Electrolux: hat hét sztrájk
Utoljára módositva: 2019-04-10 08:55:50

Hatodik hetébe lépett a sztrájk a szatmárnémeti háztartásigép-gyárban, most már nemcsak országos, hanem nemzetközi szakszervezetek is felfigyeltek a régóta húzódó konfliktusra.

A huszonhetedik munkanapját töltötte tegnap az utcán állva — ahelyett, hogy a gépsorok előtt állna — a szatmárnémeti Electrolux gyár alkalmazottainak többsége, és hiába fogyatkozó anyagi tartalékaik, a tüntetők azt mondják, addig nem mennek vissza dolgozni, míg meg nem kapják a nettó kétlejes órabéremelést.

 

Svéd szakszervezet

 

Nemzetközi hírűvé vált a szatmárnémeti tiltakozás, a szakszervezeti vezetők azt mondták tegnap az embereknek, hogy az iparágban dolgozókat képviselő szakszervezeteket tömörítő konzílium elnöke ma levelet fog írni a svéd tulajdonú szatmárnémeti gyár felső vezetéséhez. A románra fordított levelet tegnap fel is olvasták, a svéd szakszervezetis többek között arról ír, hogy Svédországban is tisztában vannak azzal, mennyi pénz kell a tisztes megélhetéshez ma Romániában, és azt is tudja, hogy ehhez képest mennyit kapnak a szatmárnémeti dolgozók.

 

Megbontani az egységet

 

Radu Matica szakszervezeti alelnök elmondta, hogy a sztrájkolók erősen tartják magukat, eddig csak hárman jelezték, hogy nem folytatják a tiltakozást, és visszaállnak dolgozni. A szakszervezet attól tart, hogy partizánakcióba kezd a gyárvezetés, és meg fogja próbálni megtörni a sztrájkolók egységét azzal, hogy egyéni bértárgyalásokat kezdeményez. Matica szerint ilyesmikbe nem szabad belemenni; ha egyszerre kezdték el a tüntetést, egyszerre is kell a végéig jussanak. A koreai Hankook és a német Audi egyik leányvállalatánál történteket hozta fel példának, ott kitartással és összefogással elérték a sztrájkolók, amit akartak.

 

Fejlődött a cég

 

Sorin Faur szakszervezeti elnök egy kicsit utánaszámolt a dolgoknak: hét évvel ezelőtt kétszáz lejjel volt alacsonyabb a munkások fizetése, mint az országos átlagbér, most ezer lejjel is kevesebb annál, miközben 2018-ban és 2017-ben is növekedtek az eladások, a tavalyi forgalom 24,4 százalékkal volt nagyobb, mint a korábbi évben, 2017-ben pedig 16,3 százalékkal nőttek az eladások 2016-hoz képest. Faur megköszönte a helyi sajtónak a rendszeres tudósításokat a sztrájkról, ugyanakkor számon kérte a központi sajtó sztrájkkal szembeni közönyét, véleménye szerint ennek anyagi érdeke fűződik ahhoz, hogy a szélesebb közvélemény elől elszigetelje a sztrájkot.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...