Élénkülőben az ingatlanpiac
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:02:06

Rengeteg ingatlanberuházás van készülőben Szatmárnémetiben, csak a csütörtöki tanácsülésen hat szerepelt ezek közül a napirenden. Tucatnyi hasonló van előkészítő fázisban, közvitára tűzve.

 

Lakáscélú beruházások, turisztikai és ipari létesítmények építésének tervei is szerepeltek a szatmárnémeti tanács tegnapi napirendjén és legkevesebb tucatnyi van olyan előkészítő fázisban, hogy a következő, vagy az augusztusi tanácsülésen napirendre lesz tűzve. Tegnap egyebek mellett az Aurel Vlaicu úti MOL kút hátához tervezett vakációs falu városrendezési terve is a tanácsosok asztalán volt, a testület tagjai ellenvetés nélkül megszavazták ezt. A beruházó egy szabadidőközpont építését tervezi a város nyugati szélén, a csütörtökön megszavazott városrendezési terv alapján már építkezési engedélyért folyamodhat. A tanácsosok azt kérték a városvezetéstől oldja meg, hogy az Apaserv intézményi szinten oldja meg a csatornázást ennek környékén, ne a vállalkozó tegye ezt meg, mert ha egyénileg gondolkozik, a vezeték kapacitása kicsinek fog bizonyulni, ha mások is rácsatlakoznak.

Szó volt egy Lăcrămioarei utca 6. szám alá tervezett kétemeletes ház építéséhez szükséges városrendezési tervről is, ezt azonban nem adták meg a beruházónak a tanácsosok, az ügyben a szomszédságban lakók nevében is felszólalt egy polgár. Az utcában lakó azt kérte a tanácsosoktól, ne adják meg a városrendezési tervet az építménynek, mert ötven személy nem ért egyet az építmény felhúzásával. Az indoklás szerint túl kicsi a négy ár telek egy kétemeletes tömbház számára, túl kevés parkolóhely van ennek előirányozva, az utca amúgy is zsúfolt, tovább rontaná a közérzetet egy újabb lakóépület. Tizenkét szavazatra lett volna szükség a városrendezési terv elfogadásához, de csak tizenegy tanácsos szavazott igennel, úgyhogy az építés-előkészítési folyamat megszakadt.

A tervezet megosztotta a tanácsosokat. Cosmin Raţiu (ALDE) szerint veszít a város, ha elbuknak ilyen beruházási tervek, mert ha elkészül egy ilyen és belakják, abból adóbevétele származik a városnak, jobban tud gazdálkodni. Technikai bizottsági jóváhagyása is volt az emeletes háznak, városrendezési bizottság is láttamozta, így Raţiu, nem helyes ha ezek után lakossági nyomásra a tanács nem szavazza meg.

Ressler Ştefan (RMDSZ) viszont pont ellenkezőleg látja a dolgot, szerinte nagyon hasznosak a szakértői véleményezések, de csak iránymutatóak a tanács számára, a testületnek nem feltétlenül a városkasszára kell gondolnia, hanem inkább a város lakóinak érdekeit szem előtt tartania. Semmiféle nyomás nem tesz jót az objektív tanácsi döntésnek, ismerte el, de az olyan sem, amikor ingatlanberuházó akarja rávenni a testület tagjait egy neki megfelelő döntés meghozatalára.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...