Electrolux: Egylejes becsület
Utoljára módositva: 2019-03-14 17:11:35

Folyamatosan sztrájkolnak múlt hét óta a szatmárnémeti háztartásigép-gyárban, a prefektus békéltetési próbálkozása sem járt sikerrel. Tömegesen tettek panaszt a sztrájkolók az ITM-nél.

Tizedik sztrájknap virrad ma az Electrolux dolgozóira, sem a munkaügy, sem a prefektúra nem tudott segíteni azon, hogy közeledjenek az álláspontok a gyárvezetés és a sztrájkolók között. Tegnap reggel is a vállalat parkolójában gyülekezett a több mint négyszáz tiltakozó, a hangosbemondó mellett már hangszórójuk is van, mozgósító dalokat hallgatva szórakoztatták magukat kilenc óra tájban a sztrájkolók. Temes, Gorj, Mehedinţi és Máramaros megyei szakszervezeti vezetők is eljöttek az Electrolux-dolgozókat buzdítani és kitartásukat dicsérni. A szónokok közül az egyik egy egylejest dobott maga elé a földre és azt mondta: a legkisebb értékű papírpénz azt szimbolizálja, mennyit ér a gyárigazgató becsülete azért, mert nem képes rendezni a konfliktust sem, de lemondani sem hajlandó annak ellenére, hogy minden nap több mint négyszáz elégedetlen beosztottja kéri ezt.

Még múlt héten, a sztrájk második napján szóba került az utcai felvonulás terve, akkor még a „sem igent nem mondunk erre, sem nemet”, volt a szakszervezet álláspontja, de tegnap már egyértelműbb volt az utalás arra, hogy ne csak a parkolóban tülköljenek, hanem hogy vonuljanak is végig a városon.

Az érdekképviseleti vezetők tájékoztatták tegnap az összegyűlteket arról, mi történt a szerdai, prefektúrai békéltetésen, az összegzés szerint a helyzet rendezése érdekében semmi. Ott is igyekezett viszont nyomást gyakorolni a svéd delegált Electrolux-igazgató a sztrájkolókra, a szakszervezet szerint Dietmar Bloemer úgy fogalmazott: egyszer úgyis vége lesz a sztrájknak és a tüntetők úgyis abba a gyárba fognak visszamenni, ahol ő osztja a fizetést. Mielőtt a prefektushoz ült volna be a szakszervezet és a menedzsment, a sztrájkolók közül több százan vonultak a sugárúti gyár elől a Lucian Blaga utcai Területi Munkaügyi Felügyelőséghez (ITM), hogy panaszt tegyenek amiatt, hogy nem kapták meg a januári munkájuk után járó ebédjegyeket. Napokba fog telni, mire az ITM-nél feldolgozzák ezt a nagy számú kérvényhalmazt, főleg hogy tegnap, a gyár előtt még legalább százan írtak panaszt és vitték el az ITM-hez.

A tegnapi tiltakozás idején is, a tüntetők több esetben is egyértelműsítették a szakszervezet számára, hogy nem fogják feladni a harcot és folytatják a munkabeszüntetést akkor is, ha nem kapnak fizetést a munka nélkül töltött napokra. Kérték, hogy a szakszervezet se adja fel és tartsa magát ahhoz az eredeti követeléshez, amiben a sztrájk első napján állapodtak meg és ami nem több minthogy nettó két lejjel legyen nagyobb a kollektív munkaszerződésben rögzített órabérük.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...