Együtt az egészségügyért
Utoljára módositva: 2018-07-20 12:45:10

Szatmár és Bihar megye folytatja az egészségügyi együttműködést, a szatmáriak kölcsönadják a nagyváradiaknak azt a 150 ezer eurós szívpumpát, amely segítségével nyílt szívműtétet lehet végezni.

Szatmár és Bihar megye a jövőben szorosabbra fűzi az együttműködést az egészségügy területén. A két megye vezetőségének többszöri találkozás után sikerült egyezségre jutnia, melynek értelmében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház használatba adja a Nagyváradi Egyetemi Sürgősségi Kórháznak azt a korszerű szívpumpát, amelyet a szatmáriak saját költségvetésükből még 2012-ben vásároltak közel 150 ezer euró összértékben, ám a gépezetet azóta sem használták személyzethiány miatt. Ez a gépezet szükséges ahhoz, hogy nyílt szívműtétet lehessen végrehajtani. Az együttműködés konkrét részleteit Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, illetve Gheorghe Carp, a Nagyváradi Egyetemi Sürgősségi Kórház menedzsere nagyváradi találkozójukon beszélték meg. „A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház megpróbált létrehozni egy szív- és érsebészeti osztályt, azonban szakképzett személyzet hiányában nem sikerült a szolgáltatást kibővíteni, működtetni. Rendelkezésünkre áll ez a korszerű berendezés, és eldönthettük, hogy a továbbiakban is kihasználatlanul hagyjuk, vagy egy időre kölcsön adjuk a nagyváradi kórháznak. Úgy döntöttünk, hogy egyesítjük erőinket, ezáltal a szatmári betegek érdekeit is szolgálva, hiszen egy közeli szívközpont szolgáltatásait vehetik majd igénybe. Abban a pillanatban, amikor Szatmárnémetiben biztosítani tudjuk majd a szív- és érsebészeti osztály teljes működését a beavatkozástól a megfelelő utánkövetésig, visszahozzuk a berendezést Szatmárra. Romániában jelenleg 7 szakképzett technikus van, aki tudja használni ezt a korszerű gépezetet” — fogalmazott Pataki Csaba. A mostani felajánlásnak köszönhetően a Nagyváradi Egyetemi Sürgősségi Kórházban már idén ősztől végezhetnek nyílt szívműtétet az Országos Szív- és Érsebészeti Program keretében.

„A nagyváradi kórház nyílt szívműtétek esetében használja majd a szívpumpát, mivel ők teljes szakembergárdával rendelkeznek a sebésztől az intenzív terápiás altatóorvosig. Ez a korszerű berendezés fontos az ilyen műtétek esetén, hiszen biztosítja a műtét idején a keringést mind a szívben, mind a tüdőben. A nagyváradi kórház bevonásával az országos programba a Szatmár megyei lakosok is könnyebben hozzáférnek majd az Országos Szív- és Érsebészeti Programhoz” — fogalmazott Adrian Marc.

A két megye egészségügyi létesítményei közötti együttműködés 15 évnél régebbi. Egyes szatmári rezidensek Nagyváradon tanulnak, majd visszatérnek Szatmárnémetibe gyakorló orvosként. Ugyancsak jó az együttműködés a két kórház között a sürgősségi esetek és a neonatológiai sürgősségi esetek kapcsán.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...