Elavult megoldás a szeméttelep
Utoljára módositva: 2017-12-06 17:28:14

A szamosdobi létesítmény bővítését tervezi 2019-re a megyei szeméttelep vezetősége. Ha most nincs is helyhiány miatti szemétkrízis, két és fél év múlva a legjobb esetben is megtelik.

Nem igaz, hogy az egész megyére érvényes, hatékonynak nem mondható szelektív gyűjtés miatti nagy hulladékmennyiség okán mára betelt volna a szamosdobi szeméttelep, cáfolta a hozzánk is eljutott híreszteléseket a telepvezető. Az tény, ismerte el Claudiu Ardelean, hogy az eredetileg tervezett „élettartama” a tárolónak lejárt, de a nyitáskor végzett számítások alapjául vett tömörítőgépeket hatékonyabbakra cserélték, így van még hely a hulladéknak a szeméttelepen. Garantálom, hangsúlyozta az igazgató, hogy legrosszabb esetben is másfél évig lesz még hová hordani a megye településeinek háztartási és ipari hulladékát egyaránt, optimista becslések szerint még két és fél évig lesz a jelenlegi terület használható.

Folyamatban van egy kisebb, 1,2–1,5 hektáros területű cella megépítésének előkészítése, van egy megvalósíthatósági tanulmány, amellyel helyi fejlesztési alapból finanszíroznák a bővítést. Azt reméljük, mondta el ezzel kapcsolatban Ardelean, hogy a jövő év őszén kezdhetünk hozzá az új tároló kialakításához, amelyik 2019-től kezdheti el befogadni a hulladékot.

Ha már téma lett a szamosdobi szeméttelep, a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó információkat is kértünk a telepvezetőtől, Ardelean szerint a megyében 2–3 százalékos az a hatékonyság, amelyiknek 50 százalékosnak kell lennie 2020-ra. Az igazgató szerint a hulladékgazdálkodási törvény kimondja, hogy a városi és községi önkormányzatoknak kellene arról gondoskodniuk, hogy népszerűsítik a lakossági szelektív gyűjtés fontosságát és tájékoztatják az embereket arról, hogyan és miért kell ennek működnie. Való igaz azonban, tette hozzá Ardelean, hogy a cél megvalósítása érdekében pénzt nem különített el a szaktárca, magukra vannak hagyva ez ügyben a polgármesterek. Legfontosabb lenne a hatékonyabb szelektív gyűjtés elérése érdekében, hogy az önkormányzatok legalább két kukát bocsássanak térítésmentesen a magánházakban lakók részére. Az ehhez szükséges pénzt a szakember szerint úgy lehetne előteremteni, ha a környezetvédelmi alapba a hulladék-ágazatból befolyó pénzt ugyanilyen célokra költenék el és nem térítenék el más környezetvédelmi projektekre.

Claudiu Ardelean szerint Nyugat-Európa ma már túllépett azon, hogy hulladéktárolók üzemeltetésével kezelje az ipari és a háztartási hulladék problémáját, Ausztriától nyugatra már szemétégetőkkel dolgoznak. Hiba volt szeméttelepet építeni, ezt a lépcsőfokát a hulladékgazdálkodásnak át kellett volna ugrani, fejtette ki a szamosdobi szeméttelep igazgatója, regionális hulladékégetők üzemeltetése hosszabb távú és sokkal környezetkímélőbb megoldást jelentenének.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Paddington 2
Ma, 15:00
Mindenki kedvenc macija, a dédelgetni való Paddington boldogan éldegél a Brown családdal Windsor Gardensben, ahol az előző részben talált otthonra. Paddington csupa szív és vidámság, és amerre csak jár, marmeládot osztogat, így nem csoda, hogy roppant népszerű a helyiek körében. A kismackóra nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor Mr. Gruber régiségboltjában észrevesz egy különleges könyvet, azonnal tudja, hogy a
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...