Egyre több a kígyó, jó lesz vigyázni!
Utoljára módositva: 2014-05-29 08:32:43

Vészesen elszaporodtak a kígyók a Szatmár megyei településeken. Nem csak a falvak házai között fordul elő feltűnően sok, de a megyeszékhely kertes házainál is egyre többet látnak a lakók. Nincs olyan közhivatal, amelyik kezelné a felmerült problémát.

 

Márk-Nagy János

Az enyhe télnek és a csapadékos időjárásnak tudják be a szatmári állatorvosok és környezetvédők, hogy a megszokottnál több a kígyó Szatmár megyében, lapunkat több településről és Szatmárnémeti több részéről is értesítették a lakosok: kígyó látogatja udvarukat.

 

Sikló, vagy vipera?

 

Márk-Nagy János, az EKE – Szatmárnémeti ügyvezetője szerint szinte biztosra vehető, hogy ártalmatlan, nem a mérges kígyók családjába tartozó példányokról van szó, és bár sokan tartanak attól, hogy viperával van dolguk, elmondható, hogy a viperák túl óvatosak ahhoz, hogy lakóházak közelébe merészkedjenek. A vipera nagyon kis számban fordul elő egyébként is Szatmár megyében, ennek a fajnak a példányai ráadásul nem mennek lakott települések környékére, kerülik az ember közelségét, a nagyon óvatos állatok legfeljebb hétvégi házak, elhagyatottabb tanyák közelében bukkanhatnak fel. Ráadásul a vipera csak a legritkább esetben, sarokba szorított helyzetben támad, a konfliktust igyekszik elkerülni, inkább visszavonul.

A lakóházak közelébe — főleg a burjánzó, bozótos növényzet és a nagyobb számban előforduló kistestű rágcsálók vagy rovarok miatt — a vízisikló (natrix natrix), merészkedik, ez pedig egy ártalmatlan kígyófaj. Ritkább esetben kockás siklóról, rézsiklóról vagy erdei siklóról is szó lehet, de ezek a megyében ritkábban előforduló, ám ugyanúgy ártalmatlan kígyófajok. A vízisikló főleg a szeme mögött, feje két oldalán található sárgás színű foltról ismerhető fel, a viperánál vékonyabb teste van, és mérgező harapású társától eltérően a vízisiklónak hosszabb, elnyúlóbb, enyhébb ívben végződő farka van.

 

Nincs illetékes közhivatal

 

Ártalmatlansága ellenére sokak számára mégis kellemetlen lehet a ház közelében egy-egy kígyó, vagy netán egy kígyócsalád társasága. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki szeretné magától minél távolabb tudni a hüllőt, hiszen tegnap több közhivatalt megkeresve sem sikerült olyan hatóságot találnunk, amelyiknek feladata lenne a háztartások kígyóktól való mentesítése. Próbáltunk kapcsolatba lépni Radu Roca szatmárnémeti alpolgármesterrel is, aki végzettségét tekintve állatorvos (ezért gondoltuk, hogy talán többet tud erről a kérdésről), de tegnap nem sikerült elérnünk. A megyei állat-egészségügyi igazgatóság hatáskörébe nem tartozik a házak körüli kígyók ügye, és bejelentést sem kaptak kígyóügyben, ezért a Környezetvédelmi Igazgatósághoz irányítottak. Itt kiderült, hogy szintén nem tisztük a kígyóügyek rendezése, sem felszerelésük, sem személyzetük nincs erre a célra.

Érdeklődésünkre György Balázs állatorvos elmondta, hiba lenne nyugodt szívvel azt állítani, hogy nem mérges kígyóról lévén szó, a ház körül látott hüllőt bárki megfoghatja és megfelelő helyre elviheti, hiszen ha százból csak egy esetben is tévedés történik, az végzetes is lehet. György szerint ha bárkit megmar egy akár vízisiklóként is azonosított kígyó, akkor nemcsak hogy javasolt, de kötelező a 112-es sürgősségi telefonszámot hívni, a háziorvosi rendelő értesítése csak felesleges időpazarlás lenne. Ő gondolta azt is, hogy az egyéb kártevőktől való mentesítéssel is foglalkozó Mixt Service vállalhatja hasonló munka elvégzését.

Védett-e?

A patkányirtással és kóbor kutyák befogásával is foglalkozó cég vezetője elmondta, ők — díj ellenében — valóban befoghatják a nem kívánt hüllőket, ám utána kell nézniük annak, nem tiltja-e jogszabály kígyók befogását, illetve előfordulhat a helyszínen, hogy nem hétköznapi, hanem a védett fajok közé tartozó példányról van szó, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet.

[ohballada-1]

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...