Együtt készültek március 15-re Mikolában
Utoljára módositva: 2017-03-07 20:14:18

Ha tavasz, akkor március. Ha március, akkor 15. Ha ünnep, akkor kokárda. És nem csak.

A március 15-i nemzeti ünnep fogalma elválaszthatatlanul összefonódik a piros-fehér-zöld színű szalagból készített, kerek, mellre tűzhető kokárdával, melyeket már jóval napokkal előtte együtt készítenek az ünnepre hangolódva kisebb vagy nagyobb közösségekben. Ám hogy e a hangolódás közben nem csak kizárólag kokárdákat lehet készíteni, arra nagyszerű példa a mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület vasárnap délutáni ünnepváró kézműves foglalkozása — a helyi kulturális központ nagytermében szinte egymásnak adták a kilincset nemcsak a gyermekek, de szülők, nagyszülők is, hiszen az egyesület tagjai, a helyi magyar szakos óvó- és tanítónénik és a tanítóképzős fiatalok érdekesebbnél érdekesebb foglalkozásokkal vártak mindenkit.

Az egyik nagy asztalnál origami technikával hajtogatták a piros-zöld tulipánokat és a piros kicsihuszárokat, arrébb szintén huszárokat készítettek, de már színezték, kivágták, ragasztották őket, akárcsak a háromszínű tulipánokat, piros-fehér-zöld szíveket és forgókat — sőt, különlegesen szép lepkeforgókat ragyogó színű posztóból, valamint krepp-papírból. S mivel a huszár lóra termett, piros vagy zöld sörényű, fehér, apró csipeszlábú paripákat is alkottak melléjük. Külön érdekesség volt a horgolva készített piros szív, melynek közepén zöld fonállal felerősített fehér gomb díszelgett, illetve a négylevelű, zöld lóhere, piros-fehér díszítéssel és természetesen „hagyományos” kokárdákat is készítettek fáradhatatlanul. Mint azt a szervezők elmondták, igyekeztek minden korosztálynak kedvére és tudására való kézműves foglalkozást felvonultatni, hiszen az óvodások még inkább csak a színezéshez-ragasztáshoz értenek, a nagyobbak már bátran használják az ollót is, és szívesen kipróbálják a papírhajtogatás technikáját is. A több órás, nagy örömmel és lelkesedéssel végzett munkálkodás szemet gyönyörködtető végeredményeivel a március 15-én, szerdán délután megrendezendő műsor keretében ajándékozzák meg az ünneplő mikolaiakat.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...