Élénk református egyházi élet Bogdándon
Utoljára módositva: 2015-10-16 13:47:41

Bogdándon is rohamosan öregszik a református közösség. A fiatalok egy része városra költözik, a másik része más országokban vállal munkát, hogy biztosítani tudja családja számára a megélhetést. Jó hír, hogy a fiatal házasok több gyereket vállalnak.

 

Zsákai Norbert lelkipásztor

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt még nagyon nagy gyülekezetnek számított a bogdándi — tájékoztatott Zsákai Norbert lelkipásztor —, hiszen több mint ezerkétszáz fővel rendelkezett. Aztán sajnálatos módon a nagyvárosok elcsábították a fiatalokat, azok városra költöztek, ritkábban jöttek vissza. Ma már egyre elöregedőbb gyülekezetről beszélünk Bogdándon, jelen pillanatban nyolcszázharminc lélek van nyilvántartva, ez is úgy van, hogy nagyon sokan, akik beköltöztek a városokba, a szülőfaluhoz való kötődés gyanánt ide fizetik az egyházfenntartói járulékot. Ebben az évben tizenegy temetés volt, ez az év egy kicsit rendhagyó abból a szempontból, hogy eddig már kilenc keresztelővel büszkélkedhet a gyülekezet. Még így is az apadás irányába haladnak, a tavaly például huszonöt temetés volt és csak négy keresztelő. Meghatározó az apadásban az is, hogy vannak, akik, miután elköltöznek, kijelentkeznek az itteni gyülekezetből.

A lelkipásztor elmondta, hogy a több keresztelő nem annak a következménye, hogy többen kötnek házasságot. Évente mindössze három-négy házasságkötés van, de a párok több gyereket vállalnak. Régebben a legtöbb házaspár csak egy gyereket vállalt, ma már két-három gyermeket vállalnak a fiatal házasok.

Azok a fiatalok, akik itt maradnak, nagyvárosokba ingáznak, de a többség más országokba, legtöbben Magyarországra mennek dolgozni. Nagyon sokan helyezkednek el az építőiparban, hogy az itt maradt családtagjaiknak meg tudják teremteni a megélhetéshez szükséges anyagi hátteret.

Bogdándon van egy kis ifjúsági szervezet, ez körülbelül tizenöt főt jelent. Többre nem számíthatnak, hiszen a középiskolások nagy része a városban tartózkodik. Akik Szilágycsehben tanulnak, azok ingáznak, akik Szatmárnémetiben vagy Zilahon járnak iskolába, azok bentlakásokban laknak. Nagyon jól működik viszont a nőszövetség, huszonöt-harminc állandó taggal rendelkezik, akik csigatészta-készítéssel foglalkoznak, ami nagyon jól jövedelmez, mert nagyon keresett a leves alá való.

A bogdándi református templom felújítási munkálatainak finanszírozásához a helyi tanács mellett a hívek is hozzájárultak

Egy átlagos vasárnap százhetvenen-kétszázötvenen vesznek részt az istentiszteleteken. Van délelőtti és délutáni istentisztelet, és jó lenne, ha még többen látogatnák ezeket az istentiszteleteket, a jövő kérdése az, hogy miként lehetne vonzóbbá tenni a gyülekezeti alkalmakat.

Februárban lesz két éve, hogy Zsákai Norbert Bogdándra került, ez idő alatt felújításokat végeztek a lelkészi hivatalban, most azon dolgoznak, hogy a templomot fűtésrendszerrel lássák el. Ennek fontos mozzanata lesz az épület szigetelésének megoldása (ablakcsere, a kazettás mennyezet üvegvattával történő szigetelése, a padok közötti téglás ajzat lepadlózása stb.). A felújítási munkálatok finanszírozásához hozzájárult a helyi tanács és természetesen a hívek, adományok révén.

A templom műemlék kategóriába tartozik, de a jelenlegi lelkész elődje nem engedte meg, hogy műemlékké nyilvánítsák, hogy akadálymentes legyen a felújítás.

Zsákai Norbert lelkipásztor szerint sok még a teendő, de úgy érzi, hogy a hívek segítségével minden álom megvalósítható.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...