Élénk református egyházi élet Bogdándon
Utoljára módositva: 2015-10-16 13:47:41

Bogdándon is rohamosan öregszik a református közösség. A fiatalok egy része városra költözik, a másik része más országokban vállal munkát, hogy biztosítani tudja családja számára a megélhetést. Jó hír, hogy a fiatal házasok több gyereket vállalnak.

 

Zsákai Norbert lelkipásztor

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt még nagyon nagy gyülekezetnek számított a bogdándi — tájékoztatott Zsákai Norbert lelkipásztor —, hiszen több mint ezerkétszáz fővel rendelkezett. Aztán sajnálatos módon a nagyvárosok elcsábították a fiatalokat, azok városra költöztek, ritkábban jöttek vissza. Ma már egyre elöregedőbb gyülekezetről beszélünk Bogdándon, jelen pillanatban nyolcszázharminc lélek van nyilvántartva, ez is úgy van, hogy nagyon sokan, akik beköltöztek a városokba, a szülőfaluhoz való kötődés gyanánt ide fizetik az egyházfenntartói járulékot. Ebben az évben tizenegy temetés volt, ez az év egy kicsit rendhagyó abból a szempontból, hogy eddig már kilenc keresztelővel büszkélkedhet a gyülekezet. Még így is az apadás irányába haladnak, a tavaly például huszonöt temetés volt és csak négy keresztelő. Meghatározó az apadásban az is, hogy vannak, akik, miután elköltöznek, kijelentkeznek az itteni gyülekezetből.

A lelkipásztor elmondta, hogy a több keresztelő nem annak a következménye, hogy többen kötnek házasságot. Évente mindössze három-négy házasságkötés van, de a párok több gyereket vállalnak. Régebben a legtöbb házaspár csak egy gyereket vállalt, ma már két-három gyermeket vállalnak a fiatal házasok.

Azok a fiatalok, akik itt maradnak, nagyvárosokba ingáznak, de a többség más országokba, legtöbben Magyarországra mennek dolgozni. Nagyon sokan helyezkednek el az építőiparban, hogy az itt maradt családtagjaiknak meg tudják teremteni a megélhetéshez szükséges anyagi hátteret.

Bogdándon van egy kis ifjúsági szervezet, ez körülbelül tizenöt főt jelent. Többre nem számíthatnak, hiszen a középiskolások nagy része a városban tartózkodik. Akik Szilágycsehben tanulnak, azok ingáznak, akik Szatmárnémetiben vagy Zilahon járnak iskolába, azok bentlakásokban laknak. Nagyon jól működik viszont a nőszövetség, huszonöt-harminc állandó taggal rendelkezik, akik csigatészta-készítéssel foglalkoznak, ami nagyon jól jövedelmez, mert nagyon keresett a leves alá való.

A bogdándi református templom felújítási munkálatainak finanszírozásához a helyi tanács mellett a hívek is hozzájárultak

Egy átlagos vasárnap százhetvenen-kétszázötvenen vesznek részt az istentiszteleteken. Van délelőtti és délutáni istentisztelet, és jó lenne, ha még többen látogatnák ezeket az istentiszteleteket, a jövő kérdése az, hogy miként lehetne vonzóbbá tenni a gyülekezeti alkalmakat.

Februárban lesz két éve, hogy Zsákai Norbert Bogdándra került, ez idő alatt felújításokat végeztek a lelkészi hivatalban, most azon dolgoznak, hogy a templomot fűtésrendszerrel lássák el. Ennek fontos mozzanata lesz az épület szigetelésének megoldása (ablakcsere, a kazettás mennyezet üvegvattával történő szigetelése, a padok közötti téglás ajzat lepadlózása stb.). A felújítási munkálatok finanszírozásához hozzájárult a helyi tanács és természetesen a hívek, adományok révén.

A templom műemlék kategóriába tartozik, de a jelenlegi lelkész elődje nem engedte meg, hogy műemlékké nyilvánítsák, hogy akadálymentes legyen a felújítás.

Zsákai Norbert lelkipásztor szerint sok még a teendő, de úgy érzi, hogy a hívek segítségével minden álom megvalósítható.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...