Egyre több a szürkehályog-műtét
Utoljára módositva: 2019-08-19 16:10:52

Az Európai Unióban évente 4,2 millió lakost kell szürke hályog miatt megműteni, Romániában 2019-ben közel 98 500 beavatkozást végeztek el, 10%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Milyen lenne, ha úgy tekintene a világra, mintha folyamatosan egy vízfüggönyön vagy egy bepárásodott ablakon keresztül szemlélné? Ilyen érzés szürke hályoggal élni — hívja fel a figyelmet a Román Szürke Hályog és Refraktív Sebészeti Társaság. A szürkehályog-műtét a leggyakoribb beavatkozás az Európai Unióban, évente nem kevesebb mint 4,2 millió lakos esik át rajta. Tavaly Romániában a közkórházakban közel 43 ezer, míg a magánklinikákon 55 500 szürkehályog-műtétet végeztek, 10 százalékkal többet, mint 2017-ben — hangsúlyozzák a szakemberek, hozzátéve, hogy a 60 éven felüli lakosok közül kettőből egyet érint a betegség, ráadásul az időskori vakság vezető oka a kezeletlen szürke hályog. 2016-ban például százezer romániai lakosra 382,9 szürkehályog-műtét jutott, és csupán a kolonoszkópia előzte meg a beavatkozások gyakoriságát illetően, ebből ugyanis 440,8 jutott százezer főre.

A statisztikák szerint az 52–62 éves korosztály 5 százalékánál alakul ki szürke hályog, de túlnyomó részt az idősebb, 70 éven felüli személyek körében okoz problémát. Éppen ezért a 18–55 év közötti lakosoknak nem árt, ha kétévente egyszer elmennek szemorvoshoz, míg 55 éven felül évente egy alkalommal érdemes ellátogatni szakemberhez egy állapotfelmérésre, szűrésre — emeli ki a társaság, de nemrég dr. Oleg Munteanu szemész szakorvos is kihangsúlyozta ezt lapunk olvasóinak. „A lakosság elöregedésével a becslések szerint 2050-re több mint egymilliárd 60 éven felüli lakosa lesz a bolygónak, a szürkehályog-műtétek pedig még gyakoribbak lesznek” — mondta dr. Călin Tătaru, a társaság elnöke.

 

Mi is az a szürke hályog?

 

A szürke hályog a szemlencse állományának elszürkülésével járó betegség, amely magyar nevét a betegség előrehaladtával a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta. Latin elnevezése, a cataracta vízesést jelent, mely a betegség során tapasztalható látásromlásra utal, ami azt az érzetet kelti, mintha a beteg vízfüggönyön át látná a világot.

Az elszürkülés többnyire a lencsekéregben kezdődik, a homályok eleinte a lencse széli részen jelentkeznek, a látást alig befolyásolják, majd elérik a centrumot, és egyre zavaróbbá válnak. A lencse átlátszóságának csökkenésével a pupilla területe egyre szürkébbé, majd gyöngyház fényűvé válik. Akkor érdemes szürke hályogra gyanakodni, ha homályos lesz a látás, ami először kisebb dolgok kapcsán, például apró betűs írás olvasásakor tűnik fel. A korábbiakhoz képest rosszabbodik a látás a sötétben. Erősebb fényre van szükség az olvasás és más, precizitást igénylő tevékenységek végzéséhez. Az éles fényekkel, illetve visszatükröződésekkel szemben érzékenység lép fel. Gyakran kell a szemüvegen, illetve kontaktlencsén változtatni, valamint a színek elhalványulnak, elsárgulnak.

A szürke hályog egy viszonylag jól kezelhető szemészeti probléma. Kezdeti fázisában korrigálható szemüveggel, illetve a fényérzékenység ellen sokat segíthet egy jó minőségű napszemüveg. A szürke hályog gyógyítása azonban sok esetben csak műtét segítségével lehetséges. A rendszerint altatás nélkül végzett beavatkozás során a szemlencse eltávolításra kerül, a helyére pedig műanyag, vagy szilikon anyagú lencsét helyeznek. Az eljárás teljesen fájdalommentes, a műtét előtt szemcsepp segítségével érzéstelenítik a szemet, így a műtét alatt a beteg semmit sem érez, a beavatkozás pedig kevesebb mint fél órát vesz igénybe. A szürkehályog-műtét árát egyébként támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, viszont a lencsék közül csak a legolcsóbbakat számolja el a biztosító, így azok, akik jobb minőségűt szeretnének, ennek árát saját zsebből kell fizessék.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...