Electrolux: EU-s bojkott készül
Utoljára módositva: 2019-04-16 19:32:57

Igazított béremelési ajánlatán a gyárvezetés, európai szintű termékbojkott megszervezését és autós Bukarestbe vonulást ígér a Cartel Alfa szakszervezet, tulajdonosi közgyűlés lehet holnap.

Felgyorsultak az események az Electroluxban, tegnap szóba állt a gyárvezetés a szakszervezettel, és kicsit többet kínált az alacsony bérek miatt sztrájkolóknak, mint eddig; ma dől el, hogy az emberek mit szólnak ehhez. Sorin Faur, a szatmárnémeti Electrolux szakszervezetének vezetője lapunknak elmondta, hogy az alapbéremelés továbbra is öt százalékon áll, de a még mindig becsapósnak tartott jelenléti prémiumot havi 150 lejről 200-ra emelné a vezetőség. Faur érzése szerint ez nem a szatmárnémeti menedzsment ajánlata, hanem a svédé, helyben továbbra sincs döntésképes vezetés. Mivel legutóbb abban maradt a szakszervezeti vezetés és tagság, hogy az eredeti követelésnél — ami mintegy 18 százalékos alapbéremelést (munkaóránkként 2 lejt) jelentene — alább nem adják, ma szavazásra bocsátják, hogy a maratoni hosszúságú sztrájk ellenére maradnak-e ennél a béremelési szintnél.

Megjöttek ugyanakkor az országos Cartel Alfa szakszervezet predeali gyűlésén elfogadottakról szóló hírek is. Bogdan Hossu elnökletével a központi érdekképviselet arra jutott, hogy hírét viszik a szatmárnémeti tüntetésnek, és egy mai, a moldovai Chişinăuban tartott konferencián azt fogják kérni a külföldi szervezetektől, érjék el, hogy uniós szintű bojkottja legyen az Electrolux termékeinek, ne vásárolják azoket. Azt remélik, hogy a zsebén keresztül könnyebb lesz megszólítani a vezetőséget, mint elektronikus levelekkel és írásbeli folyamodványokkal.

Most még úgy néz ki, hogy április 22-én autós karaván szerveződik Szatmárnémetiből az országon keresztül a bukaresti svéd nagykövetségig; a cél: látványosan felhívni a figyelmet a szatmári sztrájkra és az ezzel szembeni vezetőségi közönyre. Április 24-én terveznek a román fővárosba érni, útközben minden nagyvárosban megállnának és sajtótájékoztatót tartanának olyan boltok előtt, ahol Electrolux-termékeket árulnak, ezzel is megtámogatva az uniós szintű bojkottot.

A szakszervezet sejteni véli, hogy a korábban emlegetett április 18-ai dátum, amikor „valami történni fog”, azt jelenti, hogy romániai szintű tulajdonosi közgyűlés lesz az Electroluxban, és hogy addig egyezségre kellene jutnia a gyárvezetésnek a sztrájkolókkal.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...