Együttműködve fejlődnének tovább
Utoljára módositva: 2018-03-13 09:01:34

Hármas testvértelepülési szerződés köttetett tegnap Mezőteremen. A Nagykároly melletti község, a magyarországi Pusztafalu, valamint a kárpátaljai Tiszaújlak polgármesterei szerződtek.

A közösség érdekét szolgáló, határokon átívelő pályázati lehetőségek kiaknázása céljával köttetett meg az a testvértelepülési szerződés, amelyet Mezőterem elöljárója írt alá a magyarországi Pusztafalu és a kárpátaljai Tiszaújlak polgármestereivel.

Egy endrédi látogatás során találkoztak először a magyar és a kárpátaljai féllel a mezőteremiek, s ott merült fel az együttműködés lehetőségének gondolata, nyilatkozta lapunknak Tar Miklós, a házigazda Mezőterem polgármestere.

„A közös pályázati lehetőségek mind a három település fejlődése és előrelépése szempontjából kihagyhatatlanok. A különböző pályázatok kiírói is jó szemmel nézik, ha a pályázó partnerönkormányzatok között olyan is van, amely nem európai uniós tagországból érkezik — esetünkben az ukrán fél —, viszont van egy nagyon fontos közös kapcsolódási pontunk: a magyar nyelv és a történelem összeköt minket”— mondta a polgármester.

Az ünnepélyes esemény népes közönség előtt zajlott tegnap. Házigazdaként Tar Miklós köszöntötte a jelenlévőket, majd Pusztafalu polgármestere, Takács Viktor, utána pedig Tiszakeresztúr elöljárója, Dobsa István szólt a jelenlévőkhöz. (A tiszakeresztúri elöljáró azért érkezett, mert a magyar fél, Pusztafalu testvértelepülési szerződést kötött Tiszakeresztúrral, s erre az eseményre is itt kerítettek sort.)

„Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetünk, köszönjük ezt a polgármester úrnak. Hiszem azt, hogy együtt tudjuk megőrizni hagyományainkat, kultúránkat, egyházunkat és a legfontosabbat: magyarságunkat” —mondta a pusztafalui polgármester.

„Történelmi időket élünk, s ebben az időszakban próbálunk nemzetet egyesíteni országhatárokat átlépve, és tesszük ezt akkor, amikor recsegnek-ropognak a nemzetközi politika tektonikus lemezei. Hiszen a tőlünk nyugatabbra lévő jóléti társadalmak nem tartják fontosnak ezeket a lépéseket, és mi pont az ellenkezőjét tesszük, és hisszük, hogy nekünk van igazunk. Mi, ennek a négy településnek a képviselői három különböző országból érkeztünk. S mégis van pár olyan érv, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi az összefogás jogosultságát: egy nyelvet beszélünk, egy történelmi múlttal rendelkezünk és esténként egy nyelven, ugyanazon istenhez imádkozunk. Ezek kapcsolnak minket össze elszakíthatatlanul” — mondta a Kárpátaljáról érkezett küldöttség nevében Dobsa István polgármester.

A beszédeket követően a szerződések aláírása következett: Tar Miklós, Takács Viktor és a kárpátaljai Tiszaújlak polgármestere, Kovács István látták el kézjegyükkel azokat a szerződéseket, amelyek szorosabbra fűzik az általuk irányított községek jövőjét, amit a közös történelmi múlt alapjaira építenek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...