Egység és az egységen belüli sokszínűség
Utoljára módositva: 2017-02-13 08:51:09

A teljes tisztújítás, elnökválasztás, alapszabály- és programmódosítás jegyében zajlott a Magyar Polgári Párt (MPP) országos tanácskozása Szatmárnémetiben — ahol a régi sérelmeket fel nem hánytorgatva, de a tényekkel szembenézve megfogalmazott beszédek hangzottak el.

Több magyarországi politikus is részt vett az MPP szatmári kongresszusán

Biztosítani kell az egységet, az egységen belül pedig a sokszínűséget — ha más-más megfogalmazásban is, de az egység és összefogás fontosságát hangsúlyozta valamennyi felszólaló a Magyar Polgári Párt országos tanácskozásán szombaton, melynek Szatmárnémeti s ezen belül a Dinu Lipatti Filharmónia terme adott otthont. A meghívottakat elsőként és házigazdaként is Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, illetve Hegedűs Pál, a párt Szatmár megyei szervezetének elnöke köszöntötte. „Itt, ezen a rangos rendezvényen is köszönöm az MPP felelős gondolkodását, amelyről tanúbizonyságot tett az utóbbi időben — hiszen ezért is állhatok most itt és köszönthetem önöket Szatmárnémeti polgármestereként. Egyedüli járható út az összefogás — ezt igazolja június és december sikere, amely a szatmári és az erdélyi magyar közösség sikere, s ami nem lett volna ilyen nagyszerű siker összefogás nélkül. Tudom, sokaknak fáj a magyar közösség sikere, de remélem, rájönnek, hogy az utóbbi hónapokban rossz úton jártak, s ezentúl azt fogják hirdetni a közösségi oldalon, ami összeköti és nem ami elválasztja közösségeinket” — fogalmazott Kereskényi, utalva (a teremben egyébként jelen lévő) Adrian Ştef ALDE-s politikus utóbbi hónapokban posztolt magyarellenes kirohanásaira. A közösen elért siker gondolata mentén fogalmazta meg üdvözlő szavait Hegedűs Pál is, azt kívánva: ez a tanácskozás valami újnak a kezdete legyen.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a magyar kormány nevében is gratulált az MPP felelősségteljes politikájához, melynek eredményeként egyezséget kötött az RMDSZ-szel: „Biztosítani kell az egységet, az egységen belül pedig a sokszínűséget. A magyar nemzet csak akkor tud fennmaradni, ha mindegyik nemzetrésze megmarad. A megmaradáshoz pedig erős magyarországi és erős külhoni magyar pártok kellenek” — mondta, hangsúlyozva azt is, hogy a két országnak, azaz Magyarországnak és Romániának minél szorosabban együtt kell működnie — s nem csak azért, mert Magyarország egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere Románia, hanem mert másfél millió magyar él itt.

Biró Zsolt elnök a tényekkel szembenézve, a kellemetlenségeket nem szépítve fogalmazott kongresszusi beszédében

„Változni kell. Nem lehet, hogy a világ változzon körülöttünk, mi meg egy helyben topogunk. Valljuk be férfiasan: pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy itt legyünk egymás kongresszusán. De végül csak megértettük az erdélyi magyar társadalom elvárását, és az Erdély-központú politika útjára léptünk. A mai tanácskozáshoz bölcs döntéseket, az együttműködéshez sok-sok türelmet és alázatot kívánok. Hajrá, erdélyi magyarok!” — fogalmazott köszöntőjében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Dr. Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott is az együttműködés sikerét hangsúlyozta beszédében, kiemelve ugyanakkor azt is: önmagában az autonómia nem azonosítható a szeparatizmussal, elszakadással, hanem a jogok biztosítását jelenti. Persze a jogok, azaz az autonómia — mint ahogy a köszöntők során többször is elhangzott — nem egészen egyforma mértékben dukál az „erdélyi tömbmagyarságnak”, hiszen őket megilleti a területi autonómia, a szórványmagyarságot pedig a kulturális autonómia. A felszólalók közül egy sem sietett pontosítani, Szatmárt melyik kategóriába is sorolja…

„Testvérharcokkal terhelt felismerési út vezetett idáig, és ördögtől valónak tekintették sokan az együttműködést. Persze ma már tudják, hogy téves volt e félelem” — mondta kongresszusi beszédében Biró Zsolt MPP-elnök, aki nyílt kártyákkal, a tényekkel szembenézve és azokat kimondva tekintett vissza a Magyar Polgári Párt életvonalára. „Az MPP a választás szabadságának igényére jött létre 2008-ban, és azóta is ez a célunk. Az RMDSZ elveszítette ugyan abszolút egyeduralmát, de a demokrácia nem gyengít, hanem erősít egy közösséget. Az EMNP elfecsérelte politikai lehetőségeit, mert figyelmen kívül hagyta a piacgazdaság jelmondatát: ha piacvezető akarsz lenni, soha ne utánozd a piacvezetőt, mert mögötte maradsz — az RMDSZ-t utánozták, bennünket pedig az étlapon akartak látni s felfalni, azaz bekebelezni. Mindeközben az RMDSZ hátradőlt és kért egy kávét, amíg eldől, mi lesz a menü. Az MPP túlélte — eltűrve a kiszolgáltatottságot, az EMNP-s társak pökhendiségét, az RMDSZ cinizmusát. Köszönet a túlélésért mindannyiótoknak! Nézzünk szembe a tényekkel: az RMDSZ vezet, az MPP a második helyen, az EMNP a harmadik helyen áll — s az igazi tét: erősíteni vagy gyengíteni fogja az erdélyi magyarságot a többpártrendszer? Ezért vállalkoztunk az összhang megteremtésére Kelemen Hunorral, s ennek köszönhetően gyarapodott a megszerzett tisztségek száma — az MPP és az RMDSZ egyaránt megerősödött, a kishitűség és az acsarkodás pedig teret vesztett. Javaslom, az MPP maradjon a párbeszéd pártja ezt követően is, és bővítsük a politikai párbeszédet mindenkivel, aki erre készen áll. Akinek pedig (legyenek akár közülünk valók is) nem sikerült a párbeszéd útjára lépni, azokat kérjük: ne romboljanak!” — fogalmazott.

A köszöntők és beszédek után az országos tanács küldöttei rátértek az alapszabály és a program módosítására, az alelnökök és az elnök megválasztására — nyolcvan támogató és hét ellenszavazattal újraválasztották pártelnöki tisztségébe Biró Zsoltot, megválasztották a párt öt alelnökét, és az alapszabály módosításával létrehozták az országos választmányt, amelyben az elnök és az alelnökök mellett a párt színeiben megválasztott polgármesterek és a megyei szervezetek elnökei kaptak helyet.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...