×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Egységes EU-s minimálbért!

2020.02.23 - 09:05
Megosztas :
 • Egységes EU-s minimálbért!

  Tovább folyik a lobbi annak érdekében, hogy az Európai Unió országaira legyen egységesen érvényes az, hogy a minimálbér mindig az adott ország átlagbérének hatvan százalékát teszi ki.

  A bérjelenséget a romániai kis- és középvállalkozások országos tanácsának (CNIPMMR) szakértői is elemezték; az ország számára ennek a legfontosabb hozadéka az lenne, hogy csökkentené a munkaerő-elvándorlási kedvet. Negatív hatásaként a minimálbér ilyenfajta szabályozásának azt látják, hogy sok olyan kis- és közepes vállalkozás bezárna, amelyiknek a piaca és a cég árképzése nem lenne képes elviselni egy ilyen szinten tartott bértáblát. Az is várható, hogy a most 3020 lejes országos nettó átlagbér hatvan százalékára tornázott minimálbér miatt kivonulnának a multik és a kihelyezett munkában dolgoztató nyugat-európai cégek romániai leányvállalatai, és a megnövekedett keresetek szintén megnövekedő inflációhoz vezetnének.

  Az olyan országokat, mint például Franciaország, egyáltalán nem viselné meg egy ilyen változás, hiszen ott a minimálbér már ma is 62 százaléka az országos átlagbérnek. Németország és Spanyolország lenne még az a közös piac országai közül, ahol nem okozna sokkot a bérezési szabályozás módosítása, mert ezekben az országokban az átlag- és a minimálbér között 10 százalékos különbség van.

  A CNIPMMR nem elégszik meg a házon belül elvégzett elemzéssel, kérdőívet küldött ki a tagság számára, amiben arra kíváncsi, melyik szektort hogyan érintené a minimálbér-szabályozás megváltoztatása; márciusra várható, hogy meglesz a felmérés eredménye.

  Princz Csaba

  Cookie