Electrolux: EU-s bojkott készül
Utoljára módositva: 2019-04-16 19:32:57

Igazított béremelési ajánlatán a gyárvezetés, európai szintű termékbojkott megszervezését és autós Bukarestbe vonulást ígér a Cartel Alfa szakszervezet, tulajdonosi közgyűlés lehet holnap.

Felgyorsultak az események az Electroluxban, tegnap szóba állt a gyárvezetés a szakszervezettel, és kicsit többet kínált az alacsony bérek miatt sztrájkolóknak, mint eddig; ma dől el, hogy az emberek mit szólnak ehhez. Sorin Faur, a szatmárnémeti Electrolux szakszervezetének vezetője lapunknak elmondta, hogy az alapbéremelés továbbra is öt százalékon áll, de a még mindig becsapósnak tartott jelenléti prémiumot havi 150 lejről 200-ra emelné a vezetőség. Faur érzése szerint ez nem a szatmárnémeti menedzsment ajánlata, hanem a svédé, helyben továbbra sincs döntésképes vezetés. Mivel legutóbb abban maradt a szakszervezeti vezetés és tagság, hogy az eredeti követelésnél — ami mintegy 18 százalékos alapbéremelést (munkaóránkként 2 lejt) jelentene — alább nem adják, ma szavazásra bocsátják, hogy a maratoni hosszúságú sztrájk ellenére maradnak-e ennél a béremelési szintnél.

Megjöttek ugyanakkor az országos Cartel Alfa szakszervezet predeali gyűlésén elfogadottakról szóló hírek is. Bogdan Hossu elnökletével a központi érdekképviselet arra jutott, hogy hírét viszik a szatmárnémeti tüntetésnek, és egy mai, a moldovai Chişinăuban tartott konferencián azt fogják kérni a külföldi szervezetektől, érjék el, hogy uniós szintű bojkottja legyen az Electrolux termékeinek, ne vásárolják azoket. Azt remélik, hogy a zsebén keresztül könnyebb lesz megszólítani a vezetőséget, mint elektronikus levelekkel és írásbeli folyamodványokkal.

Most még úgy néz ki, hogy április 22-én autós karaván szerveződik Szatmárnémetiből az országon keresztül a bukaresti svéd nagykövetségig; a cél: látványosan felhívni a figyelmet a szatmári sztrájkra és az ezzel szembeni vezetőségi közönyre. Április 24-én terveznek a román fővárosba érni, útközben minden nagyvárosban megállnának és sajtótájékoztatót tartanának olyan boltok előtt, ahol Electrolux-termékeket árulnak, ezzel is megtámogatva az uniós szintű bojkottot.

A szakszervezet sejteni véli, hogy a korábban emlegetett április 18-ai dátum, amikor „valami történni fog”, azt jelenti, hogy romániai szintű tulajdonosi közgyűlés lesz az Electroluxban, és hogy addig egyezségre kellene jutnia a gyárvezetésnek a sztrájkolókkal.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...