Egyszerűsített ellenőrzés
Utoljára módositva: 2013-12-12 10:09:51

Cristian Sasu ismertette az EU-s finanszírozással megvalósuló kétmillió eurós projektet, melynek köszönhetően egyszerűbbé válik az Apostille tanúsítvány ellenőrzése és megszerzése.

 

Cristian Sasu beszámolt az egész országot lefedő EU-s finanszírozású projektről

Cristian Sasu alprefektus szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be „A prefektusi hivatalok által felülhitelesített okiratok központi ellenőrzését szolgáló számítógépes rendszer” elnevezésű országos projekt részleteiről. Az elöljáró elmondta, jelenleg nehézkes az ún. Apostille tanúsítvány megszerzése, illetve ellenőrzése. Egyrészt hosszú ideig tart, másrészt megnőtt az iratok hamisításának kockázata. A projektnek köszönhetően a jövőben a különböző okiratok és felülhitelesített iratok ellenőrzése lehetővé válik online felületen. A projektnek köszönhetően a Romániában kiállított okiratok és Apostille tanúsítványok ellenőrzése a világ bármelyik pontjáról kivitelezhető az online rendszer segítségével. Az elkészült honlap a prefektusi hivatalok, illetve különböző intézmények által kibocsátott iratokat is tartalmazni fogja, s a Belügyminisztérium Bukarestben található központi szerveréhez kapcsolódik majd. Az európai uniós támogatással megvalósuló pályázat összértéke 2 039 818,61 lej, melyből a leírható költség 1 645 015,01 lej. A projekt gyakorlatba ültetési ideje 16 hónap, mely 2014. november 8-án ér véget. A pályázat keretében központosított és számítógépes rendszert hoznak létre, melyre az ország minden prefektusi hivatala rá lesz majd kapcsolva, ezáltal sokkal egyszerűbbé válik az iratok eredetiségének vizsgálata. A gyakorlatba ültetés során a prefektusi hivatalok alkalmazottai közül kettőt-kettőt képeznek majd ki a rendszer használatára. Sasu érdeklődésünkre elmondta, eddig az Apostille tanúsítvány ellenőrzése a következőképpen történt: ha egy külföldi önkormányzati vezető, munkaadó, bármilyen másik személy ellenőrizni akarta a tanúsítvány eredetiségét, akkor először a romániai nagykövetségtől kellett ajánlott levél formájában kérni a hitelesség ellenőrzést. Ezt követően a nagykövetség felvette a kapcsolatot a külügyminisztériummal, ahonnan a kérést a belügyminisztériumhoz, majd az érintett prefektusi hivatalhoz továbbították. A prefektusi hivatal kiállította a kért tanúsítványt, majd a belügy-, aztán a külügyminisztériumon át eljutott a nagykövetséghez, majd az igénylőhöz. Ez hosszadalmas folyamat volt. Az online rendszer életbe lépését követően bárki azonnal ellenőrizheti majd az iratok hitelességét. A prefektusi hivatal munkatársai azokat a dokumentumokat látják el nemzetközi felülhitelesítéssel, melyeket közjegyzők, bíróságok, vagy más hatóságok láttak el hivatalos pecsétjükkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...