Electrolux: tíz hét után vége a sztrájknak
Utoljára módositva: 2019-05-09 19:09:45

Megterhelő munkabeszüntetési akció ér véget ma a szatmárnémeti háztartásigép-gyárban, megegyezett a szakszervezet és a vezetőség. Konfliktuskerülésre szólította fel a munkásokat Faur.

Csütörtök reggel jelentette be a szakszervezet, hogy megegyezett a gyárvezetéssel, vége a sztrájknak, ma mindenkit várnak a helyére a gyárban. A megegyezés értelmében marad a régi formájában a kollektív munkaszerződés, 5,5 százalékkal nő az alapfizetés 2019-ben és újabb 5,5 százalékkal 2020-ban. Lesz jelenléti bónusz, havi 240 lej értékben 2019. május elsejei hatállyal, és újabb 240 lejjel nő jövő év január elsejétől; ez progresszíven emelkedő lesz, nem hiányzások arányában csökken, tehát aki dolgozik, aznapra jár neki, nem pedig levonódik, ha valaki hiányzik.

Sorin Faur szakszervezeti vezető két dologra kérte az embereket: péntek reggel mindenki abban a műszakban álljon munkába, amelyikben épp soros, vége a munkakonfliktusnak, úgyhogy igazolatlan hiányzása lesz annak, aki nem megy be dolgozni. Azt is kérte, hogy kerüljék a feszültséget azokkal a kollégákkal szemben, akik nem sztrájkoltak, de ennek ellenére ugyanúgy részesülnek az emelésekben, mint hónapok óta tüntető társaik. Faur értékelése szerint az Electroluxban nem csak munkakonfliktus zajlott, hanem emberek közötti feszültség is keletkezett; mindenki legyen észnél, és ne szítsa az ellentéteket még tovább!

Tíz hete, azaz ötvenhárom munkanapja tartó sztrájk ér véget a tiltakozók mai reggeli munkába állásával, soha ilyen hosszan tartó munkakonfliktus nem volt még Szatmár megyében. A munkabeszüntetés nem csak munkaadót és munkavállalót terhelt meg, harmadik fél is kárt szenvedett a konfliktus miatt, beszállítók, kereskedők is megérezték a sztrájk miatti csökkent kapacitás hatását.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:20
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...