Elégedetten ünnepelt Majtény
Utoljára módositva: 2014-07-27 19:25:45

Mihai Viteazul emlékének ajánlották fel az idei majtényi községnapokat, de aki nem a múltban, hanem a jelenben történtekre figyel, annak is volt oka ünnepelni: jó termés volt az idei.

A mazsorettekkel és a fúvósokkal az élen vonult át a tömeg a központból a focipályára

Együtt ünnepelte tegnap a majtényi községnapokat Domahida, Gilvács, Érgirolt, Esztró, Nagymajtény, Kismajtény, Krasznaszentmiklós lakossága és a magyarországi Csengerújfalu delegációja, sőt az esemény fénypontjának számító Csepregi Éva-koncertre Szatmárnémetiből és Nagykárolyból is többen eljöttek.

Ünnepi hangulat

Tizenegy órakor a Kismajtény központjában lévő Mihai Viteazul-emlékmű előtt tartották az ünnepség megnyitóját, elsőként David Gheorghe polgármester szólt az egybegyűltekhez, köszöntötte a hivatalosságokat, a meghívottakat és az ünneplő házigazdákat. Úgy fogalmazott, hogy a mai kor egyik legnagyobb lépfenéje a felejtés és a nemtörődömség, ezért tartja fontosnak egyrészt a községnapokat minden évben újra és újra megrendezni, másrészt ezt a román vajda emlékének felajánlani. Az idei tizennegyedik után jövőre lesz tizenötödik községnapok, majd tizenhatodik is. Az egybegyűlteket és a község vezetőit köszöntötte és gratulált nekik Eugen Avram prefektus és Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke is. Avram a példás hagyományőrzést emelte ki, Govor pedig az aktívan működő közigazgatást. Az ünnepnapi alaphangulatot a Tempfli Szilárd vezette Kalmander Harmony fúvószenekar adta meg, az ortodox misét követően Nicolae Cadariu történelemtanár Mihai Viteazul négyszáztizenhárom évvel ezelőtti, majtényi táborveréséről beszélt, majd a patinás hírű Finteuşul Mare-i férfikórus énekelte el a himnuszt, majd román hazafias dalokat.

A forró aszfalt volt a táncterük

Köszönet a támogatóknak

Az emlékmű köré gyűlt községbeliek és vendégek előtt a nagyváradi sportklub mazsorettjei adtak elő akrobatikus táncokat, majd a fúvószenekart vezetve a futballpályán felállított színpadig vezényelték az embereket.

Itt David Gheorghe elmondta, a község lakói igénylik a községnapok megszervezését, annak ellenére, hogy a nyár és a kora ősz folyamán egyéb szabadtéri ünnepségeket is tartanak. Egyre kisebb költségvetésből kénytelen a községvezetés gazdálkodni, ismerte el sajnálkozva, de szerencsére mindig akad támogató, akik nélkül nem lenne majtényi ünnepség, akik nélkül nem lenne támogatottsága sem a román, sem a magyar, sem a német folklóregyütteseknek.

Merker József alpolgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, felszabadultabban ünnepelhetnek a domahidaiak, a gilvácsiak, az érgiroltiak, az esztróiak, a nagymajtényiek, a kismajtényiek és a krasznaszentmiklósiak egyaránt, mert az esős nyár a terménynek is kedvezett. Jó volt a búzatermés, azt sikerült majdnem teljes egészében máig le is aratni, helyrejött a kukorica, kitűnően termett a repce is és ilyen szép napraforgó-termést nagyon rég nem lehetett látni a községi földeken, mint idén.

A községben legközelebb augusztus tizedikén lesz köztéri ünnepség, a nagymajtényi svábtalálkozót tartják ekkor, szeptember hetedikén Domahidán kukoricafesztivált szerveznek, októberben pedig termésnapi ünnepségnek ad otthont Majtény.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...