Elektronikus személyazonossági igazolványok jövő augusztustól
Utoljára módositva: 2020-01-17 16:38:43

2021 augusztusától kezdődően Románia köteles lesz elektronikus személyazonossági igazolványokat kibocsátani, a belügyminisztérium pedig jövő héten közvitára bocsátja az okmány bevezetését célzó kormányrendelet-tervezetet, jelentette be Marcel Vela belügyi tárcavezető.

Az Európai Unió 2019 júliusában elfogadott rendelete értelmében Romániának is fel kell zárkóznia az uniós törvényekhez ezen a téren.

„Ez azt jelenti, hogy gyorsan meg kell tennünk a jogalkotási és műszaki lépéseket. Az elektronikus személyi igazolvánnyal a román állampolgároknak egyszerűbbé válik az utazás az Európai Unió területén” — jelentette ki Vela a tárca székhelyén tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Az új igazolvány lehetővé fogja tenni a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgároknak, hogy romániai lakcím hiányában is megkapják a személyit. Emellett az elektronikus személyi leegyszerűsíti az ügyintézést belföldön és az interakciót a külföldi hatóságokkal, mutatott rá a miniszter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új igazolvány, a beültetett chipen keresztül, lehetővé teszi a tulajdonos számára az egészségügyi biztosítás informatikai platformon való hitelesítést.

Azok számára, akik valamilyen okból nem akarnak elektronikus személyazonossági igazolványt, továbbra is ki lehet állítani a jelenlegi egyszerű igazolványt, mondta a miniszter. Figyelmeztetett azonban, hogy a régi típusú személyivel jövő évtől nem lehet már átlépni az országhatárt, azaz útlevél helyett használni.

A belügyminisztérium jövő kedden közvitát szervez a tervezetről; módosító javaslatokat keddig várnak, szögezte még le Marcel Vela.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...