Electrolux: hat hét sztrájk
Utoljára módositva: 2019-04-10 08:55:50

Hatodik hetébe lépett a sztrájk a szatmárnémeti háztartásigép-gyárban, most már nemcsak országos, hanem nemzetközi szakszervezetek is felfigyeltek a régóta húzódó konfliktusra.

A huszonhetedik munkanapját töltötte tegnap az utcán állva — ahelyett, hogy a gépsorok előtt állna — a szatmárnémeti Electrolux gyár alkalmazottainak többsége, és hiába fogyatkozó anyagi tartalékaik, a tüntetők azt mondják, addig nem mennek vissza dolgozni, míg meg nem kapják a nettó kétlejes órabéremelést.

 

Svéd szakszervezet

 

Nemzetközi hírűvé vált a szatmárnémeti tiltakozás, a szakszervezeti vezetők azt mondták tegnap az embereknek, hogy az iparágban dolgozókat képviselő szakszervezeteket tömörítő konzílium elnöke ma levelet fog írni a svéd tulajdonú szatmárnémeti gyár felső vezetéséhez. A románra fordított levelet tegnap fel is olvasták, a svéd szakszervezetis többek között arról ír, hogy Svédországban is tisztában vannak azzal, mennyi pénz kell a tisztes megélhetéshez ma Romániában, és azt is tudja, hogy ehhez képest mennyit kapnak a szatmárnémeti dolgozók.

 

Megbontani az egységet

 

Radu Matica szakszervezeti alelnök elmondta, hogy a sztrájkolók erősen tartják magukat, eddig csak hárman jelezték, hogy nem folytatják a tiltakozást, és visszaállnak dolgozni. A szakszervezet attól tart, hogy partizánakcióba kezd a gyárvezetés, és meg fogja próbálni megtörni a sztrájkolók egységét azzal, hogy egyéni bértárgyalásokat kezdeményez. Matica szerint ilyesmikbe nem szabad belemenni; ha egyszerre kezdték el a tüntetést, egyszerre is kell a végéig jussanak. A koreai Hankook és a német Audi egyik leányvállalatánál történteket hozta fel példának, ott kitartással és összefogással elérték a sztrájkolók, amit akartak.

 

Fejlődött a cég

 

Sorin Faur szakszervezeti elnök egy kicsit utánaszámolt a dolgoknak: hét évvel ezelőtt kétszáz lejjel volt alacsonyabb a munkások fizetése, mint az országos átlagbér, most ezer lejjel is kevesebb annál, miközben 2018-ban és 2017-ben is növekedtek az eladások, a tavalyi forgalom 24,4 százalékkal volt nagyobb, mint a korábbi évben, 2017-ben pedig 16,3 százalékkal nőttek az eladások 2016-hoz képest. Faur megköszönte a helyi sajtónak a rendszeres tudósításokat a sztrájkról, ugyanakkor számon kérte a központi sajtó sztrájkkal szembeni közönyét, véleménye szerint ennek anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy a szélesebb közvélemény elől elszigetelje a sztrájkot.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...