Egyre több minőségi bor Túrterebesen
Utoljára módositva: 2014-03-09 18:43:00

Huszonkét fehér, huszonhét vörös és négy rozé borminta vett részt szombaton a Túrterebeshegyi Borok versenyén, a nedűket a Szatmári Hegyközségek Egyesület szakemberei pontozták. A 15. bormustra helyszíne a polgármesteri hivatal gyűlésterme volt.

A Reizer borok egyre népszerűbbek

Ebben az évben a Szatmári Hegyközségek Egyesület biztosítja a bírákat és látja el szakmai tanácsokkal a helyi szervezőket a megye borversenyein, így történt ez Túrterebesen is, ahol a vulkanikus talajáról híres szőlőterületeken termesztett szőlőkből készült borok kerültek elbírálásra. A zsűriben Bencze Zoltán, Serli Csilla és Umhauser Valéria vett részt, a díjátadás előtt Bencze annak a néhány borkészítőnek adott tanácsot, akik nem tartották be a szabályokat, emiatt nem igazán jó borral jelentkeztek a borversenyen. A jelekből ítélve többen követték el azt a hibát, hogy nagy melegben szüreteltek, meleg volt a must, amikor elkezdett forrni, emiatt rossz lett a boruk. Vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a kén használata, hogy a bornak megmaradjon a sajátos íze és illata. Nagyon fontos az is, hogy a bort milyen hordókban érlelik, a hordóban milyen bor volt azelőtt és az milyen körülmények között érlelődik. Serli Csilla hozzátette, hogy nagyon fontos betartani a szüret időpontját. A fehérbor esetében nem fontos, hogy túl magas legyen a cukortartalom, a vörös szőlő viszont nagyon érett kell legyen. Minden bor esetében nagyon fontos az, hogy legyen egyensúlyban a cukor és a savtartalom. Valódi hibák csak néhány bornál voltak észlelhetők, a tanácsok viszont minden borász számára hasznosak lehetnek. A versenyen sok jó bort lehetett kóstolni, a vörösborok között olyan minták is voltak, amelyek kizárólag erre a vidékre jellemzőek. A legtöbb díjat Reizer György, valamint Oláh János és fia, Csaba kapta.

Oláh János és fia, Csaba szinte minden kategóriában jeleskednek

Díjak:

Fehérborok:

Aranyérmesek: Sável Vendel — sárga muskotály (18,56 pont), Oláh János és fia, Csaba — sauvignon blanc (18,63 pont) és olasz riesling (18,7 pont).

Ezüstérmesek: Porombovics István — vegyes (17,56 pont), Reizer György — vegyes (17,65 pont) és vegyes (17,93 pont), Buer Tibor — vegyes (17, 53 pont), Czumbil József — vegyes (18,4 pont), Oláh János és fia, Csaba — saszla (18,03 pont), Oláh Zsolt — riesling (18,26 pont) és sárga muskotály (18,4 pont), Nagy József — vegyes (18,23 pont), Kiss Kálmán — királyleányka (17,7 pont).

Bronzérmesek: Mekker Mathias — vegyes (16,7067 pont), Oláh Zsolt — bachus (16,53 pont), Oláh János és fia, Csaba — muller turgan (16,83 pont), Hutzel József – muskotály (16,6 pont), Erli Katalin — vegyes (17, 43 pont).

Vörösborok:

Aranyérmesek: Reizer György — cabernet sauvignon (18,6 pont), Porombovics István — vegyes (18,6 pont), Oláh János és fia, Csaba (18,53 pont).

Ezüstérmesek: Mekker György — burgundi (17,53 pont), Mekker Mihály — vegyes (17,56 pont), Oláh Zsolt — zweigelt (18,3 pont), Mezei Mihály — vegyes (18,3 pont), Sável Vendel — kékfrankos (18,3 pont), Hutzel József — merlot (18,23 pont), Mekker Csaba — vegyes (17,96 pont), Reizer György — 2011-es cabernet sauvignon (17,6 pont), Oláh János és fia, Csaba — cabernet sauvignon (17,96 pont).

Bronzérmesek: Oláh Zsolt — acolon (17,26 pont), Gyákon György — vegyes (16,63 pont), Schönberger Csaba — vegyes (17,33 pont) és 2012-es vegyes (17,2 pont), Oláh Zsolt — dornphelder (17,16 pont), Erli Csaba — zweigelt (17,36 pont), Sável Vendel — bikavér (17,067 pont), Mezei Mihály — vegyes (17,4 pont), Feigli Miklós — kékfrankos (16,93 pont, valamint Oláh János és fia, Csaba — cabernet sauvignon (17,167 pont), zweigelt (16,93 pont) és acolon (17,36 pont).

Rozé borok:

Porombovics István (18,8 pont) — aranyérem és Feigli Miklós (17,06 pont) bronzérem.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...