Együttműködés a lakosság védelmében
Utoljára módositva: 2019-11-16 14:25:39

A határ menti sürgősségi helyzetek hatékony megoldását célzó együttműködési protokoll aláírásával zárult a projekt, amelynek nyomán négy új tűzoltóautó állt a vidéki lakosság szolgálatába.

Az önkéntes tűzoltócsapatok létének fontosságával mindenki tisztában van — főleg azokon a településeken, amelyek nagyobb távolságra vannak a hivatásos egységek laktanyáitól —, mint ahogy azzal is, hogy ezen csapatok felszerelésének előteremtése mekkora megterhelést jelent az önkormányzatok számára (köszönhetően a túlzásokba eső törvénykezésnek is). Bő két évvel ezelőtt döntött úgy öt önkormányzat (Halmi, Szatmárudvari, Szatmárhegy és Szatmárpálfalva, valamint a magyarországi Tyukod község), hogy „összeszövetkezik”, és az Interreg V-A Ro-Hu Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közösen és sikeresen pályáznak az önkéntes tűzoltócsapatok felszerelésének bővítésére. A tavaly júniusban startolt projekt keretében az egyenként átlagosan 200 000 euró értékű oltóautókat, valamint bevetési védőruházatot, felszerelést és eszközöket idén január elején vették birtokukba tulajdonosaik — és azóta sajnos már több alkalommal is szükség volt rájuk —, illetve a pályázat keretében több szakmai találkozót is tartottak, amelyeket nem egy esetben közös gyakorlatozás egészített ki. Halmiban például vegyibaleset-helyzetgyakorlatozást tartottak, Szatmárhegyen pedig az erdőtüzek oltásának fortélyait vitatták meg s mutatták be. Ez utóbbi találkozón javasolta Strâmb Gheorghe nyugalmazott tűzoltóparancsnok (s nem mellesleg a pályázat sikerességének „bábája” és szakmai szakértője), hogy a projektzárón az érintett önkormányzatok kössenek egy együttműködési szerződést vészhelyzetek, illetve természeti csapások (árvíz, földcsuszamlás stb.) esetére. Hiszen az országhatár ilyenkor, azaz baj esetén nem minősül gátló tényezőnek, például a csengeri cipőgyártűz oltásában aktívan részt vettek a szatmári lánglovagok is, mint ahogy arra is többször volt példa, hogy a magyarországi hivatásos és/vagy önkéntes lánglovagok segítettek a mezőfényi, csanálosi stb. erdőtüzek felszámolásában. Akárcsak első alkalommal, tegnap ismét Szatmárudvariban találkoztak az érintettek, s a projekt utolsó munkamegbeszélésén a határ menti sürgősségi helyzetek hatékony megoldásait járták körbe, tételesen kielemezve a határvidéken gyakran előforduló sürgősségi helyzeteket, illetve az önkéntes katasztrófavédelmi szolgálatok mentési tevékenységeit, valamint aláírták az öt évre szóló együttműködési szerződést, amely nem csak a határon ível át, de a négy község között is érvényben lesz baj esetén.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...