Egyszerűbb lesz az építkezés
Utoljára módositva: 2019-10-11 09:09:20

A bérjárulékokkal kapcsolatos könnyítések után újabbakkal kedvezne az építőipari cégeknek a törvényhozás: kevesebb engedélyre lenne szükség egy beruházás elkezdéséhez, kevesebb lenne a papírozás.

A szatmárnémeti ingatlanpiac további élénkülésére számít Kereskényi Gábor, a város polgármestere, miután várhatóan még e hónapban elfogadják azt a szabályzatmódosítást, ami nagy mértékben megkönnyíti az építkezések lepapírozását. A változások építő cégekre és építkező magánszemélyekre egyaránt vonatkoznak majd, mutatott rá az elöljáró, és nemcsak építkezések, hanem bontások esetében is egyszerűsödik az adminisztrációs folyamat.

 

Egy engedély két dologra

 

Egyelőre úgy néz ki, hogy ha Bukarestben elfogadja a parlament az előterjesztést, akkor nem lesz szüksége környezetvédelmi engedélyre annak, aki magánházat épít, csak a technikai és jogi megfelelőségre, részletezte Kereskényi. Elég lesz ugyanakkor egyetlen engedély akkor, ha valaki egy, a telkén álló régi házat lebontana és a helyére újat építene, eddig külön kellett kezeljék a hatóságok ezt a két munkafázist. Kicsivel rövidülni fog a városrendezési bizonylatok kiadásának ideje is, ismertette a polgármester, az eddigi 30 naptári nap helyett 15 munkanap alatt kell majd ezeket kiadni, de Szatmárnémetiben sok esetben már most is gyorsabban sikerül ezeket az igénylőnek átadni, jegyezte meg.

 

Egyszerűbb lesz a későknek

 

Újdonság az is, hogy a sürgősségi eljárás során kért építkezési engedélyeket szintén pár nappal hamarabb fogják kiadni az önkormányzatok, öt munkanap alatt a közműszolgáltatóknak is az építkező rendelkezésére kell bocsátaniuk a hálózatra csatlakozási engedélyt, ha a körülmények és a feltételek adottak ehhez. Egyszerűsödik az életük azoknak is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak eleget tenni az építkezési engedélyben szereplő munkakezdési vagy -befejezési dátumnak, újraütemezhetők lesznek ezek a határidők a már kész dokumentáció alapján, nem lesz szükség új városrendezési dokumentáció elkészítésére, mint eddig.

 

További élénkülés

 

Szatmárnémetiben a nagy ingatlanfejlesztők beruházásai mellett több tucat kisebb beruházó épít új családi vagy társasházakat, folyamatban vannak különféle bővítések, felújítások vagy lakóházak szolgáltatási célra való átalakítása, mutatott rá Kereskényi. Tovább élénkülhet ez a városvezetés számára is prioritást jelentő kereskedelmi tevékenység, ha egyszerűsödik az ügyintézés; szép és új épületekre, de főleg lakásokra mindig is nagy szükség van a városban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...