Egyre több a szürkehályog-műtét
Utoljára módositva: 2019-08-19 16:10:52

Az Európai Unióban évente 4,2 millió lakost kell szürke hályog miatt megműteni, Romániában 2019-ben közel 98 500 beavatkozást végeztek el, 10%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Milyen lenne, ha úgy tekintene a világra, mintha folyamatosan egy vízfüggönyön vagy egy bepárásodott ablakon keresztül szemlélné? Ilyen érzés szürke hályoggal élni — hívja fel a figyelmet a Román Szürke Hályog és Refraktív Sebészeti Társaság. A szürkehályog-műtét a leggyakoribb beavatkozás az Európai Unióban, évente nem kevesebb mint 4,2 millió lakos esik át rajta. Tavaly Romániában a közkórházakban közel 43 ezer, míg a magánklinikákon 55 500 szürkehályog-műtétet végeztek, 10 százalékkal többet, mint 2017-ben — hangsúlyozzák a szakemberek, hozzátéve, hogy a 60 éven felüli lakosok közül kettőből egyet érint a betegség, ráadásul az időskori vakság vezető oka a kezeletlen szürke hályog. 2016-ban például százezer romániai lakosra 382,9 szürkehályog-műtét jutott, és csupán a kolonoszkópia előzte meg a beavatkozások gyakoriságát illetően, ebből ugyanis 440,8 jutott százezer főre.

A statisztikák szerint az 52–62 éves korosztály 5 százalékánál alakul ki szürke hályog, de túlnyomó részt az idősebb, 70 éven felüli személyek körében okoz problémát. Éppen ezért a 18–55 év közötti lakosoknak nem árt, ha kétévente egyszer elmennek szemorvoshoz, míg 55 éven felül évente egy alkalommal érdemes ellátogatni szakemberhez egy állapotfelmérésre, szűrésre — emeli ki a társaság, de nemrég dr. Oleg Munteanu szemész szakorvos is kihangsúlyozta ezt lapunk olvasóinak. „A lakosság elöregedésével a becslések szerint 2050-re több mint egymilliárd 60 éven felüli lakosa lesz a bolygónak, a szürkehályog-műtétek pedig még gyakoribbak lesznek” — mondta dr. Călin Tătaru, a társaság elnöke.

 

Mi is az a szürke hályog?

 

A szürke hályog a szemlencse állományának elszürkülésével járó betegség, amely magyar nevét a betegség előrehaladtával a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta. Latin elnevezése, a cataracta vízesést jelent, mely a betegség során tapasztalható látásromlásra utal, ami azt az érzetet kelti, mintha a beteg vízfüggönyön át látná a világot.

Az elszürkülés többnyire a lencsekéregben kezdődik, a homályok eleinte a lencse széli részen jelentkeznek, a látást alig befolyásolják, majd elérik a centrumot, és egyre zavaróbbá válnak. A lencse átlátszóságának csökkenésével a pupilla területe egyre szürkébbé, majd gyöngyház fényűvé válik. Akkor érdemes szürke hályogra gyanakodni, ha homályos lesz a látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apró betűs írás olvasásakor tűnik fel. A korábbiakhoz képest rosszabbodik a látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más, precizitást igénylő tevékenységek végzéséhez. Az éles fényekkel, illetve visszatükröződésekkel szemben érzékenység lép fel. Gyakran kell a szemüvegen, illetve kontaktlencsén változtatni, valamint a színek elhalványulnak, elsárgulnak.

A szürke hályog egy viszonylag jól kezelhető szemészeti probléma. Kezdeti fázisában korrigálható szemüveggel, illetve a fényérzékenység ellen sokat segíthet egy jó minőségű napszemüveg. A szürke hályog gyógyítása azonban sok esetben csak műtét segítségével lehetséges. A rendszerint altatás nélkül végzett beavatkozás során a szemlencse eltávolításra kerül, a helyére pedig műanyag, vagy szilikon anyagú lencsét helyeznek. Az eljárás teljesen fájdalommentes, a műtét előtt szemcsepp segítségével érzéstelenítik a szemet, így a műtét alatt a beteg semmit sem érez, a beavatkozás pedig kevesebb mint fél órát vesz igénybe. A szürkehályog-műtét árát egyébként támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, viszont a lencsék közül csak a legolcsóbbakat számolja el a biztosító, így azok, akik jobb minőségűt szeretnének, ennek árát saját zsebből kell fizessék.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...