Elégedetten ünnepelt Majtény
Utoljára módositva: 2014-07-27 19:25:45

Mihai Viteazul emlékének ajánlották fel az idei majtényi községnapokat, de aki nem a múltban, hanem a jelenben történtekre figyel, annak is volt oka ünnepelni: jó termés volt az idei.

A mazsorettekkel és a fúvósokkal az élen vonult át a tömeg a központból a focipályára

Együtt ünnepelte tegnap a majtényi községnapokat Domahida, Gilvács, Érgirolt, Esztró, Nagymajtény, Kismajtény, Krasznaszentmiklós lakossága és a magyarországi Csengerújfalu delegációja, sőt az esemény fénypontjának számító Csepregi Éva-koncertre Szatmárnémetiből és Nagykárolyból is többen eljöttek.

Ünnepi hangulat

Tizenegy órakor a Kismajtény központjában lévő Mihai Viteazul-emlékmű előtt tartották az ünnepség megnyitóját, elsőként David Gheorghe polgármester szólt az egybegyűltekhez, köszöntötte a hivatalosságokat, a meghívottakat és az ünneplő házigazdákat. Úgy fogalmazott, hogy a mai kor egyik legnagyobb lépfenéje a felejtés és a nemtörődömség, ezért tartja fontosnak egyrészt a községnapokat minden évben újra és újra megrendezni, másrészt ezt a román vajda emlékének felajánlani. Az idei tizennegyedik után jövőre lesz tizenötödik községnapok, majd tizenhatodik is. Az egybegyűlteket és a község vezetőit köszöntötte és gratulált nekik Eugen Avram prefektus és Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke is. Avram a példás hagyományőrzést emelte ki, Govor pedig az aktívan működő közigazgatást. Az ünnepnapi alaphangulatot a Tempfli Szilárd vezette Kalmander Harmony fúvószenekar adta meg, az ortodox misét követően Nicolae Cadariu történelemtanár Mihai Viteazul négyszáztizenhárom évvel ezelőtti, majtényi táborveréséről beszélt, majd a patinás hírű Finteuşul Mare-i férfikórus énekelte el a himnuszt, majd román hazafias dalokat.

A forró aszfalt volt a táncterük

Köszönet a támogatóknak

Az emlékmű köré gyűlt községbeliek és vendégek előtt a nagyváradi sportklub mazsorettjei adtak elő akrobatikus táncokat, majd a fúvószenekart vezetve a futballpályán felállított színpadig vezényelték az embereket.

Itt David Gheorghe elmondta, a község lakói igénylik a községnapok megszervezését, annak ellenére, hogy a nyár és a kora ősz folyamán egyéb szabadtéri ünnepségeket is tartanak. Egyre kisebb költségvetésből kénytelen a községvezetés gazdálkodni, ismerte el sajnálkozva, de szerencsére mindig akad támogató, akik nélkül nem lenne majtényi ünnepség, akik nélkül nem lenne támogatottsága sem a román, sem a magyar, sem a német folklóregyütteseknek.

Merker József alpolgármester lapunknak nyilatkozva elmondta, felszabadultabban ünnepelhetnek a domahidaiak, a gilvácsiak, az érgiroltiak, az esztróiak, a nagymajtényiek, a kismajtényiek és a krasznaszentmiklósiak egyaránt, mert az esős nyár a terménynek is kedvezett. Jó volt a búzatermés, azt sikerült majdnem teljes egészében máig le is aratni, helyrejött a kukorica, kitűnően termett a repce is és ilyen szép napraforgó-termést nagyon rég nem lehetett látni a községi földeken, mint idén.

A községben legközelebb augusztus tizedikén lesz köztéri ünnepség, a nagymajtényi svábtalálkozót tartják ekkor, szeptember hetedikén Domahidán kukoricafesztivált szerveznek, októberben pedig termésnapi ünnepségnek ad otthont Majtény.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...