Egyszerűsített ellenőrzés
Utoljára módositva: 2013-12-12 10:09:51

Cristian Sasu ismertette az EU-s finanszírozással megvalósuló kétmillió eurós projektet, melynek köszönhetően egyszerűbbé válik az Apostille tanúsítvány ellenőrzése és megszerzése.

 

Cristian Sasu beszámolt az egész országot lefedő EU-s finanszírozású projektről

Cristian Sasu alprefektus szerdán sajtótájékoztató keretében számolt be „A prefektusi hivatalok által felülhitelesített okiratok központi ellenőrzését szolgáló számítógépes rendszer” elnevezésű országos projekt részleteiről. Az elöljáró elmondta, jelenleg nehézkes az ún. Apostille tanúsítvány megszerzése, illetve ellenőrzése. Egyrészt hosszú ideig tart, másrészt megnőtt az iratok hamisításának kockázata. A projektnek köszönhetően a jövőben a különböző okiratok és felülhitelesített iratok ellenőrzése lehetővé válik online felületen. A projektnek köszönhetően a Romániában kiállított okiratok és Apostille tanúsítványok ellenőrzése a világ bármelyik pontjáról kivitelezhető az online rendszer segítségével. Az elkészült honlap a prefektusi hivatalok, illetve különböző intézmények által kibocsátott iratokat is tartalmazni fogja, s a Belügyminisztérium Bukarestben található központi szerveréhez kapcsolódik majd. Az európai uniós támogatással megvalósuló pályázat összértéke 2 039 818,61 lej, melyből a leírható költség 1 645 015,01 lej. A projekt gyakorlatba ültetési ideje 16 hónap, mely 2014. november 8-án ér véget. A pályázat keretében központosított és számítógépes rendszert hoznak létre, melyre az ország minden prefektusi hivatala rá lesz majd kapcsolva, ezáltal sokkal egyszerűbbé válik az iratok eredetiségének vizsgálata. A gyakorlatba ültetés során a prefektusi hivatalok alkalmazottai közül kettőt-kettőt képeznek majd ki a rendszer használatára. Sasu érdeklődésünkre elmondta, eddig az Apostille tanúsítvány ellenőrzése a következőképpen történt: ha egy külföldi önkormányzati vezető, munkaadó, bármilyen másik személy ellenőrizni akarta a tanúsítvány eredetiségét, akkor először a romániai nagykövetségtől kellett ajánlott levél formájában kérni a hitelesség ellenőrzést. Ezt követően a nagykövetség felvette a kapcsolatot a külügyminisztériummal, ahonnan a kérést a belügyminisztériumhoz, majd az érintett prefektusi hivatalhoz továbbították. A prefektusi hivatal kiállította a kért tanúsítványt, majd a belügy-, aztán a külügyminisztériumon át eljutott a nagykövetséghez, majd az igénylőhöz. Ez hosszadalmas folyamat volt. Az online rendszer életbe lépését követően bárki azonnal ellenőrizheti majd az iratok hitelességét. A prefektusi hivatal munkatársai azokat a dokumentumokat látják el nemzetközi felülhitelesítéssel, melyeket közjegyzők, bíróságok, vagy más hatóságok láttak el hivatalos pecsétjükkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...