaj. Ritkább esetben kockás siklóról, rézsiklóról vagy erdei siklóról is szó lehet, de ezek a megyében ritkábban előforduló, ám ugyanúgy ártalmatlan kígyófajok. A vízisikló főleg a szeme mögött, feje két oldalán található sárgás színű foltról ismerhető fel, a viperánál vékonyabb teste van, és mérgező harapású társától eltérően a vízisiklónak hosszabb, elnyúlóbb, enyhébb ívben végződő farka van.

 

Nincs illetékes közhivatal

 

Ártalmatlansága ellenére sokak számára mégis kellemetlen lehet a ház közelében egy-egy kígyó, vagy netán egy kígyócsalád társasága. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki szeretné magától minél távolabb tudni a hüllőt, hiszen tegnap több közhivatalt megkeresve sem sikerült olyan hatóságot találnunk, amelyiknek feladata lenne a háztartások kígyóktól való mentesítése. Próbáltunk kapcsolatba lépni Radu Roca szatmárnémeti alpolgármesterrel is, aki végzettségét tekintve állatorvos (ezért gondoltuk, hogy talán többet tud erről a kérdésről), de tegnap nem sikerült elérnünk. A megyei állat-egészségügyi igazgatóság hatáskörébe nem tartozik a házak körüli kígyók ügye, és bejelentést sem kaptak kígyóügyben, ezért a Környezetvédelmi Igazgatósághoz irányítottak. Itt kiderült, hogy szintén nem tisztük a kígyóügyek rendezése, sem felszerelésük, sem személyzetük nincs erre a célra.

Érdeklődésünkre György Balázs állatorvos elmondta, hiba lenne nyugodt szívvel azt állítani, hogy nem mérges kígyóról lévén szó, a ház körül látott hüllőt bárki megfoghatja és megfelelő helyre elviheti, hiszen ha százból csak egy esetben is tévedés történik, az végzetes is lehet. György szerint ha bárkit megmar egy akár vízisiklóként is azonosított kígyó, akkor nemcsak hogy javasolt, de kötelező a 112-es sürgősségi telefonszámot hívni, a háziorvosi rendelő értesítése csak felesleges időpazarlás lenne. Ő gondolta azt is, hogy az egyéb kártevőktől való mentesítéssel is foglalkozó Mixt Service vállalhatja hasonló munka elvégzését.

Védett-e?

A patkányirtással és kóbor kutyák befogásával is foglalkozó cég vezetője elmondta, ők — díj ellenében — valóban befoghatják a nem kívánt hüllőket, ám utána kell nézniük annak, nem tiltja-e jogszabály kígyók befogását, illetve előfordulhat a helyszínen, hogy nem hétköznapi, hanem a védett fajok közé tartozó példányról van szó, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet.

[ohballada-1]

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...