Egyre több a szatmári diákmunkás
Utoljára módositva: 2019-07-04 10:11:39

Évről évre nő a vakációs diákmunkára jelentkező fiatalok száma a megyében; a turizmusban, a vendéglátóiparban és a szabadidő-eltöltéssel foglalkozó cégeknél tudnak pénzt keresni a diákok.

Július elsejéig tizenöt szatmári cég jelezte ebben az évben a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) felé, hogy fiatalokat alkalmazna a nyári időszakban; évről évre nő a nyári szünetben dolgozó diákok száma a megyében. Két évvel ezelőtt 89 középiskolai tanuló vagy egyetemista korú fiatal vállalt időszakos munkát a nyári vakációban, ezek száma tavaly már 96 volt, idén pedig várhatóan meghaladja majd a 100-at a vakációs munkások száma. A diákmunka kedvelt ágazatai a közétkeztetés, ahol konyhai kisegítőként, fagyiárusként vagy pincérként szoktak fiatalok dolgozni, főleg a nyári lakodalomszezonnak köszönhetően; vagy a turizmus, ahol például egyszerűbb idegenvezetési vagy szórólap-osztogatási munkákat tudnak rájuk bízni. Hasznukat veszik a fiataloknak a kereskedelemben is, ahol bolti kisegítőként, árurakodóként vagy mozgóárusként dolgozhatnak nyaranta, valamint a konfekcióiparban is találnak számukra munkát a vállalkozók, de a szabadidő-eltöltésben érdekelt cégeknél, például a strandokat üzemeltetőknél vagy fesztiválszervezőknél is van helyük a diákmunkásoknak.

Szabályozások

Diákmunkással ugyanúgy munkaszerződést kell kötni, mint bármelyik másikkal, és a szerződés adatait ugyanúgy időben fel kell tölteni az elektronikus rendszerbe; napi hat órát dolgozhatnak a fiatalok. Tizenöt éven aluli fiatalt a legrövidebb időre sem szabad otthonin kívül más munkára fogni, mert az bűncselekménynek számít, és három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A tizenötödik életévét betöltött fiatal már dolgozhat napi hatórás részmunkaidőben, ha mindkét szülő beleegyezik. A tizenhat éven felüli fiatal pedig már szabad akaratából dönthet, hogy vállal-e napi hatórás munkát.

Az állam is szorgalmazza az idénymunkát, és havi 250 lejt pótol a diák fizetésébe, amelyik nem lehet alacsonyabb a mindenkori minimálbérnél, erről a diákfoglalkoztatást szabályozó 72/2007-es számú törvény rendelkezik. Ugyanez mondja ki, hogy évente hatvan munkanapnál nem lehet hosszabb időtartama az ilyenfajta munkáltatásnak, és hogy a diákmunka is adóköteles, de a tanulónak semmilyen adóbevallási kötelezettsége nincs jövedelme nyomán, ennek adóvonzatával az alkalmazó foglalkozik. Az AJOFM-nél bemutatott bérszámfejtés (pontaj) és bérlap (stat de plată) nyomán utalják a cégnek a diákmunka-támogatást, annak államkincstári (trezorerie) számlájára.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...