Egyre több a szatmári diákmunkás
Utoljára módositva: 2019-07-04 10:11:39

Évről évre nő a vakációs diákmunkára jelentkező fiatalok száma a megyében; a turizmusban, a vendéglátóiparban és a szabadidő-eltöltéssel foglalkozó cégeknél tudnak pénzt keresni a diákok.

Július elsejéig tizenöt szatmári cég jelezte ebben az évben a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) felé, hogy fiatalokat alkalmazna a nyári időszakban; évről évre nő a nyári szünetben dolgozó diákok száma a megyében. Két évvel ezelőtt 89 középiskolai tanuló vagy egyetemista korú fiatal vállalt időszakos munkát a nyári vakációban, ezek száma tavaly már 96 volt, idén pedig várhatóan meghaladja majd a 100-at a vakációs munkások száma. A diákmunka kedvelt ágazatai a közétkeztetés, ahol konyhai kisegítőként, fagyiárusként vagy pincérként szoktak fiatalok dolgozni, főleg a nyári lakodalomszezonnak köszönhetően; vagy a turizmus, ahol például egyszerűbb idegenvezetési vagy szórólap-osztogatási munkákat tudnak rájuk bízni. Hasznukat veszik a fiataloknak a kereskedelemben is, ahol bolti kisegítőként, árurakodóként vagy mozgóárusként dolgozhatnak nyaranta, valamint a konfekcióiparban is találnak számukra munkát a vállalkozók, de a szabadidő-eltöltésben érdekelt cégeknél, például a strandokat üzemeltetőknél vagy fesztiválszervezőknél is van helyük a diákmunkásoknak.

Szabályozások

Diákmunkással ugyanúgy munkaszerződést kell kötni, mint bármelyik másikkal, és a szerződés adatait ugyanúgy időben fel kell tölteni az elektronikus rendszerbe; napi hat órát dolgozhatnak a fiatalok. Tizenöt éven aluli fiatalt a legrövidebb időre sem szabad otthonin kívül más munkára fogni, mert az bűncselekménynek számít, és három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A tizenötödik életévét betöltött fiatal már dolgozhat napi hatórás részmunkaidőben, ha mindkét szülő beleegyezik. A tizenhat éven felüli fiatal pedig már szabad akaratából dönthet, hogy vállal-e napi hatórás munkát.

Az állam is szorgalmazza az idénymunkát, és havi 250 lejt pótol a diák fizetésébe, amelyik nem lehet alacsonyabb a mindenkori minimálbérnél, erről a diákfoglalkoztatást szabályozó 72/2007-es számú törvény rendelkezik. Ugyanez mondja ki, hogy évente hatvan munkanapnál nem lehet hosszabb időtartama az ilyenfajta munkáltatásnak, és hogy a diákmunka is adóköteles, de a tanulónak semmilyen adóbevallási kötelezettsége nincs jövedelme nyomán, ennek adóvonzatával az alkalmazó foglalkozik. Az AJOFM-nél bemutatott bérszámfejtés (pontaj) és bérlap (stat de plată) nyomán utalják a cégnek a diákmunka-támogatást, annak államkincstári (trezorerie) számlájára.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...