Együtt az egészségügyért
Utoljára módositva: 2018-07-20 12:45:10

Szatmár és Bihar megye folytatja az egészségügyi együttműködést, a szatmáriak kölcsönadják a nagyváradiaknak azt a 150 ezer eurós szívpumpát, amely segítségével nyílt szívműtétet lehet végezni.

Szatmár és Bihar megye a jövőben szorosabbra fűzi az együttműködést az egészségügy területén. A két megye vezetőségének többszöri találkozás után sikerült egyezségre jutnia, melynek értelmében a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház használatba adja a Nagyváradi Egyetemi Sürgősségi Kórháznak azt a korszerű szívpumpát, amelyet a szatmáriak saját költségvetésükből még 2012-ben vásároltak közel 150 ezer euró összértékben, ám a gépezetet azóta sem használták személyzethiány miatt. Ez a gépezet szükséges ahhoz, hogy nyílt szívműtétet lehessen végrehajtani. Az együttműködés konkrét részleteit Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, illetve Gheorghe Carp, a Nagyváradi Egyetemi Sürgősségi Kórház menedzsere nagyváradi találkozójukon beszélték meg. „A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház megpróbált létrehozni egy szív- és érsebészeti osztályt, azonban szakképzett személyzet hiányában nem sikerült a szolgáltatást kibővíteni, működtetni. Rendelkezésünkre áll ez a korszerű berendezés, és eldönthettük, hogy a továbbiakban is kihasználatlanul hagyjuk, vagy egy időre kölcsön adjuk a nagyváradi kórháznak. Úgy döntöttünk, hogy egyesítjük erőinket, ezáltal a szatmári betegek érdekeit is szolgálva, hiszen egy közeli szívközpont szolgáltatásait vehetik majd igénybe. Abban a pillanatban, amikor Szatmárnémetiben biztosítani tudjuk majd a szív- és érsebészeti osztály teljes működését a beavatkozástól a megfelelő utánkövetésig, visszahozzuk a berendezést Szatmárra. Romániában jelenleg 7 szakképzett technikus van, aki tudja használni ezt a korszerű gépezetet” — fogalmazott Pataki Csaba. A mostani felajánlásnak köszönhetően a Nagyváradi Egyetemi Sürgősségi Kórházban már idén ősztől végezhetnek nyílt szívműtétet az Országos Szív- és Érsebészeti Program keretében.

„A nagyváradi kórház nyílt szívműtétek esetében használja majd a szívpumpát, mivel ők teljes szakembergárdával rendelkeznek a sebésztől az intenzív terápiás altatóorvosig. Ez a korszerű berendezés fontos az ilyen műtétek esetén, hiszen biztosítja a műtét idején a keringést mind a szívben, mind a tüdőben. A nagyváradi kórház bevonásával az országos programba a Szatmár megyei lakosok is könnyebben hozzáférnek majd az Országos Szív- és Érsebészeti Programhoz” — fogalmazott Adrian Marc.

A két megye egészségügyi létesítményei közötti együttműködés 15 évnél régebbi. Egyes szatmári rezidensek Nagyváradon tanulnak, majd visszatérnek Szatmárnémetibe gyakorló orvosként. Ugyancsak jó az együttműködés a két kórház között a sürgősségi esetek és a neonatológiai sürgősségi esetek kapcsán.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 10.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...