Elavult megoldás a szeméttelep
Utoljára módositva: 2017-12-06 17:28:14

A szamosdobi létesítmény bővítését tervezi 2019-re a megyei szeméttelep vezetősége. Ha most nincs is helyhiány miatti szemétkrízis, két és fél év múlva a legjobb esetben is megtelik.

Nem igaz, hogy az egész megyére érvényes, hatékonynak nem mondható szelektív gyűjtés miatti nagy hulladékmennyiség okán mára betelt volna a szamosdobi szeméttelep, cáfolta a hozzánk is eljutott híreszteléseket a telepvezető. Az tény, ismerte el Claudiu Ardelean, hogy az eredetileg tervezett „élettartama” a tárolónak lejárt, de a nyitáskor végzett számítások alapjául vett tömörítőgépeket hatékonyabbakra cserélték, így van még hely a hulladéknak a szeméttelepen. Garantálom, hangsúlyozta az igazgató, hogy legrosszabb esetben is másfél évig lesz még hová hordani a megye településeinek háztartási és ipari hulladékát egyaránt, optimista becslések szerint még két és fél évig lesz a jelenlegi terület használható.

Folyamatban van egy kisebb, 1,2–1,5 hektáros területű cella megépítésének előkészítése, van egy megvalósíthatósági tanulmány, amellyel helyi fejlesztési alapból finanszíroznák a bővítést. Azt reméljük, mondta el ezzel kapcsolatban Ardelean, hogy a jövő év őszén kezdhetünk hozzá az új tároló kialakításához, amelyik 2019-től kezdheti el befogadni a hulladékot.

Ha már téma lett a szamosdobi szeméttelep, a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó információkat is kértünk a telepvezetőtől, Ardelean szerint a megyében 2–3 százalékos az a hatékonyság, amelyiknek 50 százalékosnak kell lennie 2020-ra. Az igazgató szerint a hulladékgazdálkodási törvény kimondja, hogy a városi és községi önkormányzatoknak kellene arról gondoskodniuk, hogy népszerűsítik a lakossági szelektív gyűjtés fontosságát és tájékoztatják az embereket arról, hogyan és miért kell ennek működnie. Való igaz azonban, tette hozzá Ardelean, hogy a cél megvalósítása érdekében pénzt nem különített el a szaktárca, magukra vannak hagyva ez ügyben a polgármesterek. Legfontosabb lenne a hatékonyabb szelektív gyűjtés elérése érdekében, hogy az önkormányzatok legalább két kukát bocsássanak térítésmentesen a magánházakban lakók részére. Az ehhez szükséges pénzt a szakember szerint úgy lehetne előteremteni, ha a környezetvédelmi alapba a hulladék-ágazatból befolyó pénzt ugyanilyen célokra költenék el és nem térítenék el más környezetvédelmi projektekre.

Claudiu Ardelean szerint Nyugat-Európa ma már túllépett azon, hogy hulladéktárolók üzemeltetésével kezelje az ipari és a háztartási hulladék problémáját, Ausztriától nyugatra már szemétégetőkkel dolgoznak. Hiba volt szeméttelepet építeni, ezt a lépcsőfokát a hulladékgazdálkodásnak át kellett volna ugrani, fejtette ki a szamosdobi szeméttelep igazgatója, regionális hulladékégetők üzemeltetése hosszabb távú és sokkal környezetkímélőbb megoldást jelentenének.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...